I 2014 var Luxury Aficionados’ urekspert Kristian Haagen til urmesse i Basel, og det er tid til et gensyn med de fem tikkende favoritter.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Safari

Audemars Piguet Royal Oak Offshore blev lanceret i 1993 og var dengang et stort og klodset sportsur fra et af verdens fineste urmærker. I dag, 21 år senere, synes det 42-millimeter Offshore ikke længere helt så klodset, men hyldes i stedet af aficionados verden over. Det var desuden tiltalende at se, at AP ikke var gået ned ad den triste vej, hvor farvepaletten styrer ”fornyelse” eller at en eller anden berømthed lægger navn til for at retfærdiggøre en ”nyhed”. I stedet har AP forbedret Offshore-modellerne med blandt andet galvaniserede skiver med lidt mindre indekseringer end de tidligere modeller, blødere remme med C-spænde i stedetfor foldespænde og desuden helt droppet brugen af gummi på optrækskrone og kronografknapper. Her bruges nu sort keramik, hvilket er et langt bedre materiale at bruge på disse elementer, der typisk slides ved daglig brug.

Prisen er cirka 155.000 kroner.

A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Moonphase

Tyske A. Lange & Söhne fra Glashütte tilbyder nogle af verdens mest imponerende ure. Det skyldes ikke kun det fascinerende design, der ofte er præget af decentrerede funktioner og det typiske værkdesign med ¾-dels værkpladekonstruktion. Det skyldes også den grundighed deres ure produceres med. Deres produktion ligger på cirka 6.000 ure om året, men ikke et eneste af disse ure er præget af industriel og samlebåndsagtig produktion. I stedet finder man cirka 620 sæt hænder, der sætter deres kompetente præg på værk- og urkasseproduktion.

Seneste skud på stammen fra det tyske urmærke er det 41,9 millimeter Grand Lange 1 Moonphase af platin, der har inkorporeret månefaseindikatoren i selve time- og minut-delen af uret, hvilket dermed giver en mere præcis angivelsen af månens aktuelle position.

Prisen er cirka 380.000 kroner.

Panerai lommeur

Venner og kolleger griner af mig, når jeg begejstres over lommeure, men jeg mener stadig, at de er på vej tilbage. Og det lader til, at Panerai i det mindste giver mig ret, idet det italienske urfirma lancerede to lommeure under SIHH messen. Det ene, Pocket Watch 3 Days af hvidguld, fik min fulde opmærksomhed. Ikke bare på grund af den enkle skive og det ædle metal, men også på grund af det smukt forarbejdede manuelle værk med tre dages gang reserve, gemmer sig bag låget.

Selve kæden er ligeledes lavet af hvidguld og direkte inspireret af en ankerkæde på en båd, hvilket er med til at bekræfte Panerais maritime historie.

Pris cirka 400.000 kroner.

Baume & Mercier Clifton Retrograde Date

Det er måske nogle år siden, at du har overvejet at prøve et Baume & Mercier om armen, men siden Clifton-kollektionen blev introduceret for to år siden, så bør du kigge ekstra på disse modeller. Ikke mindst Retrograde Date, der med sine 43 millimeter fungerer ganske godt om armen. Rent funktionsmæssigt, så betyder ’retrograde’ at viserne hopper tilbage til start, når den sidste dag i måneden er ovre.

På trods af, at uret er lavet af stål, så har det en god tyngde om armen og man fornemmer virkelig den kvalitet, der ligger bag uret.

Montblanc Meisterstück Heritage Pulsograph

Det tyske mærke, der har lavet ypperligt skrivetøj i over 100 år får mere og mere opmærksomhed på grund af deres ganske ambitiøse tilgang til urmageri – i begge ender af prisskalaen vel at mærke. I år lancerer de en helt ny kollektion, der hylder navnet af de legendariske fyldepen, Meisterstück.

Et af de fire nye ure, der i øvrigt overrasker med særdeles tiltrækkende priser på trods af inhouseværker og ædelmetal, i denne kollektion er det meget tiltalende 41-millimeter Pulsograph af rødguld, der hylder stopursdesign fra 1940erne, hvor læger brugte deres stopur til at tage patientens puls.

Selve den manuelt optrukne kronograf-funktion er styret ved hjælp af en enkelt knap aka mono-pusher. Modellen er limiteret til 90 styk.

Pris cirka 165.000 kroner.