Schweiziske IWC indtog allerede i 1936 de trange cockpits med et pilotur, og det fejres blandt andet med lanceringen af et exceptionelt Big Pilot’s Watch med evighedskalender.

Der var engang, hvor et armbåndsur var et vigtigt redskab for mange professionelle, f.eks. piloter, der både brugte urene som navigations- og tidsinstrumenter. En af de første modeller, der fandt vej til det trange cockpit, var det Longines, der sad om armen på Charles Lindbergh, da han foretog sin soloflyvning over Atlanten i 1927 i ’Spirit of St. Louis’.

Baseret på amerikanerens erfaringer og oplevelser under denne flyvning udviklede Longines i 1931 det i dag legendariske Hour Angle, der gjorde hele urverdenen opmærksom på det charmerende link mellem fly og tid. Fem år senere lancerede IWC Schaffhausen sit første pilotur med en drejekrans, som skulle hjælpe med at registrere take-off-tiden. Desuden var uret konstrueret med en ekstra bagkasse for at beskytte det mekaniske værk mod den magnetisme, der opstår fra de mange instrumenter i et cockpit.

Et markant ur

Få år senere igen lancerede IWC det 55 mm store T.S.C. Big Pilot’s Watch med et manuelt optrukket kaliber 52-værk. Her var tale om et usædvanligt markant ur, der med sin størrelse gjorde det nemt for piloten lynhurtigt at aflæse tiden uden at skulle fjerne hånden fra rattet. Netop Pilot’s Watch blev med stor succes relanceret i 2002, dog naturligt nok i en mere bærbar version med en håndgribelig diameter på 46 mm. Relanceringen var baseret på det roste inhouse-værk kaliber 5002 med syv-dages gangreserve, der med sin størrelse passede godt til det markante ur.

Managerens design

Igennem 2016 har IWC markeret 80-årsjubilæet for sit første pilot-ur med en perlerække af både opdaterede og helt nye modeller. Men én nyhed fortjener mere opmærksomhed end de andre, nemlig Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition af rødguld, der er lanceret for at hylde BeneLux og Skandinavien, der har hollænderen Edwin de Vries som ’brand manager’. Sammen med IWC’s designansvarlige, Christian Knoop, har de Vries personligt skabt et exceptionelt flot og stærk limiteret Big Pilot’s Watch.

Ud over den fascinerende grå skive adskiller denne sjældne version sig med orange spidser på registerviserne for dag/dato/måned – sandsynligvis med baggrund i de Vries’ hollandske aner. Modellen adskiller sig dog også fra de fleste andre Big Pilot Perpetual Calendars ved at tilbyde dobbelt månefaseindikator. Ydermere matcher urets blå stjernehimmel den blå alligatorrem med foldespænde af rødguld.

Et sjældent mesterværk

Diameteren på det nye IWC-ur er 46 mm, og værket er et inhouse kaliber 52160 med automatisk optræk, evighedskalender, månefase og syv dages gangreserve, der kan beundres gennem bagkassen. Kendere vil desuden bemærke, at værket i denne limiterede version er sat med blåanløbne skruer. Modellen lyder i sin helhed det aristokratiske navn ’IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition A Tribute to the 1st IWC Pilot’s Watch’ og er limiteret til 36 styk med inspiration fra lanceringsåret for mærkets første pilotur. Prisen er ca. 350.000 kr.