Det schweiziske urfirma Piaget har lanceret en moderne version af sit legendariske Polo med skyldig hensyntagen til et helt nyt publikum. Vi var med en række kendisser til lanceringen i New York og fik en snak med ledelsen om den nye kollektion, der som originalen skal være en ’game changer’.

Man kan ikke komme uden om New Yorks legendariske shoppinggade 5th Avenue, hvis man besøger The Big Apple. Her ligger luksusbutikkerne side om side, de dyre urmærker inklusive.

5th Avenue var dog lige en kende mere spektakulær i 1985, da det schweiziske urfirma Piaget besluttede at peppe kendskabet til dets populære ur Polo op ved at sende en parade af polospillere med tilhørende heste ned ad gaden. Den spektakulære event gav enorm medieomtale og var med til at understrege, at der var ’a new watch in town’.

Piaget Polo blev skabt seks år tidligere af Yves Gérald Piaget (fjerde generation of firmaets grundlægger) og var en succes fra først tik. Det blev hurtigt det foretrukne ur om armen på mange Hollywoodskuespillere og andre A-listers, bl.a. Ursula Andress, Andy Warhol, Sammy Davis Junior, Roger Moore og Bjørn Borg.

Piaget Polo sejrede med sit slanke design og en integreret lænke, der ikke bare matchede skivens design, men også begejstrede på grund af en høj bærekomfort og en fin blanding af elegant og sporty design. Netop denne model satte Piaget på det globale landkort over luksusure.

Nu med S på

I dag er hæderkronede Piaget i en alder af 142 år verdenskendt for slanke ure og inhouse-produktion i særklasse. Det gælder ikke bare mærkets mange mekaniske urværker, men også skiver, kasser og især urlænker, som hovedparten af verdens urproducenter får lavet af andre firmaer.

Polo hører stadig til ét af Piagets bedst sælgende ure, både til herrer og damer. Langt de fleste er lavet af guld, men det maskuline FortyFive, der blev lanceret i 2009, tilbydes også i titanium, hvilket får det til at skille sig ud. Men Polo Forty Five er nu ikke alene om at skille sig ud rent materialemæssigt, idet Piaget netop har lanceret, hvad de selv kalder for en ’Game Changer’, nemlig Polo S.

”Not every year, not even every decade, does a watch become an icon of its generation.” Sådan lyder den første linje i Piagets pressemateriale, der præsenterer det ur, der ifølge dem selv skal ændre spillets regler. Det er ambitiøse ord at lægge ud med, og det er da også nyt, at Piaget lancerer et luksusur i stål. Men ligefrem at kalde nyheden et ikon, når det ikke ligner originalen, er måske at give markedsføringsafdelingen lidt for meget luft at blæse i trompeterne med.

Nyhed i fem versioner

Præsentationen af Polo S foregik samme sted, hvor Yves Piaget for alvor fik markedsført sit ur, nemlig i New York. Der var dog ikke tale om endnu en parade af polospillere og heste op og ned ad 5th Avenue, men derimod en parade af kendisser, der var blevet specielt udvalgt til at bære Polo S om armen i dagens anledning. Af alle disse kendisser er ni blevet udvalgt som specielle ambassadører, heriblandt den amerikanske skuespiller Ryan Reynolds (der senest spillede hovedrollen i ’Deadpool’), den belgiske tennisspiller David Goffin (der i skrivende stund er rangeret som nummer 11 i verden) og den britiske polospiller Malcolm Borwick (som er den slags polospiller, der rider til hest og ikke spiller i røde Speedos i et svømmebassin).

Men hvad er det så, Piaget bruger så meget krudt på at vise frem og præsentere med så store overskrifter? Det er såmænd et 42 mm stålur i fem versioner: tre ’Three Hander’-versioner med henholdsvis hvid, grå og blå skive samt to kronografversioner med enten hvid eller blå skive. Alle tilbydes med lænke af stål med skjult foldespænde, der er med til at tilbyde en særdeles høj bærekomfort.

