Auktionsverdenen har kronede dage midt i en tid, hvor schweiziske urproducenter klager over dårlige eksporttal. Vi guider dig til de bedste køb.
”Bring us some fresh wine! The freshest you’ve got – this year! No more of this old stuff,” siger Steve Martin i filmen ’The Jerk’ fra 1978, da restaurantens sommelier spørger, om han ønsker endnu en flaske 1966 Chateau Latour. Martin slutter af med at sige til sin kone, at tjeneren “does not know he is dealing with sophisticated people here.”
Som bekendt er viden den sande rigdom, og vinelskere vil enten le eller græde over den legendariske scene, fordi Steve Martin nedgør en fin vintage-rødvin til fordel for en flaske friskpressede druer uden sjæl. Scenariet er ikke ukendt for denne artikels forfatter, idet jeg begyndte at samle på ure i begyndelsen af 1990’erne. Dengang var ældre Rolex Submariners langt billigere end nye og derfor inden for min rækkevidde som ung og håbefuld reklamemand. Dog udskiftede jeg både de gamle lænker og skiver til nye for at ’facelifte’ de gamle ure og få dem til at se så nye ud som muligt. Ak ja. Dengang vidste jeg ikke bedre. Men det gør jeg nu.
- Tudors nuværende succes skyldes blandt andet en heftig relancering af fortidens ure, ikke mindst det funky Heritage Chronograph fra 2010.
- IWC producerede sit første pilotur i 1936, hvilket hyldes med denne 48-mm nyhed af titanium. Remmen er lavet af italienske Santoni, og uret er limiteret til 1.000 styk. Ifølge den danske IWC-forhandler Hvelplund er uret allerede udsolgt.
- TAG Heuer fejrer den legendariske F1-kører Niki Lauda med denne nye version af uret Monza.
- Longines Heritage Column Wheel Single Push-Piece Chronograph hylder det schweiziske urmærkes lange historie. Og hvis man ikke lige vidste bedre, kunne dette ur godt være 60 år gammelt.
- Oris har stor succes med at relancere ældre modeller. Her det utroligt populære Divers Sixty-Five, der oser af fortid – og nu nyder godt af opdaterede materialer og moderne værk.
- Når det kommer til Panerai, er hver eneste model inspireret af det italienske urmærkes militære fortid. Det gælder også det nye, limiterede ‘Radiomir 1940 3 Days’ af stål.
- Jaeger-LeCoultre er et af verdens lettest genkendelige ure på grund af det vendbare design, der blev lanceret i 1931 og siden ikke er ændret ret meget.
- Da hammeren faldt for tredje gang, blev dette Rolex ref. 4113 fra 1942 solgt for cirka 14 mio. kr., hvilket gør uret til det dyreste Rolex, der nogensinde er solgt.
14 mio. kr. for et Rolex
I dag nyder ældre ure nemlig større opmærksomhed end nye. Dette postulat understøttes ikke blot af de historisk lave eksporttal på schweiziske ure, men også af rekordhøje hammerslag på ure, der ofte har 60-70 år på bagen. Eksempelvis slog auktionshuset Phillips ikke bare én, men adskillige rekorder, da de tilbød 219 armbåndsure på to separate auktioner i Genève i maj.
En af de mange verdensrekorder lød på cirka 14 mio. kr. (inklusive salær) og gik til et Rolex fra 1942. Bevares, modellen er kun produceret i 12 stk., men 14 mio. er ikke desto mindre mange penge. Rekordmange penge for at være mere præcis. Salget beviser med sit solide resultat, at der ikke mangler pengestærke købere til de ældre ure. Sådan er scenariet ikke for nye ure lige for tiden.
Fortid er kuren
Den schweiziske ureksport er stærkt påvirket af lave oliepriser, den lave russiske valuta, et særdeles skrøbeligt aktiemarked og kinesernes manglende interesse i at købe deres ure i Hong Kong – sidstnævnte har i over ti år stået for en tredjedel af den schweiziske ureksport. Det er derfor meget sigende, når økonomer bemærker, at “When China sneezes, the Swiss watchmakers get a cold”.
Hvilken kur skal de schweiziske urproducenter så bede om på det horologiske apotek for at kurere deres svækkede tilstand? Kuren hedder ’fortid’, og medicinen består i, at de schweiziske urfirmaer skal gå deres produktionshistorie igennem og være glade, hvis den byder på sportsure. Sportsure er branchens ’plat du jour’, når herrer shopper efter nyt til håndleddet.
