Det kommer måske som en overraskelse, men Cartier krediteres faktisk for at lancere det første armbåndsur. Det blev lavet til en fransk luftskipper, der gerne ville kunne se tiden uden at slippe taget i sin ballon. Nu er uret kommet i en moderne version, der hylder originalen fra 1904.

Året var 1904, og byen, der lå under Alberto Santos-Dumonts hjemmelavede luftballon,var den franske hovedstad, Paris. Dengang dikterede moden ’three-piece suit’ til herrerne, hvilket betød vest med lommeur og alt andet end casual dressing, selvom man var nok så aktiv.

Alberto Santos-Dumont var glad for turene i sine luftskibe, og eftersom mange af hans vågne timer blev brugt ombord på disse, erfarede han hurtigt, at det var uhensigtsmæssigt at skulle tjekke tiden via sit lommeur. Det var besværligt at skulle åbne sin jakke og gribe ned i vestelommen, samtidig med at man skulle holde fast i en bevægelig luftballon.
I frustration spurgte luftkaptajnen sin gode ven juveleren Louis Cartier, om ikke han kunne finde en løsning på dette store dilemma.

Et armbåndsur var ikke tidvisernes ’plat du jour’ i 1904. Faktisk blev et ur om armen betragtet som et smykke, der var dedikeret til kvinderne, men ikke desto mindre blev Cartier Santos-Dumont bemærket blandt det maskuline publikum, da uret blev lanceret i en kommerciel udgave i 1911– altså hele syv år efter at Santos-Dumont havde luftet sit dilemma og fået en første udgave af uret.

Stålversionen af Santos-Dumont er billigste version. Da værket i denne serie er kvarts, begynderprisen på ca.27.000 kr.

Venskab er én ting. Dygtige venner en anden. Og eftersom Louis Cartier var anden generation af den succesrige smykkefamilie af samme efternavn, udtænkte han en snedig plan om at fjerne uret fra vestelommen og istedet placere det om håndleddet.

Cartier Santos-Dumont blev dog salgsmæssigt en moderat succes, da mænd ikke begyndte at bære armbåndsure før 1920’erne. Cartier Santos-Dumont var faktisk et nicheprodukt indtil 1978, da Cartier besluttede sig for at give modellen et fortjent ansigtsløft i en kombination af stål og guld.

Materialevalget viste sig at være en kæmpesucces for Cartier. Udover at sidde om armen af tidens mest toneangivende personligheder fik Cartier Santos-Dumont den lidet eftertragtede titel som verdens mest kopierede ur.


Gordon Gekko, spillet af Michael Douglas, bar uret i den legendariske film ’Wall Street’ fra 1987, og Santos blev herefter håndleddets symbol på velstand. Jeg husker selv, hvor misundelig jeg var på en skolekammerats Cartier Santos af guld og stål, da vi gik i gymnasiet. Han havde fået det i gave af sine velhavende forældre, mens jeg måtte nøjes med alle drømmene og en tarvelig kopi af selvsamme ur.

Den mere markante version af Santos-Dumontfik et mindre facelift i 2018 og tilbydes nu med lækker brun kalveskindsrem.

Det var dog ikke den ’moderne’ Santos-model fra 1978, der fik opmærksomheden under SIHH-urmessen i 2019, men derimod originaldesignet fra 1904 – ikke mindst på grund af de slanke romertal, der er en direkte hyldest til Louis Cartiers oprindelige idé. 

Denne nye generation af Santos-Dumont hylder det slanke og elegante design fra starten af det 20.århundrede med en række nyheder med rem og kvartsværk. Sidstnævnte forklarer det slanke design på kun syv mm. i højden. 

Der er dog ikke tale om et hvilket som helst kvartsværk, idet dette værk er lavet specielt til Cartier og imponerer ved at have en levetid på seks år. Et konventionelt batteri har en levetid på typisk tre-fire år.

Den nye generation af Santos-Dumont har de markante sorte romertal på skiven og den blå, cabochonslebne safir på optrækskronen. Begge er velkendte detaljer på et ikonisk ur fra Cartier. 
Denne nye generation af Santos-Dumont fås i to størrelser, 27,5 og 31,4 mm, og henvender sig dermed til begge køn. Rent materialemæssigt tilbydes Cartier Santos-Dumont i stål, kombineret stål og guld samt i guld og fås med en luksuriøs alligatorrem.

Kombinationen guld og stål er et utroligt materialevalg. Enluksuriøs grå krokodilleskindsrem gør kun uret ekstra flot.

Man kommer nok ikke nærmere skyerne med dette ur om armen, men man kan glæde sig over at bære et vaskeægte ikon – endda til ret rimelige priser, der begynderomkring 27.000 kr. for versionen i stål.

Læs mere om Cartiers Santos ure her eller hvad vi mere skriver om ure her.