Når det er godt nok til Bond, er det også godt nok til os. Hotel Cipriani i Venedig går for at være et af verdens bedste hoteller, og det forstår man, når man har oplevet stedets udsøgte forplejning og opmærksomhed for både stjerner og helt almindelige mennesker.

”Buon giorno, signore, hvad ønsker De at drikke?” spørger tjeneren høfligt. Ligesom alt andet i Harry’s Bar er hans hvide smokingjakke, sorte slips og hornbriller som taget ud af en TCM-film fra 1950’erne. ”Hvad er jeres signature-drink?” spørger jeg, mens mine øjne løber ned over det velassorterede drinkskort. ”Det er uden tvivl vores bellini, signore. Ligesom carpaccio, tiramisu og mange andre gastronomiske vidundere er denne drink opfundet netop her i Harry’s Bar, af Giuseppe Cipriani i 1936. Vi sætter en stor ære i at lave den præcis som i de gamle dage, nemlig med lokale hvide ferskner og prosecco, som er en italiensk mousserende vin. Farven er meget vigtig. Derfor tilsætter vi nogle gange en lille smule kirsebærjuice eller hindbær. Men dette er udelukkende af hensyn til farven. Gennem årene har vi serveret denne drink for berømtheder som Charlie Chaplin, Aristoteles Onassis, Alfred Hitchcock, Orson Welles, Woody Allen, Peggy Guggenheim og sidst, men ikke mindst Ernest Hemingway. Men ham serverede vi selvfølgelig også en del andre drinks for,” siger tjeneren med et skævt smil, hvorefter han sætter min bellini på baren foran mig. ”Prego, signore!”

Svingdørene ud til gaden giver en knirkende lyd, hvorefter en lille, skaldet mand i skræddersyet jakkesæt træder ind i rummet. Han hilser venligt, hvorefter han forsvinder om bag baren og videre ind i restauranten. ”Det er den nuværende ejer, Arrigo Cipriani, som er søn af Guiseppe Cipriani,” forklarer tjeneren. ”Ligesom sin far er han en visionær mand. Da Guiseppe købte grunden på øen Giudecca, hvor han i 1956 byggede det berømte Hotel Cipriani, troede folk i Venedig, at han var gået fra forstanden. Dengang var øen primært anvendt som svinesti, så tanken om, at der kunne startes et luksushotel her, var meget fjern. Men med penge, som han lånte af de to søstre bag Guinness, gjorde han det. På samme måde startede han Harry’s Bar med penge, som han lånte af en amerikaner ved navn Harry Pickering, deraf navnet Harry’s Bar.”

Fra svinesti til luksushotel

Ved lyden af klokken, der slår 12 på Piazza San Marco, bliver jeg mindet om, at jeg befinder mig i 2013 og er på vej til Hotel Cipriani. Guiseppe var uden tvivl en visionær mand, for i dag er ’svinestien’ et af verdens fineste hoteller – faktisk regnes det for Orient-Expresskædens bedste hotel. Listen over berømtheder, som kommer her med jævne mellemrum, er uendelig lang. Adskillige filmsekvenser er skudt på Hotel Cipriani, blandt andet scenen fra ’Casino Royale’, hvor den britiske MI6-agent 007 tilbringer en sidste nat med den smukke Vesper Lynd, inden den onde Mr. White (Jesper Christensen) tager hende fra ham under hjerteskærende omstændigheder i en kollapsende bygning i det indre Venedig. James Bond plejer jo ikke ligefrem at ’roughe’ den, så hvis hotellet er godt nok til ham, er det vel også godt nok til mig, tænker jeg og drikker det sidste af min bellini, hvorefter jeg går langs kajen i retning af Piazza San Marco, mens jeg kigger efter båden til Cipriani.

”Velkommen, Mr. Rosenkrantz,” lyder det til min overraskelse fra skipperen, da jeg træder ud på den lille bådebro, hvor en klassisk italiensk mahognispeedbåd ligger fortøjet, klar til at sejle mig over kanalen til mit hotel.

Ankomst i Bond-stil

Mens Piazza San Marco, de tusindvis af turister og resten af den virkelige verden forsvinder i kølvandet bag mahognibåden, sidder jeg mageligt i den hvide lædersofa og nyder udsigten. Mindre end ti minutter senere lægger vi til i bedste Bond-stil ved den frodige have foran Hotel Cipriani, hvor jeg bliver modtaget af Roberto, den berømte concierge, der ligesom alle andre på hotellet allerede kender mit navn. Han er yderst professionel, elegant klædt i uniform og smilende med en god humoristisk sans. Han er tydeligvis vant til at modtage og omgås alle typer mennesker, lige fra italienske mafiosoer over repræsentanter fra de europæiske kongehuse til verdens største stjerner og helt almindelige mennesker.

Jeg bemærker straks den lune, opmærksomme og imødekommende facon, der kendetegner Ciprianifamilien, som man øjeblikkeligt føler sig en del af. Der er en helt speciel stemning på stedet. Men selvom det hele virker meget afslappet og uhøjtideligt, skal man ikke et sekund være i tvivl om, at der bliver løbet stærkt bag kulisserne for at opretholde den uformelle luksus, som Hotel Cipriani er – og altid har været – kendt for.

