Tyske A. Lange & Söhne har præsenteret sit førsteog længe ventede stålur, men gør ikke meget væsen ud af at præsentere det for verdenspressen. Hvilket faktisk er meget tiltalende.

Det hæderkronede tyske urfirma A. Lange & Söhne revolutionerer ikke urverdenenmed sitnye ur. Ikke desto mindre vækker det stor begejstring,at firmaetlancerer sitførste serieproducerede stål-ur. 

Stål er så sjældent et materiale i det tyske mærkesproduktion, at de ganske få versioner, der hidtil er lavet af stål,handles til priser langt over,hvad de tilsvarende modeller af ædelmetal opnår på alverdens auktioner.

Idéen bag ståluret

Det nye stålur fra A. Lange & Söhne er ikke en ny idé, der pludselig skalrealiseres på grund af et marked, som skriger på et sporty ur med integreret lænkesåsom Audemars Piguet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus ellerVacheron Constantin Overseas III. Tværtimod. 

Idéen bag det tyske stålur var efter sigende allerede på det mentale tegnebræt, da Günter Blümlein solgte A. Lange & Söhne (sammen med IWC & Jaeger-LeCoultre) til schweiziske Richemont i 2000.

”Der var tale om et stålur, allerededa jeg startede i 2004,” fortæller Anthony de Haas, der er produktionsansvarlig hos A. Lange & Söhne. ”Og jeg ved,at Wilhelm Schmid hørte rygter om et stålur, da han tiltrådte som CEO i 2011. Der var dog ingen konkrete idéer på det tidspunkt,” fortsætterAnthony de Haas, der i øvrigt har en fortid både hos IWC og den velrenommerede værkudvikler Renaud et Papi. 

 ”Vi har naturligvis ikke arbejdet på udviklingen af dette stålur i over ti år. Det ur,vi præsenterer i dag,har kun været fire år undervejs–fra de første spæde idéer og tegninger til værkdesign og urets form idet hele taget,” indrømmer de Haas.

Historien fortæller

A. Lange & Söhne Odysseus har navnefter den græske mytologilegende, der fortæller om tiårs trængsler efter den trojanske krig. Ordet ’odyssé’er derfor blevet en metafor for en lang og besværlig rejse. 

Der var dog ikke tale om nogeninterne kampe eller en synderlig besværlig rejse knyttet til design- og produktionsfasen af A. Lange & Söhne Odysseus. I stedet varder tale om noget langt fredeligere, nemlig en efterspørgsel fra fans og samlere, der ønskede et A. Lange & Söhne-ur, som man kan bære under mere aktive stunder.

”Mange af vores kunder har sagt, at de savnede et ur, som de kunne bære på de mest betydningsfulde begivenheder. Eksempelvis på ferie med deres familier, hvor man er ude at sejle eller ligger på stranden og ikke kan bære eksempelvis et Datograph eller Zeitwerk,” beretterde Hass. 

 ”Man fristes til at sige, at et ur fra A. Lange & Söhneofte blev betragtet som et femdagesur. Vimanglede derfor simpelthen et ur til en aktiv weekend. Med lanceringen af Odysseus tilbyder A. Lange & Söhne et ur, man kan bære hver eneste dag, ikke mindst ombord på sin båd,eller når weekenden bliver tilbragt ved stranden. Derfor er denne nye model også vandtæt til 120 meter og udstyret med en skruekronesommange andre sporty ure.” 

Detaljerne

A. Lange & Söhne Odysseus har en særdeles klædelig diameter på 40,5 mm og en tykkelse på 11,1 mm. Grunden til, at højden er forholdsvis diskret, er, at urets rotor (den del, der trækker værkets balancefjeder op) ikke er lavet af guld, som ellers er standard i et værk fra A. Lange & Söhne. 

”Idet uret tilbyder 28.800 svingninger i timen og skalhaveen bedre stødsikring end andre af vores værker, kunne vi ikke benytte guld i rotoren. Guld er ikke fleksibelt nok,og der er en risiko for, at guldkronen ville støde mod glasbagkassen ved et stød. Derfor benytterviet materiale, der hedder ARCAP,” fortæller de Hass, der også afslører, at uretpå andre områder har budt på udfordringer.

”Jeg tror,vi kom med 24 forskellige design til lænken alene. Den var næsten sværere at designe end selve uret og værket,”oplyser produktionschefen.

De mange forsøg var det hele værd. Lænken er noget nær perfekt,og modsat mange andre lænker hiver den ikke hårene af armen, når man bærer uret. 

”Der er ikke meget Gillette over vores lænke,” griner de Haas, mens han viser den snedige mikrojustering, der gemmer sig i lænkens lås. Mikrojusteringen på hele 7mmgør, at man kan få uret til at sidde helt perfekt, hvilket også er afgørende for den bærekomfort, som Odysseus tilbyder.

Der er ingen tvivl om, at Odysseus vil bliveen succes for det tyske mærke–ikke kun blandt urfirmaets mange fans, men også hos dem, der ikke tidligere har købt et A. Lange & Söhne,fordi det ikke appellerer til et aktivt liv. 

Desuden meddeler CEO Wilhelm Schmid, at der kun vil blivelavet ca.150 styk af Odysseus om året. Så mon ikke man bør skrive sig på en kommende venteliste hurtigst muligt, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at eje et A. Lange & Söhne Odysseus.

Læs mere om uret her.

Læs hvad vi ellers skriver om ure her.