Et ombygget motel fra 1950’erne er blevet til et af de mest trendy spahoteller i Miami. Vi tjekker ind på The Standard Spa Miami Beach, som leverer afslappet retroluksus og spirituel feel good-atmosfære.

Miami er kendt for strandpromenaden med de vilde fester, enorme drinks og art deco-hoteller med pastelfarvede facader samt de utallige mondæne øer, hvor USA’s mest velhavende har en residens med yacht i baghaven. Der er gang i den i Miami, og det er ikke så underligt, for især den brede strand med de farverige livreddertårne må siges at høre til kontinentets allerbedste.

Ønsker du imidlertid at kunne trække dig tilbage til mere afslappede omgivelser, når dagen er omme, er det ikke blandt de livlige hoteller i South Beach, du skal lede. Kør i stedet tværs over øen mod vest og videre ud på den lille ø Belle Isle. Her finder du The Standard Spa, et unikt boutiquehotel med 105 værelser og en atmosfære, som helt automatisk får dig til at geare ned i det sekund, du træder ind ad døren.

Her er uldtæpper på væggene, lobbyen er indrettet med klassikere fra danske møbeldesignere, og gennem de store ruder kan du se ud i hotellets indbydende gårdhave, hvor gæster drikker te, og forretningsfolk holder morgenmadsmøde – i badekåber.

Autentisk miamihotel

Hotellet åbnede i 1950’erne som Monterey Motel – bygget til amerikanske familier, som i vintermånederne kunne forlade det kolde klima, køre sydpå og parkere deres dollargrin direkte ved værelset, som var det deres eget lille sommerhus. Senere blev hotellet forvandlet til Lido Spa Hotel – det første af sin art i Miami – og en ny treetagers hovedbygning med lobby og spaområde blev opført. I de næste mange år fungerede hotellet nærmest som et kursted med hang til indiskinspirerede – og på daværende tidspunkt ganske ukendte – metoder som yoga og pilates. Tidens skiftende mode, trends og tendenser påvirkede ikke det særprægede hotel, og ved lukningen i 2003 havde meget lidt ændret sig
på Lido.

Hotellet blev anset som et af de eneste tilbageværende autentiske miamihoteller – så ægte, at man valgte at frede hotellets bygninger, hvilket er forklaringen på, at det originale Lido-skilt stadig pryder facaden, mens The Standard er monteret på en baldakin længere nede. På hovedet, vel at mærke. Og hvorfor egentlig det?

Alternativt paradis

”Fordi vi er anderledes,” fortæller sales director hos The Standard Spa Miami Beach Grace Duncan. ”Det bliver nok lidt spirituelt nu, men hvis vores hotel er mennesket, så er spaen sjælen,” forklarer hun og hentyder til hotellets stolthed, spaområdet, som man finder på tredje sal i den oprindelige hovedbygning. Hele etagen blev naturligvis renoveret, da hotellet blev overtaget af den nuværende ejer, og der blev bl.a. opført en ægte tyrkisk hamam, som skulle være den største og flotteste i Miami.

Vi sidder i lobbyen i to velkendte tremmesofaer designet af Børge Mogensen og drikker en P.A.W.M. (ananas, æble, hvedegræs og mynte) fra hotellets økologiske juicebar. I lobbyen kan du spille bordtennis, eller du kan gå videre ind i biblioteket, hvor syrede værker som ’Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ og ’Sex, Ecology and Spirituality and The Devil and the Idea of Evil’ kan tages ned fra hylderne. Jo, det er skam anderledes.

”Vores faste gæster anser os som deres skjulested, et paradis, hvor man kan fokusere på sig selv, meditere og styrke sine sanser. Vi holder morgenyoga, akupunkturkurser og hypnoseevents, og vi vil så gerne have, at vores gæster trisser rundt i deres slåbrok, mens de bor her, for det er tegn på, at man slapper af og føler sig hjemme.”

Ungarsk bagmand

Bag The Standard Miami Beach står den ungarskfødte amerikaner André Balazs, som har opbygget en imponerende portefølje af hoteller og ejendomme bestående af bl.a. The Mercer i New York samt det verdensberømte, kitschede og kultiske Chateau Marmont i Hollywood. Den 57-årige hotelier og ejendomsudvikler er kendt for sine excentriske idéer og en tilgang til design og indretning, som er så passioneret, at han flere gange har udtalt, at han kan finde på at græde, hvis han befinder sig i fysisk grimme omgivelser (!).

Balazs har to børn med modeguruen Eileen Fords datter og er i øvrigt stor tilhænger af skandinavisk design – især Verner Panton. Det er takket være André Balazs, at du finder en vaskeægte Biergarten i New York – og en mudderbehandlingssalon i Miami Beach.

Spa i verdensklasse

Balazs’ The Standard-koncept har imidlertid udviklet sig til en mindre kæde, eftersom man i dag finder hotellet med det misvisende navn i både Hollywood, Downtown L.A., New York City og Miami Beach. Alle er kendetegnet ved en enkel og klassisk indretning med hvert sit tvist, men det tidligere Lido-hotel på Belle Isle i Miami er det eneste, som også tilbyder spa i absolut verdensklasse.

Vi prøvede en Soul Temple, en totimers out-of-body experience, som synes at være den forkromede Cadillac på det omfattende spamenukort. Her startes med en top til tå-skrub så effektiv, at du næppe nogensinde har været mere ren og blød, når massøren til allersidst lader varmt vand skylle den særlige salt-mint-lemon-skrubbecreme af din krop. Efter en lille pause går turen til et lunt rum med afdæmpet belysning, hvor du de næste 60 minutter får en fuld kropsmassage, så enhver spænding løsner sig, og du har det, som om livet er startet på ny.

På det opvarmede marmor i hamamrummet smøres du slutteligt ind i et tyndt lag ler, som skal have lov til at sætte sig og størkne, før du vågner (jeps, vi kunne ikke holde øjnene åbne) og trisser ud i det store, runde baderum for at tage et iskoldt brusebad. Sidste stop? En halv times tid i et af hamamrummets store kar. Åh, det var godt!