Urbranchens toneangivende messe finder sted i Basel og fejrede i forsommeren 100 år. Det skete med et væld af jubilæumsure og en masse gode nyheder for branchen som helhed.

Som det vil være de fleste læsere af Luxury Aficionados bekendt, har der været krise i den schweiziske urbranche de seneste par år. Eksporttallene er drønet i den forkerte retning, og mange har dømt smartwatches til at overtage verdensherredømmet for urbærere verden over.

Men igen har alle analytikere taget fejl. I skrivende stund er eksporten af schweiziske ure steget med over otte procent, samtidig med at eksempelvis Apples smartwatch ikke sælger lige så godt, som den amerikanske gigant ellers havde satset på. For to år siden proklamerede Apples designansvarlige, Jonathan Ive, således såvel bramfrit som højlydt, at ”Swiss watchmakers are f*cked”.

Det fik han så ikke lige helt ret i … De schweiziske urfirmaer fyldte således årets Baselworld-messe for 100. år i træk, og hvor Apple har spået nye design og trends, var der i år enorm interesse for de schweiziske urfirmaer med tydelige rødder i fortiden. Vi har samlet en lille jubilæumsbuket med nyheder fra Basel.

Railmaster 60th Anniversary

Railmaster er måske ikke lige så berømt som Speed- og Seamaster, men ikke desto mindre har uret skrevet sig ind i historien. Railmaster var ikke designet til at blive brugt dybt nede i havet eller bag rattet i en bil (eller på Månen), men var derimod et ur, der blev lanceret for at imødekomme de udfordringer, som magnetisme udøver på et mekanisk urværk.

Jubilæumsversionen har en diameter på 38 mm og benytter den automatiske Master Chronometer kaliber 8806, der kan modstå over 15 gange mere magnetisme, end originalen kunne i 1957.

TAG Heuer Autavia

Hvis man vil være helt sikker på, at et ur skal blive populært, så skal man lade folket tale. Og det var lige præcis, hvad TAG Heuer gjorde før relanceringen af Autavia – en model, der oprindeligt blev præsenteret af den designansvarlige Jack Heuer, dengang firmaet blot hed Heuer.

Ikke færre end 50.000 personer klikkede ind på TAG Heuers hjemmeside for at stemme på en af de 16 varianter af Autavia, som de mente skulle relanceres under dette års urmesse. Og det blev ’Rindt’-versionen, der endte med at få flest stemmer.

Uret er opkaldt efter den tidligere formel 1-verdensmester Jochen Rindt, der bar et Heuer Autavia ref. 2446M med ’reverse panda’-skivelayout. Inspirationskilden er tydelig, når man kigger på den sorte skive med de tre hvide sub-registre og markørerne på drejekransen. For at forstærke retrodesignet har TAG Heuer desuden relanceret den type lænke, som Heuer brugte i 1960’erne. Inde i det 42-mm store ur finder man et kaliber Heuer 02-inhouseværk med automatisk optræk.

Breguet Classique 7147

Med lanceringen af Classique 7147 går Breguet tilbage til sine rødder, ikke kun med et smukt og enkelt design, men lige så meget med den imponerende Grand Feu-emaljeskive. Emaljeskiver fandtes allerede på nogle af de første lommeure, men er ekstremt svære at producere og tilbydes derfor kun af de allerfærreste urfirmaer.

Classique 7147 tilbyder endvidere en smuk klassisk kasseform, sorte Breguet-timemarkører og blåanløbne såkaldte pomme-visere. De små sekunder er elegant forsænket i den yderst delikate Grand Feu-emaljeskive med ’5’ og ’6’.

Urets diameter er 40 meget klædelige diameter og benytter det ultraslanke automatiske værk kaliber 502.3SD med siliciumværkdele, hvilket sikrer mod magnetisme samt forbedrer den daglige præcision. Højden på selve værket er kun 2,4 mm, og Classique 7147 tilbydes i enten hvid- eller rosaguld.

Tudor Black Bay Chrono

Der er intet nyt i, at Tudor tilbyder et ur med kronograf. Det gjorde mærket første gang i 1971 og har siden haft adskillige kronografer i sin kollektion. Men det er helt nyt, at Tudor tilbyder et ur med en certificeret ’manufacture’-kronograf.

