Mens nabobyen Sölden flittigt benyttes af danske rejsebureauer, er Østrigs højst beliggende skisportssted stadig en velbevaret hemmelighed. Vi har besøgt den UNESCO-fremhævede bjergby Obergurgl, hvor masseturisme er et ukendt begreb, mens luksus, wellness og det gode køkken er i fokus. 

Klokken er 13.00, og min rejsepartner, Helene, og jeg sidder i Festkogelbahn på vej op i 2.600 meters højde. Datoen er 13. april, hvor langt de fleste af Østrigs skiområder allerede er lukket, men i Obergurgl-Hochgurgl strækker man skisæsonen helt til 1. maj. 

Området kaldes for Alpernes diamant, bl.a. på grund af den bjergtagende udsigt. Vi er netop ankommet efter halvanden times taxikørsel fra Innsbruck, har smidt vores bagage i lobbyen og er hastet ud for at nå et par timers skiløb i forårssolen. Men det er skønne, spildte kræfter. I det øjeblik vi sætter foden ind i kabinen, lægger en dyne af tåge sig over dalen, og sigtbarheden er reduceret til væltepeter.

Ømme stænger og lækker mad

Efter 60 minutters plovkørsel, påkørsler og anden bambiadfærd rammer vi bunden af den røde Festkogelpiste og bliver enige om at stille skiene og skifte ærtesuppen ud med varm gullaschsuppe på hotellet. 

Hotel The Crystal Lifestyle ligger genialt placeret ved bunden af pisten med skiudlejning og -opbevaring i kælderen samt alt, hvad hjertet kan begære af spa- og wellnessudbud. Men hotellets største styrke er dets køkken, og det er mig en gåde, at stedet kun er tildelt fire stjerner. I enhver anden by ville det have fået fem, men niveauet i Obergurgl ligger højt.  

I mit virke som skijournalist har jeg besøgt mere end 40 forskellige hoteller i otte forskellige lande, og buffeten på The Crystal Lifestyle er den mest imponerende, jeg har oplevet på et skiresort. Faktisk vækker buffeten minder om dengang, jeg boede på The Palace of The Lost City i Sun City, Sydafrika, der på daværende tidspunkt var ratet som verdens bedste hotel. 
Hver aften byder på et overflødighedshorn af retter, og restauranten har adskilt lækkerierne. Først en salatbuffet, der trækker vand i øjnene hos enhver vegetar, et fem meter langt kød- og fiskebord med 12-15 varianter af proteinkilder, et ostebord med 40-50 forskellige ko-, gede- og fåreoste fra nær og fjern samt et dessertbord, der skaber spontane jubeludbrud hos de yngste gæster. 

Natur med natur på

På andendagen er tågen lettet, og den står på Kaiserwetter, faktor 50 og rundvisning med den lokalfødte guide Horst – der foruden dette sideerhverv driver et mindre familielandbrug med 50 fritgående køer længere nede i Ötzdalen. Horst er tredje generation skiguide, og flere gange i løbet af den tredages rundtur på de 120 km pister i Obergurgl og Hochgurgl hilser vi på hans papa, der trods en alder på 72 år stadig underviser rige tyske turister i den ædle skisport.

Alpeluften er tydeligvis god anti-aging-medicin, hvis der skulle være tvivl blandt læserne. Med sine henholdsvis 1.930 og 2.150 meter over havet er Obergurgl og nabobyen Hochgurgl ikke bare Østrigs højst beliggende skibyer, men også blandt de højeste og mest snesikre i Europa. 

Obergurgl er placeret i bunden af Gurglerdalen, der er en forlængelse af den lange Ötzdal i østrigske Tyrol på kanten af Italien. Pulversne og kridhvide bjergtinder på over 3.000 meter omkranser de to små byer. UNESCO har udpeget området som verdensarv, og derfor må det ikke udvides yderligere. Store dele af Obergurgl er af samme grund afskåret fra bilkørsel, og om natten bliver der lukket helt ned. 

Den høje standard

Byen har kun 14 hoteller, og der kommer ikke flere. Et enkelt af dem er femstjernet – det vildt imponerende Hochfirst – men samtlige øvrige hoteller i byen er ratet over 9,0 på Luxury Hotel Guides’ 10-skala og trækker dermed snittet op på et uhørt højt niveau. 

