Nu ser det endelig ud til at være blevet sommer i Danmark, og det skal fejres – med smykker, der forestiller roser. I foråret præsenterede Disney filmversionen af ”Skønheden & Udyret”, hvor en forhekset rose angiver tidens gang. I disse uger gælder det om at rose-sæsonen, mens man endnu kan.

For når det nok en gang bliver vinter, er vi jo i hvert fald nødt til at ty til roser af den evige slags – smykker, der foreviger kærlighedens blomst. Og som det mest feminine motiv for smykker har rigtig mange firmaer gjort sig i rose-kreationer.

Dior Fine Jewellery og Frank Wu er måske nok blandt de firmaer, som har den mest naturalistiske tilgang til roserne; begge har nemlig ladet roser gravere ud af sten – henholdsvis rosakvarts hos Dior og kalcedoner hos Frank Wu. Diamanter udgør de dekorative dugdråber på Diors rose, og selv hævdede designeren Christian Dior, en af de vigtigste designere i det 20. århundrede, altid at være inspireret af sin have, herunder pastel-pink roser.

En rød rose er selvfølgelig det ultimative symbol på en kærlighedsgave. Som en tidløs elegant blomst lover dens evige skønhed både romantik og kærlighed, så selvfølgelig er den oplagt at forevige for både guldsmede og ædelstensfattere. Damiani har som et af de få firmaer prøvet kræfter med at lade røde rubiner fatte i en blomsterbroche, som også kan anvendes som vedhæng.

I begyndelsen af det 19. århundrede blev der roser intens videnskabelig og kulturel bevågenhed til dels. Den belgiske maler og botaniker Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) skrev sit storværk om roser i 1805, og det er stadig et af de vigtigste referenceværker om roser til den dag i dag, over 200 år senere. Kejserinde Joséphine af France (1763-1814), nok bedst kendt som Napoleon Bonapartes første hustru, holdt en stor rosenhave ved slottet Malmaison, lidt uden for Paris.

Det schweiziske smykkefirma Piaget har sat sig ”tungt” på Joséphine som muse for firmaets rosesmykker. I årtier har Piaget sponsoreret en rosekonkurrence i Geneve, og derudover har det schweiziske firma for et par år siden også betalt for istandsættelsen af kejserindens rosehave ved Malmaison. Af de to grunde har Piaget også udformet utallige rosesmykker, og rosen pynter som romantisk motiv også skiverne af adskillige smykkeversiner af Altiplano 38 mm-uret.

Konklusionen er, at en rose ikke altid bare er en rose – alt afhænger af det smykkefirma, som har udformet den.