Tre modeller topper mange ur-entusiasters ønskesedler, desværre med udsigt til alenlange ventelister eller en fordobling af prisen for at få den udkårne på hånden. Heldigvis er der særdeles attraktive alternativer.

Hvis du i de seneste par år har spurgt din lokale forhandler til et Rolex Daytona, et Patek Philippe Nautilus eller et Audemars Piguet Royal Oak, så kender du svaret – hvis du da overhovedet får et svar og ikke bare en afvisende, klukkende latter. Bevares. Det har i adskillige år været svært at anskaffe sig et Rolex Daytona af stål, men sådan har det ikke været for de to andre modeller.

Efterspørgslen på disse ekstremt attraktive modeller har efterladt både forhandlere og kunder i et kedeligt dilemma. Forhandlerne er kede af, at de ikke kan skaffe de ure, som kunderne efterspørger. Og i visse tilfælde bliver kunderne så sure over enten at få et nej eller at skulle vente i helt op til ni år (ja, ni år …) på et ur af stål, der i Patek Philippes og Audemars Piguets tilfælde ikke gør andet end at vise tid og dato. 

Nutidens marked

Lige nu er listeprisen på et Patek Philippe Nautilus ref. 5711 ca. 220.000 kr., men på det grå marked sælges selvsamme model for 500.000 kr. Et Audemars Piguet Royal Oak ref. 15202 koster ca. 180.000 kr., men er nu på vej mod en pris på 300.000 kr. på det sekundære marked. Et Rolex Daytona sælges typisk til det dobbelte af den officielle forhandlerpris på 87.000 kr. Og for at det ikke skal være løgn, handles Rolex’ GMT-Master II ’Pepsi’ (der blev lanceret i 2018) også for over det dobbelte.

Det virker absurd, at man skal vente fem til ni år på et forældet produkt og betale to gange den normale forhandlerpris, fordi man ikke har tålmodighed nok til at vente på, at ens navn er det næste på den alenlange venteliste.

Som ved så mange andre af livets store udfordringer er der imidlertid en løsning. I den nævnte situation er den oplagte løsning at kigge efter noget andet, der giver glæde om armen. De dygtigste forhandlere udnytter gerne din fysiske tilstedeværelse i deres forretninger og har ekspertisen til at vise andre fortræffelige ure, når nu de har din opmærksomhed.  

Luxury Aficionados har derfor tjekket forhandlernes udbud af ure på lager og kommer her med bud på andre fantastiske ure. De kan enten købes som alternativer til de ovennævnte, ’kostbare’ modeller eller i værste tilfælde bruges som ’venteure’, indtil du får din belønning for at vente tålmodigt på din urdkårne.

Omega Speedmaster Moon

Omega Speedmaster er i vores øjne et af historiens bedst designede ure. Ikke alene er urets diameter på perfekte 42 mm, det let aflæselige skivelayout og det trofaste, manuelt optrukne kronografværk har desuden i årtier begejstret tusindvis af urfans. Hertil kommer, at netop denne model i år fejrer 50-årsjubilæum for den måske største menneskelige bedrift: månelandingen i 1969.

På trods af at konspirationsteoretikere tvivler på, at Armstrong og Aldrin rent faktisk satte deres fodspor på månen den 20. juli 1969 klokken 20.17 (CET), har Omega Speedmaster sat sine meget faste spor i den horologiske historiebog. Modsat sin kollega, Rolex Daytona, kan du rent faktisk få et ikke bare legendarisk, men ligefrem ikonisk ur om armen uden at vente meget længere, end det tager for en forhandler at imødekomme dit tikkende ønske – og hæve 36.200 kr. fra dit kreditkort.

Omega Speedmaster er et af verdens bedst kendte ure, og dets fantastiske historie giver det en høj salgspris, hvis man efter f.eks. ni års ejerskab gerne vil af med det igen.

Tudor Black Bay GMT

Det kan godt være, at du har forelsket dig i Rolex GMT-Master II ’Pepsi’, men med en venteliste på op til ni år er det jo ikke sikkert, at du omkring 2028 stadig er forelsket i selvsamme ur. Derfor kan det godt betale sig at rette Amors pile mod søsteren Tudor.

