Urban Jürgensen & Sønner har en næsten 250 år gammel fortid, men fremtiden har aldrig tegnet lysere end nu, hvor en lokal investorgruppe har bragt det glorværdige, men glemte mærke tilbage på danske hænder/arme igen.

Rolex, Omega, Cartier og TAG Heuer. Vi kender dem allesammen, navnene på de schweiziske urmærker, der viser den ene berømthed efter den anden i deres reklamer og konstant er til stede under alverdens begivenheder. Ofte i en sådan grad, at deres tilstedeværelse nærmest overskygger den egentlige event.

Der findes dog andre fine urmærker, der hverken gør brug af celebre ambassadører eller sponsorerer store sportsbegivenheder og derfor ikke nyder den opmærksomhed, som de fortjener. Et af disse alternative urmærker hedder Urban Jürgensen & Sønner, der trods sin lange og imponerende produktionshistorie hverken har præget formel 1-bilernes udsmykning eller De Olympiske Leges bannerreklamer. I stedet har det 242 år gamle urmærke koncentreret sig om de primære styrker – håndværk i særklasse og traditionelt urmageri i det hele taget.

Den geniale Urban

Urban Jürgensens imponerende urmagerhistorie er endvidere kraftigt præget af en dansk baggrund. Jürgensens familie var nemlig pæredansk, og efter en årrække på udenlandske hænder er firmaet netop blevet overtaget af fem danske investorer. Urban Jürgensen & Sønner blev grundlagt i 1773 af Jørgen Jørgensen, der ændrede sit navn til Jürgen Jürgensen på grund af sine mange år i udlandet. Det var imidlertid hans søn Urban, der gjorde familien størst ære ved at udvikle og lancere adskillige mikromekaniske funktioner og ligefrem forfatte et regelsæt for horologisk præcision, der stadig benyttes i den nuværende produktion af ure.

Urban tog sin uddannelse i både Genève, Le Locle, Paris og London, hvor han primært beskæftigede sig med maritime og astronomiske instrumenter. Hans evner som urmager var langt ud over det sædvanlige, hvilket han slog fast i 1804, da han udgav en bog, der omhandlede et regelsæt for et mekanisk urværks præcision. Bogen blev så stor en succes, at den blev genoptrykt i adskillige årtier og ligefrem blev indført som obligatorisk undervisningsmateriale på de schweiziske urmagerskoler.

Overtaget af TAG Heuer

Urban døde i 1830, men hans ekspertise gik i arv til sønnerne, Jules Frederik og Louis Urban. De førte farens kunnen og forståelsen for urmageri videre i den øvre klasse. Specielt Jules Frederik viste så imponerende ekspertise, at han blev slået til ridder af Dannebrog i 1861.

Familiefirmaet producerede ure af høj kvalitet fra produktionsfaciliteter i både København og Le Locle indtil 1886, hvor en medarbejder, Heinrich Eduard Kiens, overtog firmaet og førte det videre ind i det 20. århundrede. Heuer (i dag TAG Heuer) overtog den schweiziske del af firmaet i 1919 og producerede armbånds- og lommeure af høj kvalitet under navnet Jules Jürgensen indtil midten af 1970’erne. Den danske del overgik i 1954 til fire familier, der førte navnet Urban Jürgensen & Sønner videre.

I 1976 besøgte en schweizisk entusiast og ursamler København. Hans navn var Peter Baumberger, og under sin visit i den danske hovedstad faldt den 36-årige schweizer over en mindre, men spændende urforretning. Butikken viste sig at være ejet af en slægtning til en af de fire familier, der havde overtaget Urban Jürgensen & Sønner. Da Baumberger erfarede, at han ikke kunne købe nogen af de udstillede ure, foreslog forretningens indehaver, Christian Gundersen, at han i stedet købte hele firmaet. På trods af at denne bemærkning blev sagt lettere spøgefuldt, overtog Baumberger ikke desto mindre tre år senere Urban Jürgensen & Sønner og lancerede sit første armbåndsur i begyndelsen af 1980’erne.

På tyske hænder

Baumberger døde i 2010, og firmaet blev overtaget af den tyske auktionarius og urentusiast Helmut Crott, der var en personlig ven af schweizeren. Crott videreførte Baumbergers tro og stringente tilgang til traditionelt urmageri i særklasse, som Urban Jürgensen var verdenskendt for.

Urfirmaets inhouseværker blev designet af den velrenommerede værkdesigner Jean-François Mojon og den nu afdøde og anerkendte Urban Jürgensen & Sønner-urmager Derek Pratt. Værkerne blev samlet af den selvstændige urmager Kari Voutilainen, men de fleste af disse værker var dog designet allerede inden Baumbergers død.

Exceptionel kvalitet

Nu har en gruppe på fem danskere altså besluttet at føre Urban Jürgensen tilbage på dansk grund. Den daglige ledelse består af CEO Søren J. Petersen og COO Hans Ryser. Ifølge Hans Ryser er målet at producere et par tusind ure om året og dermed blive verdenskendt for den exceptionelt høje kvalitet, som urmærket tilbyder.

”Det tal kan man kun nå, hvis man har en industrialiseret produktion. Urban Jürgensens fornemste opgave de kommende år bliver at komme ind i en glidende og positiv udvikling, hvor vi udvider vores portefølje,” fortæller Hans Ryser.

Samtidig slår Ryser fast, at strategien er uændret: Der skal fortsat satses på en produktion af armbåndsure af exceptionel kvalitet, både hvad angår værkkonstruktion og urkasse- og skivefinish – med dansk fortegn og schweizisk produktion. Det manuelt optrukne urværk (kaliber P4 og P8) tilbyder samme imponerende og ikke mindst konstante præcision som de skibskronometre, Urban Jürgensen udviklede til både den russiske og den danske flåde i begyndelsen af det 19. århundrede. Desuden vil urenes skivelayout blive opbygget på samme måde som disse tidligere kronometre, men de nye modeller vil kun blive tilbudt i ædelmetal, nemlig guld og platin.