Der findes mange fantastiske hoteller i hele verden, men når det kommer til de bedste rejsemål med samlet fokus på oplevelser, luksus, gastronomi og værdi for pengene, er Sydafrika den store favorit med sine mange eksklusive reservater og safariture – kaldet games.

I mange år har det førende rejsemagasin Travel + Leisure ladet sine læsere kåre de bedste hoteller i verden. Som amerikansk baseret magasin giver det naturligvis en overvægt af hoteller i netop USA, men alligevel er det iøjnefaldende, hvor mange sydafrikanske hoteller der år efter år bliver valgt ind i top-100.

Det er ikke mindst det fabelagtige dyreliv i landet, der giver muligheder for oplevelser, som man ikke kan finde ret mange andre steder i verden. Sydafrika er imidlertid også kendt for at lokke turister til med anderledes gastronomi i særklasse. Struds og antilope er lige så almindeligt på restauranter, som kalvefilet og lammekoteletter er herhjemme, og så kan krokodillehale hamle op med selv de dyreste bøffer fra danske økologiske landbrug. Lyder det lidt for eksotisk, kan man også bare få en ganske almindelig steak overalt i Sydafrika.

Vi må heller ikke glemme vinene, hvor topproducenter står i kø for at levere verdensklas(s)edruer for beløb, der ligner simple trykfejl i menukortene. Den lokale møntsort, rand, var for bare fire år siden oppe i kurs 75, men er i skrivende stund nede i 50, og det gør landet endnu mere attraktivt.

For et par år siden løb safarihotellet Bushmans Kloof Wilderness Reserve & Wellness Retreat i Cederbergbjergene, et par timers kørsel fra Cape Town, med titlen som verdens bedste hotel blandt Travel + Leisures læsere. Det eksklusive sted ligger i et 7.500 hektar stort naturreservat med masser af safarioplevelser. Der er 16 værelser og suiter og en fremragende økologisk restaurant med lokale råvarer, og en overnatning med helpension koster fra 2.600 kr. pr. person. Vil hele familien afsted, kan man leje den private villa Koro Lodge med plads til otte personer for 14.000 kr. pr. nat, inklusive egen kok.
I området omkring Cape Town finder man to andre hoteller på top-100-listen, nemlig La Residence i Franschhoek og Cape Grace. Her befinder man sig i hjertet af provinsens vinterritorium, og fokus ligger derfor primært på ekstrem luksus, spa, wellness samt selvfølgelig regionens enestående golfbaner. På samme skala finder man Saxon Hotel, Villas and Spa i Johannesburg, der ligger smukt uden for den hektiske storby og byder på alt inden for selvforkælelse.

De fleste turister vælger imidlertid Sydafrika for den vilde natur, og så hedder favoritområdet Kruger National Park i det nordøstlige hjørne. I denne region på størrelse med Jylland ligger ikke færre end otte hoteller og lodges, der i de seneste år har fundet vej til top-30 over verdens bedste overnatningssteder.

Singita tilbyder en gruppe spektakulære resorts, hvoraf Ebony, Lebombo og Boulders Lodges er blandt de mest populære. Gæsterne er hele tiden i centrum, og personalet står altid klar med drikkevarer og håndklæder samt husker dit navn med en naturlig interesse. Singita tilbyder både spa, kunstgallerier, butikker og specielle vinkældre, hvor man kan smage på nogle af verdens bedste vine fra lokale producenter – mange af vinene kan slet ikke fås andre steder, og Singitas kokke bliver hentet fra de dyreste restauranter i landet.
Udsigten fra værelserne ud over N’wanetsi River og Lebombo-bjergene er enestående, og som alle andre føren-de lodges tilbyder stedet safariture ud over det sædvanlige. Almindelige turister kan sagtens komme ind i Kruger Park, men er her underlagt en række regler for at beskytte dyrebestanden. Singita ejer selv sine reservater og kan derfor arrangere safariture med langt større eksklusivitet og garanti for at se parkens mange vilde dyr.

En anden sværvægter i Kruger Park er Sabi Sabi, der er meget lig Singita i stil og eksklusivitet, dog med en mere børnevenlig profil. Med 65.000 hektar land er der plads nok til ikke at løbe skuldrene af hinanden, og også her bydes der på et rigt dyreliv.
Flagskibet i kæden er Earth Lodge med 13 individuelle suiter, alle med en privat butler. Earth Lodge signalerer en ny stil i turismens Sydafrika, hvor der tages hensyn til dyr og miljøet med bygninger, der nærmest smelter ind i omgivelserne. Man ankommer til en usynlig korridor, der fører under jorden, før man pludselig overvældes af en panoramaudsigt ud over hele bushområdet.

Arkitekterne har brugt naturen til interiøret; således er restaurantens bardisk skåret ud af et helt træ med rod, og i den største af suiterne udgør et træ den ene endevæg. Earth Lodge har også den største gastronomiske profil inden for Sabi Sabi-gruppen med en outstanding vinkælder, hvor man desuden kan booke en privat middag.
Mens en overnatning for to i Sabi Sabi og Singita hurtigt løber op i 10.000 kr. pr. dag, inklusive måltider og safari, kan man finde næsten samme eksklusivitet, men dog nogle mindre dyrereservater, i samme område vest for den store nationalpark. En af de seneste års højdespringere i Kruger er resortet Royal Malewane, der består af 20 dobbeltværelser, ti suiter, en restaurant, en bar og spa samt mulighed for at booke en tur i en luftballon. Her spiser man fantastisk, og prislejet er under det halve, inklusive alle måltider og safari.

I samme prisleje ligger Londolozi Private Game Reserve – med speciale i yogatimer – og Lion Sands Game Reserve. På sidstnævnte lodge kan man booke en nat i træhytten Chalkley, hvor man kan ligge og lytte til dyrelivet i nationalparken.
Med andre ord er der noget for ethvert budget i Sydafrika, og naturen samt oplevelserne i Krugerområdet er så unikke, at man forstår, hvorfor de mange resorts år efter år tikker ind blandt de mest populære rejsemål i verden.

Husk kameraet …