Den franske smykkedesigner Lydia Courteille sætter ikke sit lys under en skæppe. Det har hun aldrig gjort, og det kommer hun aldrig til at gøre.

Hendes smykkers look er bombastiske, opulente og storladne; de fejer så at sige visuelt gulvtæppet væk under folk, som er vokset op med nordisk minimalisme. Lydia Courteille gør sig gerne i større farvestrålende smykkesten omgivet af mange små glitrende diamanter og andre ædelsten; ringe er helt tydeligt hendes egen yndlingskategori, og så fuldendes hver eneste kollektion af et diadem.

En af Lydia Courteilles nyeste kollektioner er Topkapi, opkaldt efter Topkapi Paladset i Istanbul i Tyrkiet – og med paladsets harem som udgangspunkt har den franske designer sat sig for at udforske Europas historiske forbindelse til Orienten. Kærlighedsaffæren mellem slavinden Roxelana og sultan Suleiman af det ottomanske rige, de sorte Halfeti-roser, de knaldrøde tulipaner og den imponerende Iznik-keramik er blevet omsat til tyve smykker, der præges af hvide opaler, safirer, rubiner, spineller og tsavoritter.

Først Byzans, siden Konstantinopel og til sidst Istanbul; byen har haft mange navne, men tanker om det emblematiske Topkapi-paladsets harem, som altid har ligget på en høj med udsigt over byen, har fængslet manges tanker. Den skjulte pomp og pragt, som sultaner har levet i med deres konkubiner, blev kun overgået af de intriger, had og forførelser, som har fundet sted indenfor paladsets mure. Efter Roxelana var blevet givet fri af Suleiman, blev hun hans favorit og til sidst også hans hustru – og det er denne stærke kvinde, der også fik indflydelse på det ottomanske riges udenrigspolitik og kunstværker, som Lydia Courteille har ladet inspirere af.