Stress er blevet en folkesygdom i det moderne, travle karrieresamfund, men på Kurhotel Skodsborg kan man hive tre dage ud af kalenderen og få ro, styrket velvære og fornyet energi. DE-STRESS er et nyt tredages luksusophold med stresscoaching, kostvejledning og masser af fysisk og mental træning, inspireret af kurhotellets grundlægger, Dr. Carl Ottesen.

Gitte Høj, du er kostvejleder på Kurhotel Skodsborg og en af de første personer, man møder, når man checker sig ind på et DE-STRESS-ophold. Hvilke personer har brug for et sådant ophold?

“Det er der faktisk mange, som har. DE-STRESS henvender sig til de personer der i en eller anden udstrækning har brug for en mental getaway. Det kan være folk, som har brug for et pusterum eller en pause fra en travl hverdag med lange arbejdsdage, mails og telefoner, men det kan også være stressramte personer, som er blevet pålagt at holde fri fra arbejde. Vi samarbejder med Lehman Partners, som årligt hjælper mere end 600 sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet, så vi favner bredt og henvender os derfor til et meget bred målgruppe.”

Selve kosten er en stor del af opholdet. Hvordan kan det være?

“Fordi den rigtige kost og sammensætningen af den har afgørende betydning for, om du føler dig godt tilpas. Den øger dit energiniveau og styrker evnen til at slappe af. Derfor er noget af det første, vi gør, at tage en snak med dig, så vi kan lave den helt rigtige kostplan. Det er en samtale, hvor jeg spørger ind til dit helbred, din fordøjelse, hvordan du føler det i din krop, om du ofte er forkølet, lider af hovedpine, sover godt om natten og så videre. Al den information tager jeg videre til vores køkkenchef Erik Kroun, så vi sammen kan tilpasse dine måltider efter lige præcis dine behov. Du får en kostplan med nogle gode, sunde råvarer som indeholder en masse vitaminer, mineraler, proteiner og gode fedtstoffer. Det handler også om at sammensætte råvarerne, så din krop ikke skal bruge kræfter på at nedbryde for mange komplekse fødevarer på én gang. Vi adskiller eksempelvis kulhydrater og proteiner til nogle af måltiderne for af aflaste fordøjelsen – for nogle personer kan kød og kartofler være et tungt måltid. På den måde simplificerer vi kosten uden at du egentlig lægger mærke til det. Til gengæld vil du mærke en tydelig effekt i dit energiniveau.”

Kan en omlægning af kosten alene gøre, at man aldrig bliver stresset?

“Nej, men det er en stor del af det. De fleste, som har været på vores ophold, har fundet ud af, at kosten har en meget større betydning, end de ellers har troet. Det er klart, at når man efter bare tre dage med en ændret kost mærker, at man har meget mere energi i kroppen, så får man automatisk lyst til at leve sundere. Jeg siger ikke, at gæsterne tager hjem og lægger deres kost og livsstil helt om. Nogle implementerer en daglig grøntsagsjuice, mens andre tager flere elementer af opholdet med sig. Men fælles for alle er overraskelsen over, hvor stor en rolle, kombinationen af råvarer spiller, samt hvilke tider på døgner du indtager dine proteiner og kulhydrater. Eksempelvis kan de fleste sagtens nøjes med at spise proteiner og frugt om morgenen og gemme kulhydraterne til frokosten. Om aftenen har vi heller ikke brug for kulhydraterne, da vi ofte ikke foretager os noget aktivt, og så bliver de bare lagret i stedet for at blive brugt, hvorimod proteiner er med til at sætte forbrændingen i vejret og holder os mætte og giver et stabilt blodsukker.”

Anne-Louise, du er stresscoach, og i DE-STRESS-opholdet indgår blandt andet en times coaching med dig. Men hvordan ved man, at man har stress?

“Det forklares bedst ved at skelne mellem at have travlt og være stresset. Når du har travlt, så er det fordi, du har en masse, som du skal nå og farer fra Herodes til Pilatus. Du har travlt, men kroppen er ikke påvirket af det, og det er ikke blevet kronisk. Når du er stresset, så er det fordi, du ikke længere selv kan styre det. Så tager kroppen over. Stress kan sammenlignes med et hus. Hvis fundamentet ikke er stærkt nok, så kommer der små sætningsrevner i fundamentet, og til sidst er der så mange, at huset styrter sammen. Så ligger det hele i et kæmpe rod og virker uoverskueligt at bygge op igen, og det er faktisk det samme, som sker med os mennesker. Du kan i årevis balancere på en knivsæg og køre med fuld drøn derudad, men en dag kan du pludselig ikke huske, hvor du parkerede din bil eller hvordan du kopierer et dokument på computeren. Du får åndenød og tankemylder, og lige pludselig begynder kroppen at sige fra. Alt for ofte glemmer vi at lytte til de signaler, som kroppen sender, simpelthen fordi vi har ikke tid til det. Du har måske haft ondt i maven, kvalme, søvnbesvær eller hovedpine gennem en længere periode – symptomerne er individuelle. Og lige pludselig, når du mindst venter det, så rammer det.”

Hvad får man med hjem efter et tredages DE-STRESS-ophold?

For det første tror jeg, de finder ud af, hvor vigtigt det er at stoppe op engang imellem og tage en pause. Netop her kan opholdet give dig nogle værktøjer, som får dig til at huske at holde de pauser. Samtidig tror jeg også, at vores smukke hotels lyse og afslappende omgivelser og korte afstand til havet og skoven gør det nemmere at indse, hvad det egentlig er, som vigtigt i dit liv. Vi er sjældent gode til at være stille med os selv, for enten er der et fjernsyn eller en radio, som støjer, en familie eller kollegaer, som larmer, og det gør det umuligt at tænke indad og mærke, hvordan din krop har det, hvis der ikke er stille en gang imellem. Og det bliver der jo, hvis du hiver tre dage ud af kalenderen til et ophold, hvor du i virkeligheden ikke har nogen at snakke med – med mindre, du vælger at snakke med nogen. Heroppe bliver du tvunget til at lytte til dig selv, og det er altså rigtig sundt en gang imellem.”

Det indeholder DE-STRESS

Tre fulde dage med to overnatninger
Fuld forplejning, herunder tre x frokost, to x middag og tre x dagens Dr. Ottosen juice
Fri adgang til spa
Fri adgang til træningscenter og holdtræning
“Skodsborg klassisk kropsmassage” (50 minutter)
Stresscoaching med en stresscoach fra Lehman Partners (60 minutter)
Kostkonsultation med kostvejleder Gitte Høj (60 minutter)
Pris fra 5.800 kr. pr. person i delt dobbeltværelse
For mere information samt booking se www.skodsborg.dk