Cipriani går ikke på kompromis med kvaliteten

Hotellet er lukket i vinterhalvåret, som er sat af til forbedringer og vedligeholdelse, hvilket der tydeligvis ikke bliver gået på kompromis med. Under optagelserne til ’The Tourist’, som netop foregår i vinterhalvåret, tilbød Angelina Jolie 3.000.000 euro for at leje det private anneks, som ligger i bunden af haven og udgør den mest eksklusive del af Hotel Cipriani. Hotellet blev bygget i halvtredserne, mens denne bygning, et tidligere palazzo, stammer fra det 16. århundrede og er indrettet med venetianske antikviteter fra samme periode. Hvis man ligesom Angelina Jolie ønsker at være alene i romantisk idyl, er dette stedet. Annekset er yderst bekvemt, og man har sin egen in house-butler til rådighed. Cipriani afslog imidlertid Angelinas tilbud med den begrundelse, at det ville stå i vejen for den årlige vedligeholdelse.

Hotel Ciprianis 95 værelser er alle indrettet i elegant, moderne klassisk stil med venetiansk kunst og antikviteter. Hotellet er omgivet af en velplejet have med roser, frugttræer, vinstokke og eksotiske planter. Den er opkaldt efter den berygtede skørtejæger Casanova, som i 1700-tallet skulle have tilbragt en del tid her på jagt efter ungmøer. Hotellets pool har ry for at være blandt Europas bedste. Med sine 35 meter filtreret havvand, som er opvarmet til 27 grader, er poolen ikke det værste sted at slappe af i eftermiddagssolen. Alternativt kan man nyde et par cocktails, som serveres af head barman Walter Bolzonella, som har været på Hotel Cipriani siden 1978. Hotellet har indtil flere restauranter, hvoraf den mest berømte er Chips, som er beliggende på en flydeponton med udsigt mod Piazza San Marco og de passerende skibe. Køkkenet byder på italienske specialiteter med speciale i venetianske fiske- og skaldyrsretter.

Underspillet luksus

Min suite ligger på anden sal i hovedbygningen og består af to værelser, der er indrettet i lyse farver og enkel, klassisk italiensk design samt lamper i muranoglas. Badeværelset er rummeligt og i italiensk
marmor. Fra min terrasse har jeg udsigt over haven, poolen og den travle Piazza San Marco i det fjerne. Det er den samme suite, som Kim Kardashian få måneder forinden fejrede sin 32-års fødselsdag i sammen med Kanye West. Men det er der ingen her på stedet, der bider mærke i. For særligt i forbindelse med den årlige filmfestival i Venedig er hotellet fyldt med stjerner. Cipriani har fire mastersuiter, der ligger direkte ud til vandet, så man nærmest har følelsen af at være ombord på et stort skib, forankret ved indsejlingen til Venedig.

A Danish Baron – den perfekte gin & tonic

Hvert år, når George Clooney bor på Cipriani, tilbringer han en del tid sammen med Walter bag baren, hvor de i fællesskab opfinder nye cocktails. En af dem, Nina Special, er opkaldt efter George Clooneys mor. Skuespilleren er for tiden i Berlin, hvor han har travlt med optagelserne til ’The Monuments Men’ (i biograferne i december 2013) sammen med blandt andre Matt Damon, Cate Blanchett og Bill Murray. Jeg har derfor fået æren af at tage hans plads bag baren sammen med Walter.

I dag har Walter og jeg sat os for at lave den perfekte gin & tonic. Det skyldes, at jeg bor i Afrika, hvor G&T er en klassisk cocktail. Enkelte fortalere mener sågar, at den har medicinsk virkning. Hvorvidt dette er tilfældet, vil jeg ikke tage stilling til, selvom jeg – ligesom Hemingway – er tilbøjelig til at være enig. Vores perfekte G&T skal selvfølgelig også have et tvist af Cipriani. Derfor anvender vi krydderurter fra hotellets egen have. Vi har valgt at bygge vores G&T på Bombay Sapphire, hvilket er en smagssag. Citronskal, enebær og koriander er blandt de mest fremtrædende ingredienser i fremstillingen af Bombay Sapphire-gin. Vi tilsætter en ekstra dosis for at forstærke smagen og skabe en bedre balance i vores G&T.

Jeg har aldrig oplevet et hotel med samme ånd som Cipriani. Uanset hvem man er, og hvor man er fra, vil man føle sig velkommen, tilpas og betjent på alle ledder og kanter. En stor del af æren skal tildeles hotellets personale, som har en enestående evne til – og interesse for – at identificere de forskellige
gæsters ønsker. For dem, der er ude efter den perfekte Venedig-oplevelse i romantiske, luksuriøse omgivelser, er Cipriani the place!

Cipriani

Dobbeltværelse fra 700 euro, suite fra 1.500 euro.
Cipriani har 95 værelser.
Det tager seks minutter i båd at komme til Piazza San Marco.
Læs mere om Cipriani og særlige tilbud på
www.hotelcipriani.it, eller ring på +39 01 852 678451.

Faciliteter/services:
privat bådservice, gym, spa, pool, tennisbaner, butikker, gratis
trådløst internet, tre restauranter/barer, legerum og pool for
børn samt børnepasning.

Hotel Cipriani & Palazzo Vendramin Giudecca 10
30133 Venedig, Italien