Tysklands næststørste by, Hamborg, ligger kun få timer væk med tog, og man ankommer til en storby med vide muligheder inden for overnatning, spisning og shopping. Den gamle hansestad emmer af elegance, og omfattende byfornyelser er med til at gøre Hamborg til et inspirerende sted at færdes.

Nogle gange glemmer man, hvor nemt det egentlig er at gæste spændende udenlandske destinationer. Et godt eksempel er Hamborg, Tysklands næststørste by, som ligger blot to timers kørsel fra den danske grænse. Ønsker man ikke at køre, kan man tage toget fra Aarhus eller København; i begge tilfælde tager turen ikke mere end 4,5 timer, og så står man lige midt i Hamborg, hvorfra man kan plukke løs af byens mange gode tilbud.
Byen har vokset sig stor takket være sin placering ved floden Elben. Har man passeret Hamborg via autobahn, ved man, hvor stor havnen er. Byen er i det hele taget gennemstrømmet af små kanaler og floder, eksempelvis Alster, der siden 1200-tallet har været en sø, hvor lyst- og turistbåde sejler folk rundt, så de kan betragte den flotte promenade med luksuriøse hoteller og private huse. Som man siger: Elben er til at tjene penge, mens Alster er til at bruge penge.

Overnatning

Hamborg byder på flere gode overnatningsmuligheder, og en af dem er det femstjernede Park Hyatt, der ligger blot fem minutters gang fra Hamborg Banegård. Den amerikanske kæde er ikke nødvendigvis den kendteste i danskernes bevidsthed, men standarden er god. Der er ikke tale om overdreven luksus, men derimod om diskret, enkel indretning og topprofessionel service, hvor man ikke behøver at overveje, om tingene er under kontrol. Alle værelser er udstyret med B&O-fjernsyn og Nespresso-maskine, og der er ligeledes strygejern til dem, der gerne selv vil have kontrol over, hvordan tøjet skal stryges.
En interessant detalje er, at badeværelserne fylder en tredjedel af værelserne ud fra den tankegang, at det er her, gæsterne bruger meget af deres vågne tid, hvorfor det skal være et rart sted at være.
Afhængigt af sæson og tidspunkt for bestilling kan man forvente, at et standarddobbeltværelse koster 1.500-1.940 kr.
Hotellet har en glimrende restaurant ved navn Apples, der serverer fransk brasserielignende mad af gode råvarer, og det er også her, den glimrende morgenmadsbuffet indtages.
Spaområdet er tiltalende med et stort bassin til svømning samt diverse varme faciliteter, og der er ligeledes gode arbejdsfaciliteter rundt omkring på hotellet såvel som på værelserne.
Læs mere på hamburg.park.hyatt.com.

Seværdigheder

Hamborg er lig med havn, og man må som gæst i storbyen ikke snyde sig selv for en gåtur, eventuelt guidet, rundt i HafenCity. Dette område er præget af flotte, moderne bygninger, der umiddelbart ligner noget, der er forbeholdt den velhavende klasse; men Hamborg Kommune har en social boligpolitik, der kræver, at eksklusive boligbyggerier også skal have et vist antal boliger, der huslejemæssigt er tilgængelige for personer uden højere indkomst.
Det er med til at give en god balance i bybilledet, hvor der er plads til alle. HafenCity er indrettet med gode offentlige tilbud som basketballbaner og store legepladser, der flittigt bliver brugt. Faktisk minder byggestilen en del om den, man ser på Kalvebod Brygge, men Hamborg har taget ved lære af Københavns bitre erfaring vedrørende Fisketorvet, som har gjort, at alt liv på gadeplan er slået ihjel til fordel for storcentershopping. Derfor har kommunen forbudt storcentre i HafenCity, og det mærkes på den mere energiske, levende stemning i bydelen.
Ikke langt derfra finder man Speicherstadt, hvis bygninger oprindeligt udgjorde de store varehuse til alle de varer, der kom til byen. I dag ligger der kafferisteri, restauranter og diverse museer, der fortæller om fortiden i Hamborg. Bydelen, der kan minde om Amsterdam med floderne og kanalerne, er i øvrigt kommet på UNESCO’s Verdensarvsliste.
Fischmarkt er et tredje interessant sted at besøge. Bygningsstilen her er rå og minder en del om Kødbyen i København. Området ligger også langs vandet og er kendetegnet ved caféer og restauranter, heriblandt en succesrig filial af den danske bøfrestaurantkæde MASH.
Bevæger man sig væk fra havnepromenaden, kan man finde den intime bydel Ottensen, som er blevet et afsindig trendy sted at bo og færdes. Gaderne er smalle og svært farbare for busser og andre brede køretøjer, hvilket gør miljøet mere afslappet og livligt på gadeplan. Der er masser af alternative forretninger og små, hyggelige caféer at besøge.

