Årets haute couture-fremvisninger i Paris får mange smykkefirmaer til at supplere med eksklusive forevisninger i luksuriøse lejligheder, hotelsuiter, ambassaders gårdhaver og i de forskellige firmaers showrooms. Vi kigger med bag modens kulisser.

Når det hen over sommeren er højsæson for modeshows i Paris, bliver nogle få udvalgte journalister og VIP-kunder inviteret til specielle smykkefremvisninger – de såkaldte ’haute joaillerie’-præsentationer. Godt ti smykkefirmaer åbnede således i sommerens modeuge for et eksklusivt look til deres unikasmykker, der prismæssigt begynder ved ca. 500.000 kr. pr. styk – og derefter går det kun en vej: opad. Om man kan tillade sig den slags ekstravagance på noget tidspunkt af året, så er det i høj grad under haute coutureugen, for smykkerne skal jo helst passe til – eller dominere! – roberne, som også koster kassen.

De vigtigste trendfaktorer i år var farverne grøn, blå, violet og gul, smykkefirmaernes valg af asymmetri eller asymmetri og endelig ikonisk-stilistiske signaturer.

Farver

Mens Van Cleef & Arpels og Chanel holdt sig til ekstremt få farver, tillod andre smykkefirmaer sig at kombinere enkelte udvalgte farver. Cartier havde valgt at sætte grønne smaragder og krysopraser sammen med prikker af rød karneol i kollektionen ’Cactus de Cartier’, suppleret med et sæt af blå lapis lazuli fattet i guld.

De Grisogono blandede blå nuancer fra safirer med lyseblå akvamariner i en ring og matchende øreringe samt nuancer af grøn i form af tsavoritter og peridoter i smykkeuret ’Baby Grappoli’. I Piaget-kollektionen ’Sunny Side of Life’ spillede en symfoni af blåt (tanzanitter og safirer) sammen i store sæt, suppleret med indlagt blåt fjerarbejde på en bred armring af 18 karat hvidguld.

Dior supplerede et meget klassisk-traditionelt udvalg af ædelsten med pink spineller, for eksempel i ’Double Panache’-ringen. Bulgari havde valgt at tilføje malakit til en bred armring samt ametyster og turkiser til store unikahalskæder. Piaget havde fattet lapis lazuli i adskillige smykker, og endelig viste Giampiero Bodino en 23.58 carat stor pink turmalin i en ring og violette safirer i et par lysekrone-øreringe.

Symmetri vs. asymmetri

Haute couture-ugen bød på en kamp mellem symmetri og asymmetri. Enten det strengt symmetriske, som set hos Cartier, en kontrolleret asymmetri, som man kunne opleve hos Van Cleef & Arpels og Piaget, eller det vildeste rokoko-inspirerede ridt som dikteret af Victoire de Castellane i Versailleskollektionen for Dior. De 17 smykkesæt, som kollektionen bestod af, var karakteriseret ved sløjfer og fjer og opkaldt efter forskellige sale, værelser og saloner i den franske kongeresidens. Sammensætninger af forskelligt-slebne ædelsten tilføjede yderligere dimensioner til de individuelle smykkers asymmetri, som det for eksempel blev set i ’Salon de l’Abondance’-diamantringen og -armbåndet.

Når man sidder med et af Diors Versailles-smykker i hænderne og drejer det bare en tøddel, skifter det radikalt visuel karakter med et væld af detaljer, som er hentet fra slottets lysekroner, træarbejdet i Spejlsalen, gardinsløjfer og rokoko-møblernes æstetik. Kollektionen er en hjernemæssig krævende oplevelse. Det oxiderede sølv giver en dybde, som leder tankerne hen til de smykketeknikker, der blev anvendt i det 18. århundrede, men med et håndværksmæssigt niveau, som kun lader sig gøre i det 21. århundrede.

Formsproget i Versailles-kollektionen er kostbart indtil det umulige. Naturligvis er smykkerne ikke blottet for begrænsninger, men imponerende er de. Fra sit arbejdsbord i Paris sender chefdesigner Victoire de Castellane en hilsen til alverdens smykkefirmaer: ”Dior er suveræn – forsøg ikke at kopiere os!”.

Stilistiske Chanel

Under haute couture-ugen var de stilistiske smykkesignaturer i høj grad funderet i valg af inspirationskilder – ofte fundet i firmaernes egen fortid. Chanel dedikerede årets kollektion til de hvedeaks, som ses i Coco Chanels egen lejlighed i Paris. Blandt de 62 unikasmykker i kollektionen ’Les Blés de Chanel’ var de gule kreationer de mest dristige – kombinationen af gule safirer og gule diamanter i rå mængder er aldrig set før.

Den store unikahalskæde “Fête des Moissons” af 18 karat hvidguld og guld var sat med en 25 carat gul diamant, suppleret af flere end 1.000 diamanter, men det var ’Moisson d’Or’-unikahalskæden og -armbåndet, som bogstavelig talt stjal opmærksomheden. Begge var af 18 karat hvidguld og guld, sat med store gule safirer, adskillige hundreder gule safirkugler (flere hundrede carat) og i hundredevis af diamanter.

Frække Bulgari

Bulgari havde valgt at vise sin nye unikakollektion frem på den italienske ambassade i Paris. Der var tale om det klassiske farverige formsprog for den oprindeligt italienske juveler: det glamourøs, store størrelser, en rig brug af farver, heftige kombinationer og så selvfølgelig forskellige abstrakte mønstre, hentet fra byen Rom.

Ingen farvekombination er for fræk for Bulgari, og specielt to kreationer skilte sig ud: en bred armring af rosa guld med abstrakte slangeskæl sat med flade malakit-hexagonaler, og en unikahalskæde af pink guld med pink turmaliner, violette ametyster, smaragdkugler, røde spineller og diamanter.

Endelig viste mange smykkefirmaer halskæder med dekorationer på ryggen – lige fra Piagets transformerbare diamanthalskæde af 18 karat hvidguld med tilsammen 35 carat diamanter til Van Cleef & Arpels to store unikahalskæder med navnene ’Drapé Majestueux’ og ’Claudine’, begge sat med diamanter og smaragder fra Zambia. Og dermed lukkede smykkefirmaerne festen for, hvad ’le chic parisien’ og andre VIP-kunder kan forvente at smykke sig med til kommende fester.