Unikasmykker er uden tvivl de ultimative dekorationer til og af kroppen. I dem fattes de største, smukkeste og mest kostbare ædelsten, og genren lægger op til at designere kan slå sig løs med den mest ekstravagante æstetik og ideer.

Unikasmykker fortæller historier på alle tænkelige måder; historier om de ædelsten, der er fattet i smykkerne, historier om designeres kreativitet og ambitioner, og historier om det guldsmede-håndværk, som skal mestres, før et givent smykke kan frembringes. Forbilleder kan være de store, multifunktionelle vintagesmykker, der kan splittes op i mindre – takket være dem får vi indblik i tidligere epokers æstetik, den måde, livet blev levet, og det håndværk, som man dengang evnede.

Unikasmykkerne er i sagens natur udstyrsstykker. De er et kreativt frirum for designere, som ved og i dem har mulighed for at udfolde sig uden begrænsninger. Og så er unikasmykkerne eksempler på guldsmedes pragtpræstationer. Når bedst, fordrer unikasmykker en sammenhæng mellem tanke, råmaterialer og håndværk, som sjældent ses i masseproducerede smykker. Endelig er der selvfølgelig noget fantastisk i at bære et smykke, som ingen andre ejer – en ekstravagance, som tilføjer noget helt særligt til en speciel lejlighed.

De to hårsmykker designet af Charlotte Lynggaard, kreativ direktør for firmaet Ole Lynggaard Copenhagen, som ses her, er som så ikke unikasmykker – men de udføres kun på speciel bestilling. Begge er udført i 18 karat guld; hårsmykket er sat med ”blush” og grå månesten og 63 brillanter (i alt 0.26 carat) – Wild Rose-diademet med lysegult rav, koral, ”blush” og grå månesten og 136 brillanter (i alt 1.15 carat).

Så er man på udkig efter noget originalt til en særlig balkjole, frisure eller arrangement, er der muligheder nok at forelske sig i – og ellers kan man altid ty til en speciel bestilling.