For familien Hajibay er der gået sport i at finde frem til store, sjældne ædelsten af enorm størrelse og kvalitet. På den måde sikrer de sig hvert forår international omtale i gemmologiske cirkler – og deres luksusklientels opmærksomhed.

I 2013 medbragte smykkefirmaet Bayco ”The Imperial Emerald” til Baselworld-messen – en smaragd på hele 206 carat og en fantastisk klarhed. Ved præsentationen måtte selv de mest blaserte gemmologer synke tilbage i deres respektive stole; og stemningen? Den kunne bedst beskrives som lammet tavshed. Smaragden var ledsaget af certifikater fra tre af verdens mest respekterede laboratorier, som alle var nået til samme konklusion: En smaragd af hidtil uset kvalitet havde set dagens lys.

I 2015 troppede Moris, Giacomo, Manuel og Marco Hadjibay så op til messen med ”The Majetic” – en kongeblå, ubehandlet/naturlig ovalt-sleben Burma safir på 55 carat; samme reaktion hele raden rundt. I 2016 blev det til en dobbeltpremiere: ”The Conquistador Emerald”, en colombiansk smaragd på 23 carat – og ”The Scarlet Drop”, en naturlig/ubehandlet 15.95 carat dråbesleben rubin fra Mozambique, fattet i platin og omgivet af 43 dråbe-, marquiseslebne og runde diamanter (i alt 16.07 carat).

Så hvad har familien Hadjibay så budt på i år? En ring med en rubin med tilnavnet ”The Grand Mogok Ruby”. Mogok er nemlig navnet på dalen, hvor der historisk er blevet fundet de smukkeste rubiner – og den 15 carat naturlige/ikke-opvarmede Burma rubin lokker da også med sin flotte farve, ovale slibning og en dobbeltrække af dråbeslebne farveløse diamanter (i alt 14 carat).

Burma rubiner er sjældent over 5 carat; ekstremt sjældent over 10 carat – og ja, ved 15 carat og derover er det suverænt sælger, som sætter prisen. Så lad bare være med at spørge efter prisen på denne ring – Hadjibay-mændene vil kun hviske den i øret på en eller to seriøse købere.