Obergurgl kom faktisk allerede på verdenskortet i 1931, da den schweiziske professor og stratosfærebetvinger Auguste Piccard måtte nødlande med sin luftballon på den store Gurglergletsjer efter at have sat ny rekord i højdeflyvning. 

I byen finder man vidnesbyrd om den minderige dag, og i hotellerne og restauranterne bliver der året igennem kreeret specielle ballonmenuer. Dagen før vi ankom, havde turistkontoret desuden organiseret ture med varmluftsballon hen over Ötzdalen. 
Men ellers er Gurglbyerne ikke meget tant og fjas. Livet foregår på hotellerne og henvender sig primært til familier eller par, der har behov for at pleje romantikken. Søger du Stiefeltanz til langt ud på natten, er du gået forkert i byen. Så skal du videre op gennem Ötzdalen og stå af i Sölden. 

Det lokale

Obergurgl byder dog på en enkelt hæderlig afterskiing-bar, nemlig Nederhütte, der foruden Hansi, Semino Rossi, DJ Ötzi og de øvrige slagerstjerner har sit eget familieband – ’Die Nederlumpen’ – hvor mor på trommer, far på harmonika og søn på guitar rocker de lederhosenklædte gæster til højder, der minder om MooserWirt i St. Anton, Kuhstall i Ischgl og Hinterhag i Saalbach. 

Skiløbet i Gurgl er jævnt fordelt over en nordvestvendt skråning med godt 1.200 faldmeter og ca. 20 procents hældning. 25 lifte tager dig op i terrænet, og 33 pister fragter dig ned igen – medmindre du benytter dig af det lettilgængelige pudder, der ligger strøet i rigelige mængder mellem pisterne. 
Områdets sværeste løjpe er den sorte pukkeludfordring ned fra det 3.080 meter høje Wurmkogel, men udsigten er alle anstrengelserne værd. Her på grænsen til Italien kan man mod nord skimte det endnu højere beliggende sommerskiområde Sölden, og mod syd ligger uberørte italienske tinder. 

Ski med James Bond

Rejsen bliver rundet af med en begivenhedsrig dag i netop Sölden. Først en fuld dags skiløb i et af Europas største sommerskiområder, nemlig de to gletsjere Rettenbach og Tiefenbachferner, der byder på noget af den bedste sne, man kan opdrive i vores verdensdel. Dernæst besøger vi det nyopførte James Bond-mausoleum med tilhørende gourmetrestaurant i hightech, stål og glas. Udstillingsbygningen – en investering til langt over 100 mio. kr. – byder på en imponerende samling af 007-kuriositeter med særligt fokus på ’Spectre’ fra 2015, hvor flere af actionscenerne foregik lige uden for vinduerne.

Turens højdepunkt er imidlertid førsterækkebilletter til eventet ’Hannibal’, en årlig genopførelse af den legendariske hærførers rejse fra Karthago i Nordafrika op igennem Europa og ned over Alperne ved Sölden for at falde italienerne i ryggen og kæmpe sig vej ned til Rom. 

I bund og grund anbefalelsesværdigt

Trods 60.000 mænd, tusindvis af heste og 37 elefanter lykkedes Hannibal som bekendt ikke med sit forehavende, men showet er bjergtagende. Vi taler om snescootere, paraglidere, elefanter, pistemaskiner, skiløbere og helikoptere i en larmende, voldsom dans i mere end 3.000 meters højde og akkompagneret af dansere, sangere, fyrværkeri, lavinesprængninger og 25.000 tilskuere. Magisk. Intet mindre. 

Obergurgl-Hochgurgl er klart anbefalelsesværdig. Du kan være sikker på sne, hvilket er et stadig vigtigere pejlemærke, når du skal vælge destination. Alle kan være med, både familien, begynderne, de øvede og eksperterne. Men tager du på vinterferie med andre bevæggrunde end at stå på ski, genoplade batterierne eller kigge din udkårne dybt i øjnene, så skal du finde en anden dal – dertil er der ganske enkelt for lidt at lave, når skiene er stillet i skabet. 

Læs mere om Obergurgl-Hochgurgl-området her.

Læs mere om det imponerende 5-stjernede hotel Hochfirst her.

Læs hvad vi ellers skriver om rejser her.