Rolex er et af verdens bedst kendte urmærker og har i over 100 år lavet ure, der genkendes af langt de fleste, lige meget hvor man befinder sig i verden. Men Rolex er ikke enebarn. Det kronede schweiziske urmærke har nemlig en lillesøster, om man vil: Tudor.
Navnet Tudor blev registreret i 1926, og det siges, at Rolex’ grundlægger, Hans Wilsdorf, lancerede den billigere Tudor-kollektion for at beskytte Rolex mod billige kopier.
Om rygtet taler sandt eller ej, så formåede Wilsdorf at skabe en kollektion af ure, der lignede søstermærkets modeller ganske meget. Ikke mindst Tudors dykkerure, der blev lanceret omtrent samtidig med det første Rolex Submariner på Basel-urmessen allerede i 1953.
Rolex-dele
De første Tudor-modeller brugte både urkasse, optrækskrone og lænke, der var produceret af Rolex. Tudors ure bar derfor den berømte koronet og skabte dermed lidt forvirring, idet Tudor var langt billigere end Rolex – men altså brugte dele fra søstermærket. Den lavere pris skyldtes dog primært, at Tudor hverken tilbød inhouseværk eller værker, der var af samme kvalitet som de værker, Rolex brugte. I stedet benyttede Tudor sig af værker fra bl.a. Valjoux.
- Tudor tilbyder en utrolig alsidig og spændende kollektion af både nye design og retroinspirerede modeller.
- Et af de mange tidlige Tudor Submariners, ref. 7923, hører til blandt de allermest samlerværdige vintage Tudor-modeller.
- De første Tudor-modeller kom på markedet i 1930’erne. Her en tidlig version fra 1932.
- Tudor Heritage Chronograph tilbydes både med lænke og tekstilrem, hvoraf sidstnævnte er håndvævet i Frankrig.
- I 2015 præsenterede Tudor sit første inhouseværk nogensinde. Værket tilbydes indtil videre kun i modellerne North Flag og Pelagos.
Heritage Chronograph
Selvom Tudor i lang tid har produceret over 100.000 ure om året, så er det først i de seneste fem år, at man atter har fået øjnene op for mærkets ure. Det skyldes primært, at Tudor på Basel-messen i 2010 hyldede deres fortid med lanceringen af det funky Heritage Chronograph.
Tudor fik solid opmærksomhed fra både presse og forbrugere på grund af relanceringen af denne iøjnefaldende model. Det skyldtes dog ikke kun designet, men også det faktum, at Heritage Chronograph ikke mindede om noget som helst, som Rolex nogensinde havde tilbudt. Tudor genfortalte i stedet sin helt egen historie fra 1970, hvor det originale ref. 7031 Chronograph blev lanceret – og det viste sig at være en særdeles god idé.
Black Bay
Efterfølgende har Tudor lanceret endnu en version af Heritage Chronograph samt genfortalt deres maritime historie med det særdeles tiltalende dykkerur Black Bay.
Black Bay tilbydes med både vinrød, blå og sort krans, og især den seneste version, Black Bay Black, har fået solid opmærksomhed. Det skyldes, at urets designelementer går lige i hjertet på diehard Rolex- og Tudor-samlere: sort skive med gylden skrift og visere, matsort kransindlæg og så lige den dér røde trekant ved ’12’, som nyder en nærmest gudfrygtig respekt blandt samlerne.
Marine nationale
Black Bay-modellerne fortæller også deres egen historie. Den allerførste model, ref. 7922 fra 1953, blev nemlig det officielle ur til det franske søværn, Marine nationale. Det var en enorm fjer i hatten, og Tudor beviste dermed, at man sagtens kan tilbyde solide ure, selvom man ikke tilbyder samme værker og kvalitet som Rolex. Rent faktisk benyttede Marine nationale Tudors dykkerure helt op til slutningen af 1970’erne og gav dermed en vandtæt forbindelse til Tudor og beviste, at mærkets ure allerede dengang kunne stå på egne ben.
Høje auktionspriser
Man kan altid diskutere, om den pludselige efterspørgsel på Tudors nye ure har smittet af på de ældre. Eller om det er omvendt: at Tudors ældre ure og deres meget høje priser på diverse auktioner smitter af på populariteten af Heritage-modellerne fra den nuværende kollektion.
Under alle omstændigheder skal du have den helt store pung fremme, hvis du både vil eje et af de tidlige Marine Nationale Submariners fra 1950-60’erne og et Chronograph fra 1970. Du skal nemlig regne med at slippe 200.000 kr. for de to ure. Med andre ord handles visse af Tudors vintageure på samme niveau som visse Rolex-ure fra samme årstal.
Så mon ikke det er rimeligt at sige, at Tudor i den grad er sluppet ud fra søstermærkets skygge og nu har sikret sig sin egen plads i solen?