Fra denne sæson tilbyder det lille specialbureau SnowWawe det ekstremt eksklusive ’The Aspen Experience’ til et begrænset antal erfarne skiløbere. Vores skiredaktør tog med på jomfruturen og kunne erfare, at byen er mere end luksus, Hollywood-celebrities og opvarmede fortove. Colorados perle byder ganske enkelt på verdens bedste skiløb.

Ikke mange danskere har haft fornøjelsen af at flænse de stejle, pudderbeklædte bjergsider på Ajax og Snowmass Mountains. Det er der flere grunde til. Ingen danske bureauer har indtil nu turdet udbyde Aspen, turen dertil tager det meste af et døgn, og endelig er Aspen svinedyrt – men lad det være sagt med det samme. Det er det hele værd, og mere til.

Aspen har nemlig alle de elementer, som kræsne og erfarne skiløbere efterspørger: knastør puddersne, mørkesorte pister, ingen liftkøer, god sigtbarhed pga. den høje trægrænse og en enestående smuk natur. Læg dertil fremragende hoteller, et serviceniveau du (desværre) aldrig finder i Europa og et hæsblæsende natteliv. Så ved du, hvorfor folk som Robert de Niro, Paris Hilton, Barrack Obama og at utal af Hollywood-stjerner, eks-præsidenter og helt almindelige milliardærer er faste gæster i Aspen.

Liftkøer en dødssynd

Når du efter dit første besøg i området (ligesom jeg) bliver forelsket og overvejer en fast residens, skal du være beredt på for alvor at sælge ud af arvesølvet. Den gennemsnitlige huspris i Aspen er nemlig 4,5 mio. dollars, og da jeg besøgte den hypede ejendomsmægler Sotheby’s, fandt jeg flere end 30 ejendomme udbudt til priser på mellem 20 og 80 mio. dollars.

Aspen skal være en eksklusiv oplevelse. Der skal være lebensraum på pisterne, og liftkøer er en dødssynd. Skioperatøren Aspen Skiing Company ejes af den stenrige Crown-familie – der også er hovedaktionær i General Dynamics og JP Morgan Chase – og firmaet regulerer meget enkelt tilgangen ved at justere priserne. Så selvom adgangen til byen er enestående nem med egen lufthavn, så er det primært private jets, der frekventerer den smalle landingsbane i 2.400 meters højde. Priserne på en uges skikort er 3.500-4.500 kr. Så har man ligesom skilt fårene fra bukkene.

Farvel til lykkeridderne

Det lå langt fra i kortene, at den afsides beliggende mineby skulle blive stjernernes foretrukne skisportssted. Aspen blev grundlagt efter store sølvfund i 1878, men efter 15 års klondike-lignende tilstande gik bunden ud af sølvmarkedet, og 15.000 lykkeriddere flyttede fra byen lige så hurtigt, som de var kommet. Tilbage stod en masse flotte bygninger og knap 700 indbyggere.

Under anden verdenskrig fik hæren øje på flækken og grundlagde Den Tiende Bjergdivision, som skulle træne soldater til kamp i Europas bjerge. Soldaterne forelskede sig i den smukke natur og skiløbet, og nogle vendte tilbage efter krigen og var med til at etablere et decideret skicenter.

Den første stolelift blev indviet i 1946, og derfra gik det stærkt. Allerede fire år efter var byen vært for VM, og i 60’erne begyndte stjernerne at gøre deres indtog anført af ingen ringere end gonzojournalisten Hunter S. Thomsen (Fear and Loathing in Las Vegas), og i dag har mere end 100 milliardærer – i dollars … – fast ejendom i Aspen.

Hvor skal du bo?

Der er over 150 overnatningsmuligheder i Aspen, så der er nok at vælge imellem. Vi boede på det legendariske Jerome Hotel, der blev stiftet helt tilbage i 1898. Spa-hotellet er rangeret blandt USA’s fem bedste butikhoteller, og hvordan det er lykkedes rejseudbyderen at få denne perle med i den ret rimelige pakkepris er mig en gåde.
Med en central beliggenhed i Aspen by, en traditionel Rocky Mountain Lodge-byggestil i rustikt træ, ornamenterede pejse, chesterfieldlæder og en overflod af spa, fitness og luksus kræver det mere end almindelig disciplin at komme ud af hotellets døre og op på bakkerne. Og det er da også lige præcis det, man oplever hos mange af gæsterne. De er ikke kommet for at stå på ski. De er der for luksus-oplevelsen, for maden og ja … for at mænge sig med de andre kendte.