Ikke et plagiat

Det sidste bogstav i Piaget Polo S står både for ’signature’ og ’steel’. Signature, fordi Polo har været et fast element af Piagets kollektion i 37 år, og ’steel’ fordi alle fem versioner af nyheden er lavet i stål.

Designmæssigt mener kritiske tunger, at Piaget lukrerer på et andet ikonisk ur, nemlig Patek Philippe Nautilus. Jeg går ud fra, at disse kritikere peger på Three Hander-versionen med blå skive. Der er en lighed, men de onde tunger bør nok lige tjekke både Piaget Emperador Cushion og Gouverneur-kollektion, der tilbyder nøjagtig samme kombination af runde og firkantede former. Derudover er Patek Philippe ikke den eneste producent, der tilbyder ure med blå skive. Det gør Audemars Piguet, Rolex, Omega og mange mange andre schweiziske urfirmaer også.

Til gengæld er det ikke mange konkurrenter, der kan tilbyde en lige så lang række af imponerende inhouseværker. Det gælder både det automatiske værk, kaliber 1110P, der ligger i Three Handerversionen, og det ligeledes automatiske værk, kaliber 1160P, der ligger i kronografversionen.

Enorm konkurrence

Det er ikke kun værket, der er lavet inhouse, det er alt andet på Polo S også, hvilket kendetegner Piaget: de laver alt selv. Ikke mindst den håndlavede stållænke, der er produceret og håndsamlet i mærkets produktionsfaciliteter i Planles-Ouates i Genève, hvor naboerne hedder Vacheron Constantin, Patek Philippe, Harry Winston, Rolex, Baume & Mercier og Frederique Constant.

Men hvorfor nu alt det stål, der ikke i samme grad som platin og guld signalerer eksklusivitet? Jo, den schweiziske urbranche lider under rekordlave salgstal, hvilket har fået mange topproducenter til at tilbyde flere ure af stål, end de tidligere har gjort. Kvaliteten er den samme som med platin og guld, men prisen er lavere. Piagets administrerende direktør Philippe Léopold-Metzger erkender, at urbranchen er benhård, og at den enorme konkurrence er med til at diktere de aktuelle salgsmønstre. Meget ulige Piaget tilbydes der derfor heller ikke (endnu) en version af Polo S med diamanter på hverken krans eller skive, hvilket det schweiziske urfirma ellers er kendt for at tilbyde.

I stedet for at appellere til det ofte overpyntede klientel, som mange af de mellemøstlige lande pr. tradition repræsenterer, anerkender Piaget desuden, at et stor del af den arabiske befolkning ikke må/kan gå med guldure på grund af deres religiøse overbevisning. Og dem er der åbenbart rigelige mængder af, siden Piaget har dem i tankerne med lanceringen af Polo S i stål.

Vigtig lancering

Den nye strategi forklarer, hvorfor Piaget også har udvalgt den arabiske forretningsmand Mohammed Sultan Al Habtour som en af ni ’game changers’, der skal være med til at løfte kendskabet til den nye generation af Piaget Polo. Piaget henvender sig dog ikke kun til nye målgrupper med valget af stål som hovedmateriale og en pris, der starter på 85.000 kr. for Three Hander-versionen og cirka 125.000 kr. for kronograf-versionen. Piaget henvender sig også til urentusiaster fra Mellemøsten, der ikke kan opretholde den sædvanlige overdådige livsstil på grund af det kraftige dyk i olieindtægter. Man fristes derfor til at sige, at Piaget rammer to kamelpukler med et smæk i denne del af verden med den nye stålkollektion.

Med Polo S sætter Piaget under alle omstændigheder atter en streg i sandet. Som Metzger udtrykker det: “Vi er stadig et urmærke i den absolutte luksusklasse. Men vi anerkender, at der er en ny generation af urfans. Vi er nødt til at indrette os efter deres livsstil, og jeg anser derfor dette års lancering af Polo for lige så vigtig som urets fødsel i 1979. Polo S skal være vores nye game changer.”