Kulturperler fra Akoya-muslingerne vil for purister altid være den eneste kulturperle, der går an – og deres glans kan da vitterlig også være gudinde-smuk. Det tyske perlefirma Schoeffel har fornylig lanceret en hel kollektion viet denne type kulturperler: Verity.

Med kollektionen Verity har Schoeffel formået at samle nogle af verdens fineste Akoya kulturperler af den bedste kvalitet. Og deres skønhed kan røre sjælen; deres glans er så dyb, og deres elegance så underspillet (men dog alligevel udtalt), at kvinder med det samme kaster sig over smykkerne med Akoya kulturperler. Der er simpelthen bare et eller andet ved dem, som samler det feminine, det raffinerede og det sensuelle i et og samme smykke – og det er noget af en bedrift. Så hvad er Akoya perlerne for nogen størrelser?

Dengang japaneren Kokichi Mikimoto forsøgte at finde frem til en rentabel måde at frembringe kulturperler på, eksperimenterede han med muslingearten Pinctada fucata martensii – også kendt som Akoya. I form minder den om en østers, men biologisk set er den altså en musling. Fuldt udvokset er Akoya muslingen ca. 8-10 cm, og den har været værdsat for sine hvide til gullige perler, oftest i størrelserne 2-10 mm i diameter. Akoya kulturperler er som regel enten rosa, creme-pink, creme, grønlige, sølvgrå eller blålige. I løbet af det første år bliver Akoya muslingen op til ca. 5 cm lang. Det tager 18-24 måneder før muslingen er ca. 8-9 cm lang, den ønskede størrelse før perlekultivering kan påbegyndes.

I dag tager det mellem et og to år at producere en Akoya kulturperle; på Mikimotos tid tilbragte de fire år i muslingerne. Grundene til at mange farmere har skåret ned på tiden, er primært økonomisk – at man ønsker at sikre sig en fortjeneste hurtigt – og for at nedbringe risici. Risici er for eksempel risikoen for forurening, for naturkatastrofer i form af tyfoner eller det frygtede algefyldte Røde Tidevand, som kan slå muslinger ihjel i millionvis, for at perlemoret afsætter sig asymmetrisk rundt om kernen, og endelig for, at muslingen bliver syg eller dør under sit arbejde.

Dyrkes en japansk Akoya kulturperle i tre år, får den tusinder lag perlemor, der tilsammen er over ca. ½ mms tykkelse. Tykkelsen af laget af perlemor er afgørende for kvaliteten af kulturperlen. En japanske Akoya kulturperle med en samlet perlemorstykkelse på 0,5 mm eller mere betragtes som værende af god kvalitet – 0,25 mm er kun et tyndt lag, og betragtes som et minimum. (Mikimotos Akoya kulturperler havde ofte perlemors-tykkelser på næsten 1 mm).

Akoya kulturperler antages, at have den bedste og mest intense glans blandt alle hvide runde saltvandskulturperler, selvom tykkelsen af det samlede lag perlemor er tyndt sammenlignet med South Sea kulturperlers. Generelt bliver Akoya kulturperler 6-9 mm i diameter; alt over 10 mm er sjældenheder. Priserne stiger dramatisk efter 7½ mm i diameter, og derefter ved hver ½ mm efter 8 mm.