Luxury Aficionados deltog atter i den årlige urmesse i Genève. På trods af at den globale økonomi ikke ser alt for stabil ud, synes salget af armbåndsurene at være præget af en ustoppelig optimisme.
Smil. Endda de store. Ro, der virkede ægte. Ure, der ikke chokerede. Og så alligevel. Disse er mine umiddelbare reaktioner på årets Salon International de la Haute Horlogerie 2016, bedre kendt som SIHH. Her viste nogle af verdens fremmeste og mest luksuriøse producenter deres nyheder frem. Inklusive ni af de mindre og selvstændige urfirmaer, hvilket var et helt nyt tiltag.
Under forrige års SIHH-messe var hovedemnerne den schweiziske løsrivelse fra euroen og de nye ’smartwatches’. Og selvom disse to emner stadig er aktuelle, så var der langt mellem den tidligere afmatning under interviews og de almindelige samtaler mellem medlemmer af den internationale presse.
- Richard Mille RM 50-02 ACJ
- Panerai Luminor 1950 og Radiomir 1940 Small Egiziano
- Montblanc ExoTourbillon Slim 110 Years Limited Edition
- A. Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar
- IWC Heritage Big Pilot
- Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon
- Parmigiani Tonda Chronor Anniversaire
- Cartier Drive
Den horologiske eufori
Men det volatile verdensbillede var nu egentlig ikke det store hovedemne, ej heller Kinas helt umulige måde at køre en børs på. Det var heller ikke de lave oliepriser, horder af migranter i Europa eller Daeshs skræmmekampagner, der blev talt om, da champagneglassene blev tømt i de nymalede omgivelser i de lyse Palexpo-haller nær Genèves lufthavn.
I stedet var stemningen under SIHH, som den egentlig altid har været, siden den første af slagsen blev holdt for 26 år siden. Her var begejstring og lettere nyhedseufori over tandhjul, nye designs og vækstrater, som synes absurde i disse tider. Enkeltcifrede vækstrater ganske vist, men trods alt ikke blodrøde tal på bundlinjen.
Pandekager hver dag
Den tikkende verden synes ikke at reagere på eller bukke under for krig, oliepriser eller anden form for krise, der ellers præger alle mediers overskrifter i disse år. Men det er vel egentlig også naturligt, idet armbåndsure jo faktisk ikke er nødvendige i daglig brug. De redder ikke menneskeliv, redder ikke Europa fra forfald eller får Mellemøsten på ret kurs. Rent teknisk er de mekaniske luksusure underlegne i forhold til en mobiltelefon og et billigt kvartsur fra en souvenirbutik fra Malta, men de mekaniske ure repræsenterer en tiltrængt flugt fra virkeligheden. De repræsenterer en teknologi og et håndværk, der hører fortiden til, fra dengang, da verden var bedre, solen skinnede hver dag, og vi spiste pandekager tre gange dagligt. Mindst.
De emotionelle værdier
De mekaniske ure er indhyllet i emotionelle værdier, der får flere og flere mennesker til at se erhvervelsen af et dyrt mekanisk ur som en belønning, på samme måde som en liter is for visse mennesker synes at løse kærestesorger. Men modsat isen, der jo hurtigt er konsumeret (og i visse tilfælde resulterer i dårlig samvittighed), så græder man kun én gang, når man køber et mekanisk ur af god kvalitet – når man skal betale for det.
Resten af tiden giver det glæde, når man kigger på den smukke skive, det hånddekorerede værk eller den fascinerende kasse. Ofte i en sådan grad, at man helt glemmer at aflæse tiden, når man kigger på uret. Desuden holder de mekaniske ure i det højere prislag ofte deres værdi særdeles godt, hvilket man ikke kan sige om den is, man brugte et enkelt afsnit af en eller anden TV-serie til at fortære.
Urene på SIHH hører til i det øvre prislag, et enkelt endda med en pris på over otte mio. kr. En høj pris, der ganske vist vil kunne købe adskillige toliters bøtter af god økologisk flødeis, men som med sikkerhed resulterer i flere anerkendende blikke, end en isplettet T-shirt nogensinde vil opnå. Så lad os springe til nogle af redaktionens favoritter fra årets første urmesse i stedet for at tale om is, ISIS og andre ting, der ikke gør noget som helst godt for hverken humør eller udseende.
Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar
Det tyske firma nyder kronede dage med sine ure, der er præget af eventyrlige værker og klassiske runde urkasser. Her bruges hverken eksotiske materialer eller futuristiske værkdele. Hos A. Lange & Söhne præges kollektionen af det klassiske håndværk i høj kvalitet, primært lavet af vaskeægte og kyndige menneskehænder, der designer, skaber, samler og dekorerer godt 6.000 ure om året.
En af de smukkeste nyheder er egentlig ikke så ny, idet Lange 1 Perpetual Calendar med automatisk værk blev lanceret for fire år siden, men i år kommer der en version i hvidguld med en fascinerende grå skive, der gør uret absolut perfekt.
Prisen for det perfekte ur er naturligvis ikke lav, og du kan forvente at skulle slippe ca. 2,5 mio. kr. for denne tikkende herlighed.
IWC Heritage Big Pilot
IWC lancerede sit første pilotur i 1936 efter forespørgsel fra engelske Royal Air Force. Resultatet var et ur på 36 mm i diameter med en indre bagkasse af blødt metal, der beskyttede mod magnetisk påvirkning fra eksempelvis cockpittets instrumentering. I dag, 80 år efter, hylder IWC dog sit B-Uhr, der blev lavet til det tyske luftværn under 2. verdenskrig. Dette populære Big Pilot-ur kan fås i to versioner i titanium, det ene med en diameter på 48 mm, det andet med en diameter på 55 mm. Sidstnævnte lægger sig dermed direkte op ad den oprindelige version, der sad om armen (eller låret) på luftens helte.
Versionen på 48 mm er limiteret til 1.000 styk, den større version til 100 styk. Begge modeller benytter inhouseværker fra IWC og koster henholdsvis ca. 105.000 og 115.000 kr.
Panerai Luminor 1950 og Radiomir 1940 Small Egiziano
Panerai begejstrede under årets SIHH med to modeller, der hylder mærkets tikkende historie siden begyndelsen i 1936. Radiomir 1940 og Luminor 1950 er begge moderne versioner af et par af de allerførste ure, som Panerai lavede til italienske og egyptiske kampdykkere. Ikke alene er urenes diameter på 47 mm den samme som på originalerne, Panerai har desuden valgt at tilbyde begge urene med skiver, der får dem til at se antikke ud. Skiverne har en grønbrun patina, ligesom en gammel sort skive får gennem årene og efter adskillige timer under havets overflade.
De to modeller tilbyder manuelt inhouse P.3000-værk med tre dages gangreserve og er begge limiteret til 1.000 styk med et prismærkat på ca. 75.000 kr.
Richard Mille RM 50-02 ACJ
Richard Mille tilbyder ikke konventionelle ure eller lader drømme forblive i nattesøvnen. Han skaber ure, som både chokerer og imponerer, ikke mindst RM 50-02 ACJ (ACJ står for Airbus Corporate Jets), som har ejere af private jets som målgruppe. Uret koster intet mindre end 1,1 mio. euro, hvilket svarer til et beløb på over otte mio. kr. Om det er inklusive eller eksklusive moms er for så vidt underordnet, idet prisen lige meget hvad er helt forrykt.
Ikke desto mindre sælger Richard Mille flere og flere ure. Produktionen er gået fra 3.000 til ca. 4.000 ure om året med en startpris på 450.000 kr. for den allermest simple model.
RM 50-02 ACJ er lavet af en blanding af titanium og aluminium, mens selve kransen er lavet af keramik. Uret imponerer med adskillige mekaniske funktioner som tourbillon, splitkronograf og funktionsindikator samt et design, der minder om vinduet i et privatfly.
Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon
I 2016 er det 85 år siden, det legendariske vendbare Reverso blev lanceret og skabte grunden for, at Jacques-David LeCoultre og urfirmaet Jaeger SA slog pjalterne sammen. I den anledning præsenterede Jaeger-LeCoultre på SIHH en af de mest ambitiøse og imponerende Reverso-modeller til dato, nemlig Tribute Gyrotourbillon af platin. Det er ikke første gang, at en Reverso tilbyder tourbillon, men det er første gang, at Jaeger-LeCoultre tilbyder en så ambitiøs version af deres Gyrotourbillon, der ikke bare tikker rundt om sin egen akse, men ligefrem tilbyder en tredimensionel tourbillon, der simulerer samtlige positioner, som uret måtte befinde sig i. Det resulterer i en daglig præcision, der er bedre end konventionelle urværker uden tourbillon.
Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon er lavet af platin, limiteret til 75 styk og koster små 2,1 mio. kr.
Montblanc ExoTourbillon Slim 110 Years Limited Edition
Hvis du troede, at Montblanc kun laver luksuriøse fyldepenne og lædermapper til forretningsmænd, så bør du lige tjekke firmaets hjemmeside. Her vil du nemlig finde langt flere ure end fyldepenne. Det skyldes, at Montblanc erkender, at det håndskrevne ord er på retræte – modsat det mekaniske ur.
Et af de mange fantastiske ure, som Montblanc har på vej, er dette spektakulære 42 mm ExoTourbillon Slim 110 Years Limited Edition af hvidguld med håndmalet skive. Denne nyhed tilbydes med to skivealternativer, alt efter om du bor i USA eller Europa og Asien. Hver version tilbydes kun i 35 eksemplarer.
Da hver skive tager over en uge at færdiggøre, og det automatiske værk – kaliber MB 29,24 – tilbyder tourbillon, er prisen på godt 330.000 kr. overraskende lav i forhold til det håndværk, der ligger bag.
Cartier Drive
Cartier er et navn, der har været præget af luksus helt tilbage til det 19. århundrede. Begrebet luksus hænger stadig ved det franske hus, der i år lancerer en helt ny model til mænd: Cartier Drive. Ifølge Cartier selv er det vintagebiler, der har stået model til uret. Det er dog en smule svært at se, om en Porsche 356 vitterlig er skyld i det let buede glas, men skiven er uomtvisteligt Cartiers egen med blå visere og store sorte romertal. Sidstnævnte er med til at gøre Cartiers ure let genkendelige, og selvom Drive-modellen er det, man kalder ’cushion’-formet (altså pudeformet), så er det et typisk Cartier.
Det 40 mm store Cartier Drive hører til i ’slim’-segmentet, selvom inhouseværket 1904 MC-PS (PS står for ’petite seconds’, hvilket betyder små sekunder) tilbyder automatisk optræk, hvilket betyder, at der sidder en halvmåneformet rotor på undersiden af værket.
Forvent en pris omkring 40.000 kr. for stålversionen, hvilket må siges at være meget rimeligt for et ur med inhouseværk.
Parmigiani Tonda Chronor Anniversaire
Selvom man hverken er stor eller en del af den magtfulde Richemont Group, så kan man godt imponere på SIHH. Det gjorde Parmigiani med sit 42 mm Tonda Chronor Anniversaire med inhousesplitkronograf og ’big date’. Det kan godt være, at du ikke anser kronograffunktionen for at være noget særligt, idet mange ure tilbyder netop denne funktion. Men det er rent faktisk en meget kompliceret funktion at lave, ikke mindst hvis man som Parmigiani vælger at designe og producere værket selv i stedet for at bruge et standardværk fra eksempelvis Swatch Group eller Sellita. Sidstnævnte ville svare til at komme til en middag med folieindbundet citronmåne fra Statoil, på trods af at invitationen bad om hjemmebagt kage.
Parmigiani Tonda Chronor Anniversaire med blå eller hvid ’triple register’-emaljeskive tilbydes både i rød- og hvidguld, hver i et meget begrænset antal på 35 styk, hvilket er med til at understrege, hvor eksklusivt et urmærke Parmigiani er. Prisen er ganske vist også for de ganske få, idet du skal af med en lille mio. kr., hvis du ikke kan leve uden dette ur.