Shopping

Hamborg er på grund af sin størrelse udstyret med alle de gængse butikskæder, og man finder også alt, hvad man kan begære af internationale luksusmærker. Alt dette foregår i området omkring Alstersøen såvel som på Mönckebergstraße, hvor Park Hyatt ligger.
Alle disse butikker er lette at opspore, så i stedet for at skrive om dem bruger vi spaltepladsen på secondhandbutikken Rudolf Beaufays, en anderledes og pudsig butik, der har specialiseret sig i at opstøve brugte stykker herretøj af den slags, der er svære at finde i almindelige butikker. Man kan finde gamle modeller af trenchcoats fra Burberry, solidt vævede tweedjakker, slips og flotte hatte, som dog er nye. Butikken ligger i Alsterkvarteret, og uanset om man er til genbrugstøj eller ej, er butikken et besøg værd om ikke andet for at betragte den aldrende indehaver, der blæser højt og flot på reglerne og med jævne mellemrum tænder op i sin cigar – i butikken. Læs mere på rudolf-beaufays.de.

Gode spisesteder

Sammenlignet med København er Hamborg en kende bagefter, når det gælder antallet af michelinrestauranter, men byen er stadig godt med. Fem restauranter er udmærket med én stjerne, mens Seven Seas, Haerlin og Jacobs Restaurant er belønnet med to stjerner. Vi prøvede kræfter med sidstnævnte, der ligger lidt uden for centrum på Hotel Louis C. Jacob langs Elben, og det var en god oplevelse inden for den klassiske franske genre.
Betjeningen er formel og klassisk, men det bliver ikke stift, for personalet virker til at nyde deres arbejde. Maden er ligeledes klassisk med udgangspunkt i det franske køkken, hvorfor du kan forvente velkendte råvarer som kammuslinger, hummer og foie gras. Netop den fede lever kom i terrinudgave og var strålende smagt til og serveret med svampe og variationer af løg. En glimrende servering.
Hummeren fungerede glimrende i sin næsten rå tilstand med sødmefuld melon som tilbehør, der gjorde den spanske hvidvin på albariño-druen til en god ledsager. Apropos vin er der i øvrigt et vinkort på 50 sider, hvis man foretrækker at købe flasker frem for vinmenuen.
Jacobs Restaurant er ikke stedet for folk, der søger overraskelser, men for tilhængere af den klassiske gourmetoplevelse med fuld skrue på alle parametre er det et oplagt sted at spise, også takket være den idylliske placering ved Elben. Der er to menuer, hvor en menu med fem retter koster henholdsvis 865 og 1.015 kr. Alle menuer indledes med snacks og amuse-bouche og afsluttes med delikate petitfours fra hotellets konditori. Læs mere på hotel-jacob.de.

Kinky på den gode måde

Også Off Club er et besøg værd. Stedet åbnede i 2013 og er ganske atypisk sammenlignet med Hamborgs øvrige gourmetspisesteder. I første omgang overraskes man af stedets placering, som ligger i en stille og forholdsvis mørk bydel nogle kilometer fra centrum. Når man ankommer til adressen, skal man ind i en gård for at finde den diskret liggende restaurant, der ligger i kælderniveau.
Indretningen minder mest af alt om en rå natklub med synlige rør i loftet og rødt velourbetræk på siddepladserne – kinky på den gode måde. Off Club serverer flere forskellige typer mad fra den mere cafélignende slags til en helaftensoplevelse, som de har valgt at kalde Madame X. Her er der tale om en syvrettersmenu plus det løse til meget rimelige 575 kr., som tilbyder et andet perspektiv på tysk gastronomi. Et eksempel er retten med sauerkraut, der i stedet for den typiske dynge af gæret surkål serveres som en lille kold suppe af den syrlige væde fra kålen og serveres med ristede brødcroutoner, friskost og ørredrogn – en fræk og underholdende servering.
Det er køkkenchefen, Thomas Imbusch, der for alvor gør stedet interessant. Han har tidligere arbejdet for selveste Alain Ducasse, så han kender alt til den finere gastronomi. Han ønsker blot at servere den i væsentlig mere afslappede omgivelser, hvor der er plads til alle.
Læs mere på offclubhamburg.com.

Mad på delekoncept

Coast by East er også et besøg værd. Stilen er japansk inspireret med både sushi og en række varme retter, der trækker på det asiatiske køkken. Restauranten ligger perfekt i HafenCity, så efter en god spadseretur i området ligger det lige for at nyde frokosten her i det lyse lokale med den store vinduesfacade, der gør det muligt at nyde udsigten til de flotte omgivelser.
Der er et stort udvalg af champagne og sake, og maden er velsmagende og ikke mere anderledes, end at alle kan være med.
Retterne er baseret på et delekoncept, således at alle kan smage lidt af det hele og komme godt omkring på menukortet. Eksempelvis var den lune salat med tørret andekød, pomelo og peanuts et godt bekendtskab, og stedets behandling af fisk, hvad enten den serveres rå eller tilberedt, er upåklagelig. Læs mere på coast-hamburg.de.

Fakta om Hamborg

Hamborg er en velhavende og moderne storby med 1,7 mio. indbyggere. Byen er vigtig for den tyske mediebranche, og hele 65.000 personer er beskæftiget i denne sektor. Hamborg blev i 2011 udnævnt til europæisk grøn hovedstad takket være sine tiltag på det grønne område.
Det er let at komme rundt med offentlig transport i Hamborg. Byen har et veludviklet S-togs- og metronet.