Den 13. udgave af udstillingen Frieze London og Frieze Masters trak over fire dage i oktober over 100.000 kunstinteresserede gæster, der dedikerede deres fulde opmærksomhed til udstillinger fra 164 gallerier fra 27 lande.

Frieze blev etableret i 2003 af Matthew Slotover og Amanda Sharp i London og er en af verdens vigtigste kunstbegivenheder inden for samtidskunst. Med sin høje kvalitet af kunstpræsentationer og en ’overkommelig’ størrelse er Frieze relevant for både den trænede connoisseurs øje og for ’nybegyndere’ – dem, der endnu ikke har den store indsigt i den krævende kunstverden. Det er tydeligt, at der her ses flere skandinaviske gæster end ved eksempelvis Art Basel.

Årets program bød på flere bogsigneringer, art-talks og film, og som noget helt nyt bød Frieze på ’galleries re-hangs’, som gav gallerierne mulighed for at skifte udstillinger og på den måde tilbyde det kunstinteresserede publikum en ny oplevelse hver eneste dag.

Tre hovedsektioner

’Frieze Sculpture Park’ åbnede med en udstilling, som i øvrigt vises frem til den 17. januar 2016. Ud over Frieze Masters, som var placeret 12 minutters gang væk, bestod Frieze London 2015 af tre hovedsektioner: ’The main section’, ’Focus’, og ’Live’.

’The main section’ præsenterede udstillinger i regi af kommercielle gallerier, både de veletablerede og helt nye, og bød på et varieret program af internationale kunstnere.

’Focus’ var dedikeret til unge gallerier og fremhævede konceptuelle præsentationer af spirende talenter, enten i form af solo- eller gruppeudstillinger baseret på et udvalgt tema.

’Live’ dannede rammen om ambitiøse art-performances og gav mulighed for de mere eksperimenterende projekter.

Højdepunkter

Traditionen tro blev Frieze Artist Award uddelt for at ære et spirende talent. I år blev Rachel Rose (født 1986 i New York) prismodtageren for sin mini-Frieze-telt-installation.

Blandt show-stoppers var en stor installation af Tom Friedman ved Stephen Friedmans galleri og en kæmpe ballonskulptur af Mark Leckey, ‘Felix The Cat’, ved galleri Buchholz.

Man har også spekuleret på, om Damien Hirst har fået sit comeback eller ej … Hans værker var i hvert fald både synlige og hurtigt solgte ligesom Ai Wei Weis, Anish Kapoors, og Jean- Michel Basquiats, mens der ikke var værker af Jeff Koons udstillet i år.

Et større udvalg af Michelangelo Pistolettos værker var smukt præsenteret af Galleria Continua ved Frieze Masters, og som en stor overraskelse var Pistoletto selv til stede for at signere sin bog for de få heldige.

Det ubetingede højdepunkt hos Frieze Masters i år var ’The collectors stand’ ved galleri Helly Nahmad, med en udstilling dedikeret til Jean Dubuffet, ’Asylum’.

Fortrolighed omkring salg

Kunstmessens høje kvalitet afspejledes i udsolgte adgangsbilletter og i Friezes kommercielle succes. Omsætningen taler man kun om mellem linjerne, da Frieze ikke har offentliggjort salgsresultaterne siden 2006. Selvom næsten alle gallerier ønsker fortrolighed omkring deres omsætning, så bekræfter small-talk på gangene, at der er tale om millionomsætning i britiske pund og US dollars hos mange gallerier.

Blandt årets mest markante salg var Marlene Dumas’ ’Magdelena’ (3,5 mio. pund ved Hauser & Wirth/Moretti Fine Art), et værk af Gunther Uecker, ’Weibe Spirale’ (2,27 mio. dollar ved Cardi). John Gunther Rare Books solgte ’Simon Bening’-bogen for 3,8 mio. euro, og galleri David Zwirner solgte Bridget Rilleys værk ’Vapour 3’ for 1,4 mio. dollar.

Damien Hirsts værk ’Holbein’ blev solgt af White Cube Gallery for knap 1,2 mio. dollar. Lisson Gallery solgte Ai Weiweis ’Iron Root’ for 500.000 euro, et værk af Gabriel Orozco solgtes for 900.000 dollar, den bristiske kunstner Chris Ofilis maleri ’Midnight Cocktail’ blev solgt for 750.000 dollar ved galleri David Zwirner, og Camille Henrots værker i priskategorien 46.000-230.000 dollar var alle solgt af Galerie Kamel Mennour allerede ved åbningen.

Frieze London med Frieze Masters kan opleves igen i Regent’s Park i London 5.-8. oktober 2016, mens Frieze New York som etableredes i 2012, kan opleves på Manhattan, i Randall’s Island, allerede fra 5.-8. maj 2016.