Det er ikke Tudor selv, der har lavet værket i det nye Black Bay Chrono, men kollegaen Breitling. Værket er baseret på Breitlings roste kaliber B01-udgave, hvor Tudor så har udskiftet balancehjulet med sit eget, dekoreret værkplader på mærkets egen måde samt benytter sin egen rotor med Tudor-logo.

Black Bay Chrono har en diameter på 41 mm og lægger sig størrelsesmæssigt op ad de andre populære Black Bay-modeller. Nyheden tilbydes både med ’rivet’-lænke samt med brun læder eller blå ’denim’-rem.

Rolex Sea-Dweller 4000

Da Rolex lancerede Sea-Dweller i 1967, gav det genlyd i hele urbranchen, idet det nærmest var uhørt at lancere et dykkerur, der kunne modstå presset på 610 meters dybde. Sea-Dweller har siden været præget af lige dele fascination og undren. Det har som det eneste Rolex ikke tilbudt den såkaldte Cyclops Lens over datovinduet, da presset i ekstreme dybder ville få den forstørrende linse til at falde af. Indtil nu, forstås, for det nye Sea-Dweller tilbyder Cyclops Lens over datoen og ligner derfor modellen Submariner.

Nyheden adskiller sig ved at have rød skrift på skiven, hvilket ikke bare er en hilsen til den allerførste ’Double Red Sea-Dweller’ fra 1967, men også en anerkendelse til de samlere, der netop hylder Rolex-dykkerure med rød skrift på skiven. Desuden adskiller det nye Sea-Dweller sig både fra Submariner og tidligere Sea-Dwellers ved at tilbyde en gavmild diameter på 43 mm – hvilket dog stadig er en mm mindre end det ekstreme Deep-Sea, der er vandtæt til 3.900 meter.

Sea-Dweller 4000 anno 2017 benytter det nye automatikværk kaliber 3235, der yder en daglig præcision på -/+2 sekunder, hvilket er bedre, end en kronometer-certificering kræver.

Patek Philippe Aquanaut Jumbo

Aquanaut er den sporty side af Patek Philippe med en af de absolut mest komfortable gummiremme til både sport og normal daglig brug. Og eftersom der er tale om et ur fra et af verdens fineste urmærker, så passer et Aquanaut også til slips og jakkesæt.

Denne sporty kollektion, der fylder 20 år her i 2017, indeholder adskillige modeller til begge køn, ikke mindst Aquanaut Travel Time, der i dag tilbydes i både stål og rødguld. I år udvides denne kollektion i ordets sande forstand, idet Aquanaut lanceres med en diameter på 42,2 mm, hvilket er cirka to mm større end den model, vi allerede kender, nemlig ’ref. 5167’. Med rette har dette nye Aquanaut fået kælenavnet Jumbo.

Denne store nyhed, ’ref. 5168’, tilbydes i hvidguld og med en fascinerende midnatsblå skive, der går fra sort til blå, alt efter hvordan lyset falder på skiven. Nyheden tilbyder desuden både timemarkører og indeks af hvidguld med selvlysende materiale, så man tydeligt kan aflæse tiden i mørke eller begrænset belysning.

Det automatiske værk, kaliber 324 S C, kan nydes gennem glasbagkassen, og uret er vandtæt til 120 meter.

Hublot Big Bang Unico

Når man siger Hublot, tænker urkendere straks på det umulige, der er gjort muligt. De tænker sikkert også på fascinerende værker og ambassadører fra fodboldens og bilsportens elite. Hublot har altid ja-hatten på og tør tage chancer, hvor andre tvivler eller slet ikke kommer i gang.

Desuden adskiller Hublot sig fra alle de andre urmærker i denne artikel, idet det schweiziske urfirma omfavner fremtiden med brug af eksotiske materialer og ofte med et revolutionerende og nærmest futuristisk design.

Big Bang Unico af safirglas er et af de nyere eksempler på Hublots kombination af gåpåmod og teknisk snilde. Det gennemsigtige ur – hvor krans, mellem- og bagkasse er lavet af safir – blev sidste år lanceret i klar og sort, men tilbydes nu også i en blå og rød version. Modsat 2016-modellerne, der hver var limiteret til 500 styk, er disse farverige nyheder limiteret til 250 styk og i øvrigt udstyret med Hublots automatiske Unico-inhouseværk, kaliber HUB1242, der tilbyder tre dages gangreserve, når værket er fuldt optrukket.