Tudor er ejet af Rolex, og de to urmærker deler i dag mange designlinjer. Da Rolex lancerede sit GMT-Master II ’Pepsi’ på Baselworld-urmessen i 2018, gjorde Tudor det samme. Rent faktisk blev det kommunikeret ud, at de to urmærker netop understregede deres fælles ejerskab gennem den blå-røde GMT-krans.

Tudor Black Bay GMT deler for så vidt kun farver og funktion med sin søster, men det automatiske værk, kaliber MT5652, er designet og produceret af Tudor selv og er – ligesom Rolex – kronometercertificeret. Hvis du samler på ældre Rolex-ure, vil du elske lænken på GMT, idet den er inspireret af de nittede ’rivet’-lænker, man kunne finde på de ældre modeller fra 1950-60’erne. 

Tudor Black Bay GMT er et flot ur med velkendte designdetaljer, og så har det en klædelig diameter på 41 mm, hvilket faktisk er en mm større end Rolex-søsterens. Du sparer desuden mange penge ved at erhverve dig dette ur, idet prisen kun er 26.840 kr.

Tudor Black Bay GMT er allerede ved at stige en smule på det sekundære marked, men en eventuel venteliste vil næppe vare adskillige år som med søstermodellen fra Rolex.

Vacheron Constantin Overseas Automatic

Er Patek Philippe Aquanaut din hede drøm, men vil du enten ikke betale det dobbelte af den vejledende forhandlerpris eller vente fem-seks år på levering? Så bare rolig, der findes nemlig et alternativ – tilmed et af de bedre af slagsen: Vacheron Constantin Overseas Automatic.

Den opdaterede variant af det sporty Overseas blev præsenteret under SIHH-urmessen i 2016, og modtagelsen var mildest talt lunken. Gudskelov ved Vacheron Constantin (der jo trods alt er verdens ældste urfirma med kontinuerlig produktion siden 1755) alt om, at en succes ikke skabes ’over night’, og det har klædt den nye Overseas-kollektion med nogle år på bagen – ikke mindst med denne sortskivede variant, der først blev introduceret i 2018.

Modellen tilbyder for det første et automatisk inhouseværk, endda med den særdeles eftertragtede Poinçon de Genève-certificering. Desuden følger der både lænke og to remme (alligator og gummi) med ved køb af dette ur, der i øvrigt understreger sin sporty personlighed ved at være antimagnetisk og vandafvisende til 150 meter. 

Med den sorte skive kan du klæde dig til hvilken som helst begivenhed og aldrig føle dig over- eller underdressed. Vacheron Constantin Overseas Automatic har en diameter på 41 mm og koster cirka 156.000 kr.

Dette Vacheron tilhører den slags ure, man lige skal vænne sig til. Fans af luksuriøs, moderne urmageri er derfor først nu ved at vende blikket mod såvel modellen som hele serien af seriøst spændende ure.

Piaget Polo S

Jeg ved godt, hvad du vil sige – dette ur ligner et Nautilus! Og til det må jeg sige: Ja, det gør det! Det ligner imidlertid også et Aquanaut og et Emperador. 

Sidstnævnte er begge fra Piagets imponerende portfolio af armbåndsure, og hvis du er belæst i moderne urmageri, ved du, at Polo S netop er inspireret af allerede eksisterende designlinjer fra det schweiziske urfirmas mangeårige produktion af ure i luksusklassen.

Piaget Polo S fås efterhånden med forskellige farver skiver samt med lænke eller rem. Den første variant med blå skive og lænke er imidlertid en af vores favoritter, især hvis er på jagt efter noget andet end et ur, der er ni års venteliste på.

Piaget Polo S har en pris på cirka 85.000 kr., hvilket er langt lavere end nogle af de førstnævnte ure. Og der er med garanti ikke venteliste på dette ur!

Piaget har som et af få urfirmaer lavet deres egne værker i årtier. Den legendariske model Polo fra 1979 hyldes i den nuværende kollektion i form af det sporty Polo S.

Læs hvad vi ellers skriver om ure her.