The Hamptons på Long Island er det foretrukne feriested for velhavere fra New York. Vi tjekker ind på The Maidstone, et luksuriøs boutiquehotel med mere end almindeligt skandinavisk islæt.
To timers kørse l fra Times Square i New York City falder alt til ro. Storbyens larmende kaos er afløst af idyllisk landskab, så langt øjet rækker. Long Island er som at komme på landet, og på din vej til The Hamptons kan du stoppe op og spise grillede majskolber fra de lokale farmere, mens du nyder udsigten.
Kør videre, og du kommer til The Hamptons. Et mondænt sted, som oprindeligt blev taget i brug af britiske landmænd i det 17. århundrede, men som i slutningen af 1800-tallet blev til et yndet feriested for den velhavende upper class, ikke mindst på grund af de brede strande. De mest kendte steder er byerne South Hampton, Bridgehampton og East Hampton, hvor førstnævnte er den største og sidstnævnte den hyggeligste.
Fælles for dem alle er imidlertid, at de gemmer på nogle af kontinentets allermest kostbare ejendomme. Et større beach house koster nemt på den pæne side af 20 mio. dollars, og i mere end et århundrede har et sommerhus i The Hamptons været en ganske naturlig del af den amerikanske drøm – akkurat som skildret i filmen ’The Wolf of Wall Street’, hvor den tvivlsomme aktiehandler Jordan Belfort i skikkelse af Leonardo DiCaprio naturligvis køber et palæ på Long Island for at cementere sin succes. For har man råd til at residere i The Hamptons, går det ikke bare godt. Det går fantastisk.
Fantastisk historie
Du finder imidlertid ingen store, funklende hoteller i The Hamptons, hvor det er kutyme at bo på mindre lodges, som til gengæld rangerer højere end mange af luksushotellerne inde i New York, både
hvad standard og eksklusivitet angår.
Jeps, det er dyrt, men også fortryllende afslappende. Vi tjekkede ind i East Hampton på The Maidstone, der er gourmetversionen af en kro, om man vil. Stedet er svensk ejet, men byder på en fantastisk historie, som går tilbage til 1840, da ejendommen blev opført som et af de første pænere steder at overnatte i East Hampton.
Op gennem 1900-tallet kom en række forskellige ejere til, som satte hvert sit præg på stedet, før den svenske hotelejer og entreprenør Jenny Ljungberg i 2008 overtog den historiske ejendom og påbegyndte en større renovering.
Gennemført indretning
Jenny Ljungberg ændrede ejendommen totalt. Udefra er det enorme, klassisk amerikanske træhus med den obligatoriske veranda stadig velbevaret, men indenfor er en større forvandling sket. De 19 eksklusive værelser, hvoraf to er private hytter, er nemlig designet og indrettet i hver sin unikke stil, inspireret af store skandinaviske berømtheder.
Vi tjekkede eksempelvis ind på ’Roald Amundsen’, opkaldt efter den berømte norske opdagelsesrejsende, som levede i den tidlige del af 1900-tallet og var den første person i verden til at nå både Sydog Nordpolen. På væggen hænger et stykke af hans slæde, tapetet er dekoreret med snekrystaller, og sengen dækkes af et isbjørnetæppe.
Du kan også bo på ’Arne Jacobsen’, som er stilfuldt indrettet med et udsnit af den danske designers værker, akkurat som ’Verner Panton’. ’Karen Blixen’ har et zebrastribet gulvtæppe og afrikansk stemning med masker på væggene og gammeldags rejsetasker, mens ’H.C. Andersen’ er som at være med i et kapitel af eventyrmagerens fortællinger.
Det lyder syret og eksperimenterende, men indretningen er gennemført ned i detaljerne og giver den rette følelse af unik luksus. Uanset hvilket værelse du vælger, sover du i øvrigt i en Hästensseng. Naturligvis!
Svensk gourmetmad
Der er gjort noget ud af at holde hyggen i hævd på The Maidstone. Vi ankom til hotellet midt på aftenen, hvor der herskede en ualmindelig god stemning i restauranten, The Living Room. Navnet
er ikke tilfældigt, da det netop er denne hjemlige og meget skandinaviske form for samvær, som Jenny Ljungberg har forsøgt at give huset.
Vi valgte et bord i haven og fik serveret en anden kendt ret, kjötbullar, som gik fremragende til en flaske sydamerikansk malbec, mens mørket sænkede sig, olielamperne blev tændt, og ildfluerne lavede show i haven.
Køkkenchefen – en anden svensker ved navn Mathias Brogie med erfaring fra den anerkendte F12 Group, som driver nogle af Sveriges mest roste restauranter – tilbyder desuden gourmetmenuer, som typisk ændrer sig fire gange om året, så der altid kan gøres brug af sæsonens råvarer. På programmet er også særlige thanksgiving- og julemenuer med gløgg og andre sager fra det nordiske køkken.
Læg dertil en omfattende vinkælder med meget godt fra både Frankrig, Italien, Californien og Sydamerika samt lokale producenter.
Appetizers – og champagne!
Stranden er dog stadig det, som trækker amerikanerne til The Hamptons om sommeren. Her er der kilometerlange, brede sandbanker og kæmpebølger en masse, og der er kun få minutters gang fra The Maidstone til vandkanten – akkurat som man ikke skal gå særlig langt i den modsatte retning vej for at finde Ralph Lauren og andre lækre butikker i Main Street.
The Maidstone supplerer dig imidlertig med alt, du skal bruge til den perfekte strandtur: taske, parasol, liggestole og sågar en vintagecykel, hvis du vil ankomme på den korrekte økologiske manér, som hotellet går meget ind for.
Seneste sommer blev der desuden tilføjet en ekstra service til kortet, nemlig frokost fra The Living Room leveret og serveret for dig direkte på stranden. Sent på eftermiddagen tænder kokken op i grillen hjemme i haven, så en lang badedag kan rundes af med smagfulde appetizers skyllet ned med kold champagne. Meget champagne, naturligvis. Sommeren er varm i The Hamptons.
Nice little spot
Den afslappede stemning og det gennemførte skandinaviske præg kombinereret med ultimativ service har gjort The Maidstone til et eftertragtet sted om sommeren, hvor det sjældent er til at få bord eller værelse, medmindre du har booket adskillige uger i forvejen.
Stedet har haft flere prominente gæster gennem tiden, simpelthen fordi snakken går i The Hamptons. På listen over celebrities, som hænger ud på The Maidstone, kan nævnes komikeren Jerry Seinfeld, musikeren Billy Joel, flere medlemmer af det svenske kongehus (selvfølgelig), og ikke mindst den tidligere præsident Bill Clinton, der efter sigende skulle have nydt et stykke ’Toast Skagen’ – rejesalat på ristet brød – i The Living Room og betalt regningen med ordene ”That’s a nice little spot, you have here”.
Ordene er blevet indrammet og hængt op på væggen i den hyggelige reception.