Sidste år dukkede et interessant fænomen op, nemlig ure med blå skiver. Trenden er fortsat her i 2017 og giver en spændende variation i de store mærkers klassiske snit.

Når man tænker på blues inden for musikken, er melodien ofte lidt tung, mens teksten hjælper til med at fastholde en melankolsk sindsstemning. Helt modsat fungerer den blå farve i det franske begreb l’heure bleue, der er langt mere positivt og beskriver det tidspunkt, hvor nat bliver til dag og giver himlen en blå nuance. Denne skumringstid er ikke blot et smukt skue, den er også inspirationskilde for mangen en kunstner og fotograf.

Den blå farve er på samme måde blevet populær i urverdenen, og især i 2016 blev der lanceret adskillige tikkende nyheder med blåt på skiverne. Mange troede, at der blot var tale om et modefænomen, men tendensen er fortsat blandt urproducenter verden over her i 2017.

Vi har kigget på nogle af de flotteste modeller, der bestemt ikke efterlader én med the blues.

Audemars Piguet Royal Oak Extra-Thin

Audemars Piguet Royal Oak var ikke blot verdens første stålur med integreret lænke. Det er også stadig ét af de mest eftertragtede ure på markedet – 45 år efter at det blev lanceret. En af grundene til, at netop den slanke udgave af Royal Oak er så eftertragtet, skyldes ikke mindst den seneste version, der blev lanceret under modellens 40-årsjubilæum i 2012. Denne version er noget nær det perfekte, ikke mindst på grund af den fascinerende Petite Tapisserie-skive. Mønsteret og den blå farve giver et væld af nuancer alt efter vejr og vinkler, og som ejer glemmer man ofte at læse tiden på grund af skivens skønhed.
Yderligere plusser er en diameter på 39 mm samt en diskret højde på kun 8,1 mm, til trods for at værket er automatisk. Prisen ligger på 174.660 kr. – og der er en enorm lang venteliste.

Panerai Radiomir 1940 3 Days

Med italienske Panerais velkendte baggrund som leverandør til de italienske kampdykkere synes det kun naturligt, at mærket tilbyder ure med blå skive. Radiomir 1940 3 Days af stål har samme størrelse som de oprindelige ure på 47 mm, som de italienske kampdykkere bar under deres undervandsekspeditioner under anden verdenskrig. Den gavmilde diameter skyldtes, at tiden skulle kunne aflæse hurtigt i mørkt vand.

Oprindeligt var Panerais skiver sorte, men flere moderne versioner fra det populære italienske mærke tilbydes med nærmest azurblå skive, ikke mindst denne attraktive model, der i øvrigt tilbyder manuelt optrukket inhouseværk med tre dages gangreserve.
Prisen er omkring 70.000 kr.

Rolex Submariner

Rolex startede ganske vist ikke sin historie under bølgen blå, men ikke desto mindre er vand det rette element for det berømte mærke. Rolex var nemlig et af de første urfirmaer, der annoncerede med vandtætte ure. – det skete allerede i 1926. Med lanceringen af Oyster-kollektionen (tæt som en østers … get it?) blev Rolex hurtigt det foretrukne urmærke, hvis ens hverdag eller fritid blev tilbragt ved havet.

Det var dog først i 1953, at Rolex lancerede sit ikoniske Submariner, der den dag i dag anerkendes som det mest seriøse dykkerur i luksusklassen. Denne blåskivede version i hvidguld er så lige niveauet højere end blot et dykkerur i luksusklassen. Selvom det ligner et stålur, ved kendere af Rolex, at netop denne blå skive kun tilbydes i hvidguldsversionen. Prisen er ca. 265.000 kr.

IWC Big Pilot Edition Le Petit Prince

Da IWC (re)lancerede sin Big Pilot, der er inspireret af de ’Beobachtungsuhren’, der blev båret af tyske piloter og deres navigatører under anden verdenskrig, skabte de samtidig et af deres i dag lettest genkendelige ure.

