Georg Jensen markerer i år 50 års jubilæet for samarbejdet med den svenske smykkedesigner Vivianna Torun Bülow-Hübe, der blandt andet skabte det ikoniske bøjleur og designede innovative halssmykker, der snor sig om halsen i spiralformer
I år markeres 50-året for påbegyndelsen af Georg Jensens samarbejde med den svenske smykkedesigner Vivianna Torun Bülow-Hübe (1927-2004). Torun, som sølvsmeden også blev kendt som, begyndte sit arbejde for det danske smykkefirma i 1967. Med skulpturelle spiralformer skabte hun halskæder, der snor sig rundt om halsen, og så blev hun kendt for brugen af bjergkrystaller og sit bøjleur fra 1962, oprindelig skabt til en udstilling på Musée des Arts Decoratifs i Paris. Den organisk svungne åbne armring med urskiven som et spejl er ganske uden talmarkeringer, og det første ur Georg Jensen satte i produktion (i 1969). Det var tænkt som et symbol på at vi skal frigøre os fra tidsmæssige bindinger. Den første udgave af uret havde kun en sekundviser, som en påmindelse om at hvert sekund er vigtigt. Uret laves i dag med to visere, i to størrelser, med og uden diamanter og i mange forskellige ædelmetalfarver.
Møbius-designet fra 1958 skal symbolisere livets evige bevægelse. Møbius(arm)båndet er baseret på det eneste matematiske eksempel på en flade, der kun har én side, dvs. at man kan bevæge sig overalt på siden uden at passere en kant. Ydersiden bliver til indersiden og om igen hvis man følger armringens snoning. Brochen fra 1958, der fås i to størrelser, er blevet en klassiker. Det matchende armbånd benytter også Møbius-båndets form, og begge design er typiske for Toruns personligt præget elegance, formgivet i fortættet styrke.
I Vivianna Torun Bülow-Hübes enkle former kommer sølvets rene, blanke flader til deres ret: Med den geometriske sikkerhed i form er hendes designs organiske i al abstraktion, poleret så overfladerne virker levende. Som designer drømte hun om at forevige tidløse temaer i ”anti-status” smykker, der skulle være økonomisk tilgængelige for alle.
Torun gjorde altid meget ud af at pointere ægteskabet mellem smykke og krop. Med lyset som medspiller i sølvfladerne reflekterer smykkerne lyset som kroppen bevæges. Der skal simpelthen en krop til før smykket bevæger sig på den rigtige måde. Men nu var det jo også Torun, der blev kendt som ”the girl who makes silver senous”. I forbindelse med jubilæet kan man nyde at Savannah-designet fra 2006 i dag udføres med røgkvarts, citriner, bjergkrystal, blå topaser og ametyster – og hertil kommer Dew Drop, Continuity, Forget Me Knot og Torun.