Aloha! Hawaii er blevet en ny drømmedestination for mange danskere, og med gode flyforbindelser fra Californien kan en Hawaii-ferie forenes med nogle dage i LA eller San Francisco, før turen går videre til Honolulu. Her begynder det hele på Waikiki Beach!

Alle elsker Hawaii. Præsident Obama blev født der, Elvis Presley gav en legendarisk koncert her, ligesom alverdens konger og kendisser har slået deres folder i paradiset midt i Stillehavet.

Du skal ikke længere lægge en formue for at komme til det lune ørige i Stillehavet, hvor lufthavnen i Honolulu årligt tager imod syv mio. turister og således øger øens indbyggertal med godt 500 pct.

Efter en kort køretur fra lufthavnen befinder du dig i Waikiki, der har det hele: de bedste hoteller, den bedste shopping og de mest udsøgte restauranter. Her finder man en blanding af historiske hoteller og gigantiske Chanel-butikker og så naturligvis de brede sandstrande, det turkisblå vand og surfbrætter i lange baner, som er netop dét, du tænker på, når du hører ordet ’Hawaii’. Mens danskerne gerne udtaler det ’Ha-veje’ (som Kim Larsens og Erik Clausens fristed i filmen Midt om Natten), siger de lokale nærmere ’Hewa-ii’ – så ved du dét.

Det berømte ørige midt i Stillehavet er et rart sted, for det bliver aldrig vinter, og gennemsnitsalderen er blandt de højeste i verden. Ikke sært, at lokalbefolkningen smiler, for hvad ville du selv gøre, hvis du boede i et tropisk land med 30 graders varme året rundt?

Surfernes paradis

Waikiki var stedet, som bragte de første turister til Hawaii, helt konkret i 1901, da det historiske Maona Hotel åbnede og gjorde Waikiki til en international rejsedestination. Området blev for alvor gjort populært af den lokale svømmer og femdobbelte OL-vinder, Duke Kahanamoku, som udbredte den surferkultur, der i dag er synonymt med Hawaii og især Waikiki.
I dag spejder Duke stadig ud over Stillehavets fristende bølger, dog som en bronzestatue på Waikiki Beach. Ikonet døde nemlig i 1968, netop som området for alvor blev populært gennem den spirende charterturisme.

Der hersker i dag en udbredt ’urban vibe’ på Waikiki Beach, hvor gaderne er klinisk rene, græsset er perfekt klippet, og sandet mellem tæerne er blødere end andre steder på øen. Det er ikke her, du finder de vilde, hvide strande og dramatiske bølger, du kender fra postkortene – dem skal du længere nordpå for at opsøge – men den særlige surferstemning, som har lokket turister hertil i årtier, hersker stadig.

Hiking, zoo og shopping

Waikiki er ikke kun kendt for sin kilometerlange strandkyst, men også for Diamond Head – bjerget, som danner kulisse for det perfekte billede af byen, og som du betaler ekstra for at have udsigt til fra hotelværelset. Bjerget, eller krateret, som det jo egentlig er, er en gammel vulkan, som ikke har været i udbrud de seneste 150.000 år og i dag tjener som udsøgt hikingområde for dem med friske ben.

Det siges, at man ikke har besøgt Waikiki uden en tur op på Diamond Head. Turen derop tager en halv time til tre kvarter, og belønningen på toppen er en udsigt, som for alvor tager pusten fra dig. Et godt råd er at komme tidligt, da der især i højsæsonen (april til oktober) kan være trafik på stierne. Så kan eftermiddagen i stedet bruges på strandene, i parken neden for bjerget eller måske i den verdensberømte Honolulu Zoo, som ganske vist ikke er verdens største zoologiske have, men bestemt en af de mest hyggelige.

Er du i shoppinghumør, er Waikiki ikke det ringeste sted at sende kreditkortet på overarbejde. Få skridt fra bølgerne, på den Las Vegas-agtige boulevard langs stranden, finder du Chanel-butikker i flere etager, Rolex-forretninger, Apple Stores og meget andet. Netop denne gade er et tydeligt bevis på de seneste årtiers amerikanisering af Hawaii, som dog stadig er præget af den japanske kultur, der har været her i over hundrede år.

