Den vigtigste smykkekategori til sæsonens fester er en halsring. Er den lavet af guld med ædelsten – gerne diamanter – er den uovertruffen, også fordi den kan stå alene. Vi lukkes året med manér med 13 forslag til halsringe, som en kvinde kan pynte sig med til årstidens fester.

Når halsringe med mellemrum dukker frem i modebilledet, er det med utallige sidebetydninger med relationer til kultur- og kunsthistorie, smykkeæstetik og seksualitet. At bære en halsring kræver derfor i høj grad sin kvinde: her er tale om et større skulpturelt smykke, som hviler på skuldrene, hvilket signalerer både styrke og struktur. Her er ingen – eller kun minimal – fleksibilitet at gemme sig bag.

Halsringen kræver en rank holdning, og med lidt humor kan man sige ’også det næsten knejsende overblik’. Dertil kommer, at man skal have gjort sig nogle overvejelser omkring tøjets halsudskæring, men det berører vi i en senere artikel.

Dekadence eller diskretion

Visuelt antyder en stor halsring lige dele luksus og mode, rigdom og elegance. En smallere og slankere af slagsen er mere diskret – og som regel også mere økonomisk tilgængelig. Rigtig mange halsringe er oftest unika og ganske tit imagebærer for en helkollektion. Som et smykke, der automatisk tiltrækker sig opmærksomhed, har halsringen med sin centrale placering på kroppen og størrelse rig mulighed for at definere et firmas designkoncept.

En halsring har visuel pondus, også af den simple grund, at der er tale om en solid konstruktion, der sjældent er bøjelig. For at få den rundt om halsen kan man måske udvide metallet lidt ved at trække det i hver side, men med nogle eksemplarer skal man vide at kunne sno sig for at få dem på. Af samme grund er nogle af de største halsringe da også konstrueret med en hængslet lås i nakken.

Halsringe bæres let hvilende på skuldrene i modsætning til en choker (se faktaboks, red.), som bæres stramt og midt på halsen. Hvis den er udført i guld, kan en mere udbygget halsring være et ganske bekosteligt smykke. Derfor vælger adskillige firmaer som f.eks. Aurelie Bidermann at arbejde med enten et blonde-look eller som Roberto Coin med et slags gennemboret stormasket net.

1.001 stens eventyr

Hos Georg Jensen er der imidlertid ingen smalle steder; her er der tale om intet mindre end 193 gram 18 karat guld, formgivet som en flydende strøm af ædelmetal, der blødt lægger sig om halsen. Fronten af smykket er da også totalt besat med kanelfarvede diamanter. Flere og større ædelsten ses hyppigere på de internationale firmaers halsringe, f.eks. hos Boucheron, der holder sig til de lyse pastelnuancer, eller som Chopard, der har givet lods med kraftige nuancer som blå, rød og violet.

Som rendyrkede genreøvelser hedder de tre diamantbesatte topscorere Georg Jensen, Jacob & Co. og de Grisogono, som alle passerer det ’magiske’ og ganske eventyrlige tal 1.001 i det antal diamanter, som er fattet på deres respektive halsringe. Med så mange ædelsten på et og samme smykke skal man med kreationen i hænderne altid tage sig tid til at beundre tætheden og regelmæssigheden af fattearbejdet; deri ligger kvaliteten.

Åben eller låst

Halsringenes motiver er gerne præget af bølge-, blonde-, blomster-, sløjfe- eller fjermønstre. Metalmønstrene er gerne gennemborede for at antyde lethed, og mange halsringe er åbentstående, fordi de derved er lettere at få på.

Oftest vil halsringene være åbne – det gælder for eksempel kreationerne fra Georg Jensen, Chopard, Sif Jakobs Jewellery, Boucheron og Roberto Coin. Hvor Georg Jensens og Roberto Coins halsringe er åbne i nakken, er halsringene fra Chopard, Sif Jakobs Jewellery og Boucheron åbne i front. Placeringen hænger selvfølgelig sammen med, om et firma ønsker at integrere åbningen i et smykkes æstetik eller ej. Da halsringene fra Chopard og Boucheron er besat med større sten i front, giver det også god mening at have smykkernes åbning i front. De fuldpaverede diamanthalsringe fra Jacob & Co. og de Grisogono er til gengæld lukket med lås – sandsynligvis på grund af den værdi, de repræsenterer.

Abstrakte motiver

Halsringene er som oftest abstrakte i motiv. De fleste danske halsringe er relativt enkle – som Dulong Fine Jewelrys Kharisma-halsring af signaturhamret 18 karat guld med en enkelt lidt større brillant, Sif Jakobs Jewellery åbne forgyldte sølvhalsring med syntetiske kubiske zirkonia og Dyrberg/Kerns forgyldte stålkreation sat med Swarovski-krystaller.

De udenlandske halsringe er mere detaljeprægede. Aurelie Bidermanns ring ligner tilnærmelsesvist en krave; Boucherons halsringe ’Plume de Paon’ og ’Fleur de Lotus’ forestiller en mellemting mellem fjer og blomster, begge i form af stiliserede spørgsmålstegn som er en reference til den første halsring af typen, som Boucheron udførte i år 1889. Chopards kreation, der formelig drypper af ædel- og smykkesten, er også ovre i fjer-kategorien.

Inspireret af hingste

Endelig er der smykkebranchens ’enfant terrible’, som næsten altid trækker overskrifter – ofte på grund af de anvendte, store ædelsten og det flotte fattearbejde, men lige så ofte fordi de glamourøse smykker har et udtalt erotisk præg: Jacob & Co.

Det amerikanske smykkefirma, som er under ledelse af den karismatiske usbekisk-amerikanske grundlægger Jacob Arabo, er nemlig gået æstetisk all-in på en halsring, der forestiller noget: en hests bidetøj. Kreationen ’Estribo’ er inspireret af de andalusiske hingste og det traditionelle spanske bidetøj, som hesten styres med.

Måske Jacob Arabo dermed foreslår, at samme redskab – bare i lidt mere ædel udformning – kan bruges på kvinder …!? Til at begynde med bliver man som frigjort kvinde temmelig mopset; på den anden side ville det så absolut klæde de fleste mænd at forære kvinden i deres liv en halsring til 1,354 mio. kr.