Hvor skal du spise?

Byen byder på et overflødighedshorn af toprestauranter, der spænder lige fra det traditionelle og kødtunge amerikanske menukort til de mere kaloriefattige veganerretter for de kropsbevidste celebrities og så alt ind imellem. ’You name it – they got it.’ Jeg bør fremhæve hotel Jeromes egen J-bar, der siden tidernes morgen har tiltrukket både soldater fra bjergdivisionen, skuespillere som John Wayne og Cary Cooper samt førnævnte Hunter S. Thomsen, indtil han i 2005 skød hovedet af sig i sit Aspen-hus. I dag er baren favorit-hangout for blandt andre Heidi Klum, Jessica Biel og Josh Hartnetts, når de flyver ind for weekenden.

Byens bedste restaurant er Matsuhisa, der drives af den legendariske køkkenchef Nobu Matsuhisas. Han har lagt navn til den verdenskendte restaurantkæde Nobu, som han ejer sammen med Robert De Niro. Det er umuligt at få bord, hvis du ikke har booket flere måneder i forvejen, men det havde drengene fra SnowWave heldigvis. Hvis du vil fremme sulten yderligere, kan det som et kuriosum nævnes, at du på steder som ’Green Dragon’ og ’High Plant, Low Price’ kan købe marihuana – helt legalt, hvis man altså er til den slags. Colorado er en af de to amerikanske stater, der har legaliseret ’recreational use’ af den grønne lykkespreder.

Hvad med sneen?

Her skiller Aspen sig også for alvor ud fra skisportssteder i Europa. Skyernes rejse ind over Nevadas og Utahs langtrukne ørken har nøje drænet snefnuggene, så de sædvanligvis fem meter hvidt guld, der årligt falder, føles helt anderledes let, end hvad selv St. Anton kan byde på. Aspen har 250 km piste fordelt over fire bjerge: Aspen (Ajax), Snowmass, Aspen Highlands og Buttermilk. Det trækker fra, at de ikke er forbundne, men til gengæld kører der non-stop gratis shuttle bus mellem områderne.

Skiløb uden for de fire regulerede områder bør kun ske ledsaget af bjergguides og helst i SnowCat – det gjorde vi så. Turens skimæssige højdepunkt er ti ture på 4-700 faldmeter hver, englestøv til over knæene, kun afbrudt af en udsøgt picnic midt i ingenmandsland. Enestående. Aspen ligger i 2.400 meters højde. Herfra kan man i lift komme op til ca. 3.500 meters højde. Alt skiløbet sker omkranset af smukke grantræer og klassiske aspentræer, og den eneste gang vi kom over trægrænsen var, da vi randonerede 40 minutter op til toppen af Highland Peak i 3.750 meters højde. Turen ned var til gengæld indsatsen værd. Hele 17 forskellige kulsorte valgmuligheder – alle mellem 40 og 48 grader.

Afterski og service

Hvis man er vant til at frekventere franske eller schweiziske skibyer, tror man ikke sine egne ører. ”Good morning sir, have a nice day,” bliver man tiltalt af det venlige liftpersonale, og mange steder på bakkerne deles der gratis kaffe, energibarer, frugt og enten varm cider eller kold limonade ud. Det kan man godt vænne sig til.

Bistroen Cloud Nine’s champagne-afterski er et must. Her kan du opleve den samme løsslupne stemning som på La Folie Douce i de franske alper, når jetsettets tunge drenge for alvor slipper hæmningerne løs til høj musik og kappes om at oversprøjte de dansende modeller med rasende dyr Cristal eller Gul Enke. Du skal være tidligt ude, hvis du vil have et bord – men hvis du pudser dit skolesvensk og snakker lidt om Zlatan med chefen Tommy, så kan det faktisk lykkes.

Aspen er en hybrid. En oplevelse, som fanger og fængsler, undrer og frastøder på samme tid. Trods anklager om vulgær overflod, snobberi i fuld flor og botoxede Gucci-damer overalt, der aldrig sætter deres fod i en skistøvle, byder Aspen også på ægte varme, dejlige mennesker og en ganske særlig frihedsfornemmelse. Der er masser af grunde til at besøge Aspen – den primære er dog skiløbet, der er verdens bedste.