Ægte Hawaii-luksus

Der findes flere gode hoteller på Waikiki Beach, hvor det klassiske Moana Hotel – i dag også kendt som Moana Surfrider – anses som stedets kronjuvel og blandt andet er registreret i USA’s nationale register over bevaringsværdige steder. Selv præsidentkandidaten Donald Trump har opført et af sine eksklusive hoteller i Waikiki, men ingen giver så megen luksus som det femstjernede Halekulani. Det mondæne luksushotel ligger få skridt fra boulevardens travle liv, men i det sekund, du træder ind i den åbne lobby med udsigt til haven med de hvide liggestole, poolen og havet i baggrunden, føler du dig total afslappet og meget privilegeret.

Personalet tager imod dig, som er du en del af familien, og vi får en privat rundvisning på hotellet, før vi bliver præsenteret for værelset med havudsigt, højest oppe på 14. etage med en ekstra stor terrasse. Stillehavet og ikke mindst solnedgangen kan nydes i fulde drag. Der står lokale delikatesser og koldt mineralvand på værelset (rart efter den lange flyvetur fra Los Angeles), som er smagfuldt indrettet med lyst træ, hvide tæpper, skodder for panoramavinduer og hvidt marmor på badeværelset.

Cocktailparty med direktøren

Halekulani er muligvis en kostbar indkvartering, men man føler sig nærmere som en ven af huset end blot gæst. Traditionen tro inviteres alle logerende på cocktailparty en dag i løbet af ugen, hvor man kan trykke hotellets direktør i hånden, før man fortrækker til terrassen foran House Without a Key – hotellets ene restaurant, opkaldt efter en kriminovelle, som blev skrevet på Halekulani i 1920’erne – for at nyde solens retræte med en drink i hånden.

Jazzmusik strømmer ud af højttalerne om dagen, mens lokale musikere spiller op på den permanente scene, når mørket falder på. House Without a Key er placeret tæt på poolen og er et godt sted at indtage frokosten, mens den finere restaurant, Orchids, især er kendt for sin populære brunch.

Hotellets tredje restaurant, La Mer, er en fransk inspireret gourmetrestaurant, som også byder på L’Aperitif – en af de fineste cocktailbarer i Waikiki. Poolområdet er stedet, hvor du virkelig nyder Halekulani, og den ovale pool er beklædt med mere end halvanden million glasmosaikker, som tilsammen skaber billedet af en orkide under det fristende blå vand.

Du kan naturligvis gå direkte ud på stranden og tage en svømmetur i bølgerne, men du kan også besøge Halekulanis prisbelønnede spa, SpaHalekulani, som byder på et fristende menukort af forskellige behandlinger i afslappede omgivelser. Og løber du tør for ideer, står hotellets concierge klar med tips og ideer til strande og attraktioner rundt på Oahu eller en udlejningsjeep, der holder klar inden for et par timer. Så bliver luksus hurtigt til et eventyr, for et sådant er Hawaii.

Surf og golf-mekka

Der er otte hovedøer i Hawaii. Oahu er ikke den største, men den mest kendte. Her finder du hovedstaden Honolulu og historiske attraktioner som Pearl Harbor, mens du på nordsiden kan opleve de berømte kæmpebølger, der tiltrækker surfere fra hele verden. Hvis surfing ikke er sagen, råder Hawaii som helhed over 60 golfbaner.

Det tager omkring et døgn at rejse til Hawaii fra Danmark, afhængig af forbindelser. Mange vælger at supplere rejsen med et par dage i Los Angeles undervejs, men San Fransisco er et godt og ofte billigere alternativ.

Højsæsonen begynder typisk i april og slutter i oktober, men der er skam varmt året rundt, og økonomisk kan det godt betale sig at tage til Hawaii i lavsæsonen, hvor hotelpriserne er 20-30 procent lavere.

Halekulani.com