De største og mest kostbare kulturperler er South Sea kulturperlerne. Deres smukke nuancer af hvidt, sølv og guld garanterer, at de vækker opsigt overalt, og den perlebesatte dronning Elizabeth I (1533-1603) i renæssancens England ville sandsynligvis have begået mord for at eje dem. Mindre kan heldigvis gøre det i dag, selvom man sagtens kan få lov til at betale både større og mindre formuer for South Sea kulturperler.

Før perlekultiveringsmetoder blev udbredt, blev alle saltvandsperler kaldt orientalske perler. Som de ideelle kommunikationsobjekter for kongelige og aristokrater til iscenesættelsen af deres næsten guddommelige magt over menneskeliv, var perlerne efterspurgte i en sådan grad, at der blev drevet rovdrift på muslinger – og perler blev mere og mere sjældne frem mod slutningen af 19. århundrede. Da efterspørgslen var størst, blev mysteriet omkring kultivering af perler endelig opklaret, og kvinder kunne få tilfredsstillet deres evige begær.

I dag er de største og dyreste af slagsen South Sea kulturperlerne, der dyrkes i den ca. 30 cm i diameter store og op til flere kilogramtunge saltvandsmuslingeart Pinctada maxima. Muslingearten er i stand til at levere tre forskellige farver perler: Sølv-hvide perler, guld/gyldne/gule perler og hvide perler – men uanset nuance er South Sea kulturperlerne blandt de smukkeste. Om dem er det poetisk blevet sagt, at de reflekterer solens lys, månens glød og skønheden af de farvande, som de blevet til i. De australske South Sea kulturperler er generelt de største, og de betragtes oftest som nogle af de fineste, takket være deres flotte glans.

Klik igennem galleriet for inspiration