I den sammenhæng har urfimaer med en sporty baggrund valgt at relancere modeller, som var populære dengang og også viser sig at være populære nu. Til Steve Martin og alle andre følger hermed et udvalg af gammel vin på nye flasker – vel at mærke uden, at det skal opfattes negativt.
Big Pilot’s Heritage Watch 48
IWC var en af luftens pionerer og sad om armen på piloter fra både engelske Royal Air Force og tyske Luftwaffe. Sidstnævnte benyttede de meget store Beobachtungsuhren (observationsure), der med en diameter på 55 mm var beregnet til at sidde enten udenpå de kraftige rulamsjakker eller ligefrem om låret, så piloterne ikke behøvede at slippe styretøjet, når tiden skulle tjekkes.
I 2002 relancerede IWC deres ikoniske Big Pilot, dog i en mindre voldsom version med en tålelig diameter på ’kun’ 46 mm. I år fejrer det schweiziske urfirma 80-årsjubilæet for sit allerførste pilotur med en en 48 mm-version af titanium. Det lægger sig rent størrelsesmæssigt mere op ad originalen og hylder det umiskendelige skivelayout med de store tydelige timemarkører.
Big Pilot’s Heritage Watch 48 tilbyder manuelt værk med otte dages gangreserve og lækker læderrem, der er lavet af det italienske hus Santoni. Modellen er limiteret til 1.000 stk. og koster cirka 110.000 kr.
Tudor Heritage Chronograph
Tudor har i adskillige årtier stået i skyggen af søstermærket Rolex. Det var såmænd også meningen, da grundlæggeren Hans Wilsdorff lancerede mærket. Men i dag klarer Tudor sig endog særdeles godt, ikke mindst på grund af urfirmaets relanceringer af klassiske modeller, der gav genlyd allerede ved lanceringen. Det gælder blandt andet det ur, der startede Tudors nuværende succes: Heritage Chronograph.
Originalmodellen stammer fra 1970’erne, hvilket det funky skivelayout antyder. Ikke desto mindre var det åbenbart lige præcis det, der skulle til, for at Tudor fandt en plads i solen og i dag nyder enorm efterspørgsel på især ure fra den retroinspirerede Heritage-kollektion.
Tudor Heritage Chronograph tilbydes både med tekstilrem og lænke, har en diameter på 42 mm og koster cirka 32.000 kr. Her bør det nok lige nævnes, at svenske Kaplans Auktioner for nyligt solgte et Tudor Chronograph fra 1970’erne til over 230.000 kr.
Longines Heritage Column Wheel Single Push-Piece Chronograph
Hvis det ikke var for datoen ved ’6’ og det automatiske værk, så kunne Longines Heritage Column Wheel Single Push-Piece Chronograph 41 mm sagtens være et ældre ur. Fortiden er nemlig meget tydelig med det klassiske skivelayout samt den enkelte knap, der sidder yderst på optrækskronen. Sådan var adskillige kronografure fra 1940’erne nemlig konstrueret, hvilket betød, at man både startede, stoppede og nulstillede urets stopur via den ene knap. Deraf urets (i øvrigt meget lange) navn.
Det bør nævnes, at de ure fra 1930-40’erne, som Longines Heritage Column Wheel Single Push-Piece Chronograph er inspireret af, handles på auktioner for langt over 100.000 kr., hvilket blandt andet skyldes, at Longines netop var berømt for deres roste kaliber 13ZN-kronografværk. Så med en pris på cirka 23.000 kr. er denne moderne version en kærkommen måde at hylde det schweiziske urfirmas historie på.
Jaeger-LeCoultre Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931
Reverso er et af den slags ure, man kan genkende på lang afstand. Det ikoniske, vendbare design er berømt over hele kloden, selv af personer der ingen interesse har i ure overhovedet. Fjern logoet
fra urets skive, og du vil stadig ikke være i tvivl: det er et Jaeger-LeCoultre Reverso.
De færreste ure nyder denne status, og siden lanceringen i 1931 er der kun ændret ganske lidt ved Reversos succesrige design. Det er denne reaktionære tilgang til fornyelse, som visse af de schweiziske urfirmaer nyder godt af. Jaeger-LeCoultre især.
Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931 blev lanceret i 2011. For lægmand er der minimal forskel på de to versioner, dog er det nye ur ca. fire mm større. Ikke blot fordi gennemsnitshøjden i dag er langt højere end i 1931, men også fordi vi i dag er vant til at gå med et ur om armen, hvilket man ikke var i 1931. Dengang bar mange mænd stadig deres ur i lommen og mente, at armbåndsure var smykker og derfor hørte til på et kvindeligt håndled. Denne model er dog designet til at sidde om armen på den moderne gentleman, der hylder klassiske dyder.
Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931 har et manuelt optrukket værk og koster 55.500 kr., hvilket er halvdelen af, hvad originalen fra 1931 i dag handles for på auktion.
Heuer Monza Calibre 17 Chronograph
Da Formel 1-legenden Niki Lauda i 1975 vandt sit første VM i en Ferrari 312T, valgte sponsoren Heuer at hylde titlen med et ur, der var opkaldt efter den legendariske Monza-bane i Italien. I 2016 relanceres denne sorte model, og fortiden hyldes desuden med visere og timemarkører, der er tonede, så de ser ud, som om de allerede er patinerede. En populær og ganske effektiv måde at give et ur øjeblikkelig status som retro cool, på trods af at det er spritnyt.
Desuden har TAG Heuer – de tre bogstaver blev tilføjet i 1985, da Heuer blev overtaget af investeringsgruppen Techniques d’Avant Garde – udstyret den nye version med en perforeret læderrem, der både minder om kørehandsker og de ratfælge, man typisk finder i ældre sportsbiler.
Modellen har en klædelig diameter på 42 mm, hvilket er tre mm større end originalen fra 1976, og prisen er ca. 40.000 kr. Det er billigt i forhold til Monzas tikkende kollega Autavia fra 1960’erne, der blev båret af blandt andre Ferraris daværende kørere og får hammerslag på over 100.000 kr., når det tilbydes på auktion.
Oris Diver Sixty-Five
Schweiziske Oris, der især er kendt for sine hårdføre sportsure, har stor succes med et ur, der hylder fortidens undervandspionerer: Divers Sixty-Five. Urets navn skyldes, at originalen blev lanceret i 1965 og allerede dengang begejstrede både fritids- og professionelle dykkere.
Oris Divers Sixty-Five glimrer ved ikke at være lige så tungt og voldsomt, som et moderne dykkerur ofte er. Diver Sixty-Five har en diameter på 40 mm og en højde på ca. 12 mm, hvilket ikke kan siges at være ’for stort’. Her bør det også nævnes, at uret ligesom originalen ’kun’ er vandtæt til 100 meter. Det er lige i underkanten i forhold til moderne dykkerure, der ofte er vandtætte ned til mindst 300 meter.
Oris Diver Sixty-Five er ikke bare et flot ur, men imponerer også med en pris, der ligger omkring 16.000 kr. Desuden tilbydes dette populære ur med både to forskellige remme og en netop introduceret lænke, der ligeledes er inspireret af ældre lænker fra 1960’erne.
Panerai Radiomir 1940 3 Days
Panerais tikkende historie begyndte i 1936, da det italienske firma lavede den første prototype af et dykkerur, som skulle bæres af de italienske ’Gamma’-militærdykkere. To år senere lancerede Panerai det første Radiomir, der med sine 47 mm helt klart ikke var beregnet til civile håndled.
Panerai blev opkøbt af Richemont i 1997 og producerer i dag primært ure, der er inspireret af det italienske mærkes fortid, men visse modeller oser mere af retro end andre. Denne relancering ’1940 3 Days’ fra 2016 med pseudopatineret skive og guldfarvede visere er således en hyldest til de 30-40 originale eksemplarer, der oprindeligt blev brugt af ægyptiske militærdykkere i 1950’erne – ja, forskellen i årtier kan kun italienere forklare.
Udseendet stammer fra et meget tidligt Panerai Radiomir med tilnavnet ’Small Egiziano’, der i dag indhenter hammerslag på den tunge side af en mio. kr.
Radiomir 1940 3 Days ligner originalen ganske meget, den ’patinerede’ skive inklusive. Der er ingen tvivl om, at denne model vil blive særdeles efterspurgt, ikke mindst fordi den med den tiltrækkende brune skive er limiteret til 1.000 stk. Prisen ligger omkring 70.000 kr., hvilket er langt billigere end de aktuelle hammerslag for originalerne fra 1950’erne.