Lige siden relanceringen i 2002 har Big Pilot været et fast element i IWC’s kollektion, og på trods af en diameter på lidt over 46 mm synes et Big Pilot ikke klodset om armen. I stedet hyldes dette markante ur som et tikkende ikon, og den seneste version, der er opkaldt efter Antoine de Saint-Exupérys historie om Le Petit Prince, tilbydes endvidere med en fascinerende blå skive. Uret til 117.000 kr. byder på automatisk inhouseværk med hele syv dages gangreserve. Så hvis du bærer dette ur hver dag, og det går i stå efter en uge, bør du ringe efter en læge.

Glashütte Original Senator Chronometer

Nogle af de absolut fineste armbåndsure produceres i byen Glashütte i det tidligere Østtyskland. Her finder man bl.a. mærket Glashütte Original, der hylder traditionelt håndværk i en sådan grad, at det resulterer i ure i særklasse.

En af de seneste nyheder er Original Senator Chronometer med blå skive og manuelt optrukket inhouseværk i uhørt præcision (vi taler jo tysk håndværk). Værket sørger for, at tiden indstilles ultrapræcist, idet minutviseren indstilles i hak og ikke i en glidende bevægelse. Desuden nulstiller sekundviseren sig, når kronen trækkes ud, hvilket yderligere forstærker urets præcision. Glashütte Original Senator Chronometer er lavet af hvidguld og har en diameter på 42 mm. Prisen er på omkring 225.000 kr.

TAG Heuer Monaco

Steve McQueen gjorde det berømt, og TAG Heuer forstod at hylde fortidens succeser på en prisværdig måde. Vi taler naturligvis om det ikoniske Monaco; verdens første automatiske, firkantede kronografur, der gjorde sin entré i 1969, og som Mr. Cool udødeliggjorde i filmen ’Le Mans’ fra 1971.

TAG Heuer – der indtil 1985 kun hed Heuer – har med stor respekt kun pillet minimalt ved ikonet. Derfor er den blå skive på den aktuelle version magen til originalen. Værket er dog moderniseret og yder både bedre præcision og gangreserve end originalen. Men bedre præcision osv. til trods bør det pointeres, at et af Steve McQueens ure fra filmen blev solgt på auktion i 2012 for godt fem mio. kr. Den nye version kan dog rekvireres for ca. 40.000 kr.

Omega Seamaster 300 Master Co-Axial

Den legendariske dykker Jacques Cousteau bar ét. Det samme gjorde danske boreplatformsdykkere og James Bond efter 1998. Vi taler naturligvis om et Omega Seamaster – et dykkerur, der i den grad retfærdiggør sin succes om armen på de professionelle dykkere, en hemmelig agent og alle andre, der ønsker sig et ur, der både klarer sig godt under vandet og under manchetten på skjorten, når der skal dykkes ned i bunken af dokumenter på skrivebordet.

Den seneste version, Seamaster 300 Master Co-Axial, tilbydes i en række varianter, hvoraf titaniumsversionen har en flot, sandblæst blå skive med matchende kransindlæg af blå keramik. Omegas automatiske inhouseværk, kaliber 8400 – der i øvrigt er antimagnetisk til over 15.000 gauss – kan nydes gennem glasbagkassen.
Prisen er ca. 59.000 kr.

Piaget Polo S Chronograph

Piaget mestrer ultraslanke værker bedre end de fleste konkurrenter. Men Piaget har også en sporty side ved navn Polo. I 2016 kom Polo S – S som i steel, style og signature – og her finder man bl.a. Polo S Chronograph med en flot blå guilloché-skive. Inde i uret tikker Piagets automatiske inhouse-kronografværk, kaliber 1160P, der kan ses gennem bagkassen af glas.

Piaget Polo S er lavet af stål og tilbydes med stållænke, men det er ikke svært at forestille sig, at denne model også ville se flot ud på rem – eksempelvis en blå tekstilrem med hvide syninger. En sådan rem tilbydes (endnu) ikke fra Piaget, men rent faktisk har Piaget udvidet Polo S-kollektionen med en limiteret variant med sort gummirem. Men idet denne nyhed ikke har blå skive, gemmer vi den til en anden god gang …
Prisen ligger omkring 95.000 kr.