Skiferie i De Franske Alper har altid været forbundet med gode skiforhold. I Courchevel er det også forbundet med luksusoplevelser, når det gælder shopping, gastronomi og hoteller.
Når man tager til Courchevel, er det nærliggende at flyve til Genève, fordi luksushotellerne som en generel service arrangerer transfer mellem skiresortet og lufthavnen. For en dansker er det en udstrakt service at blive hentet af en chauffør i lufthavnen, men for de superrige – som der er en del af i Courchevel – er det mere oplagt at tage privatjetten til byens lille lufthavn, der ligger i 2.000 meters højde og dermed er Europas højest beliggende.


Man kan også som russerne flyve til f.eks. Genève eller Nice og snuppe en helikopter op til alpebyen, mens bagagen og entouragen enten er sendt i forvejen eller følger efter i en særskilt transport. Når russerne sjældent flyver direkte, skyldes det, at lufthavnen ligger på bjergsiden og har en meget kort landingsbane og derfor ikke kan servicere fly over en vis størrelse. At lande i Courchevel kræver, at piloten har en specialuddannelse i at lande i en lufthavn i bjergene, så både fly og piloter skal være tilpasset lufthavnens specielle forhold. De travleste dage er i februar, hvor der er 150 daglige starter og landinger.
Designerbrands præger hovedgaden
I Courchevel forstår man, at det ikke er en enkelt by, man er ankommet til. Det er faktisk fire byer, nemlig de to lavtliggende byer La Tania og Courchevel Le Praz samt de to højtliggende byer Courchevel 1650 og 1850. Vi skulle bo i 1850, der klart er den mest eksklusive, og hvor butikkerne fra de store designerbrands præger den centrale del af hovedgaden i byen. Louis Vuitton, Graff, Gucci, Dior, Fendi, Chanel og mange flere har egne butikker i 1850, men det er naturligvis også muligt at shoppe et Rolex, Patek Philippe, Breitling eller et andet luksusur hos den lokale urforretning. Mode- og skiforretningerne har et større antal eksklusive mærker inden for skimode, som man sjældent møder i Skandinavien, så det er muligt at sikre sig noget unikt til garderoben. I det hele taget er Courchevel 1850 så mondænt, at det i Frankrig bliver betragtet som vinterens Saint-Tropez.

Der er en god grund til, at de eksklusive butikker ligger i Courchevel 1850. Det har altid været mest interessant at bo på toppen, hvor de største chaleter – både private og lejeboliger – ligger sammen med de fleste femstjernede hoteller og michelinrestauranter, selvom de øvrige dele af Courchevel også kan være med.
Vi forsøgte at få vores guide til at afsløre ejerne af de store chaleter, men diskretion er åbenbart en æressag i byen. Det er dog almindeligt kendt, at en stor del af byens gæster kommer fra England, og at såvel Victoria og David Beckham som prins William og hertuginde Kate gerne holder ferie i byen. Sofistikerede franskmænd udgør ligeledes en meget stor andel af de besøgende i Courchevel, mens meget velhavende russere og arabere repræsenterer en anden vigtig del af byens besøgende. Vi mødte flere russere, der var helt fredelige, men også et par stykker med privatlærere til børnene og hærdebrede bodyguards, der fulgte dem på ski.
Pisterne byder på alt
Netop skiterrænet er områdets helt store attraktion. Vi rejste i slutningen af marts, og selvom vejret var fantastisk med temperaturer op imod 15 grader, var sneen sprød og lækker på pisterne til langt ud på eftermiddagen. Courchevel 1850 ligger nemlig højt på nord- og dermed skyggesiden af bjergene. Da højsæsonen tilmed er forbi i februar, var der masser af plads på pisterne og ikke så mange til at køre den præparerede sne op. Det gode vejr gav også mulighed for at tage en timeout i en af terrænets mange restauranter.

For de højtliggende spisesteders vedkommende bydes der på en pittoresk udsigt over bjergtoppene, og da de fleste restauranter er vant til kræsne kunder, kan man krydre oplevelsen med gode vine eller eksklusive champagner. Skulle man have lyst til at paraglide i et tandemspring, er det selvfølgelig muligt. Start- og landingszonen ligger på toppen af Col de La Loze, og de, der prøvede, så ud til at have fået en fantastisk oplevelse.
Courchevel er en del af skiområdet De Tre Dale, der er et af verdens største sammenhængende skiområder med ca. 650 km pister. De øvrige dale er Méribel og Val Thorens, der absolut også byder på godt skiløb, men området omkring Courchevel opfylder de flestes behov. Der er pister til skiløbere på alle niveauer, og det er naturligvis muligt at få undervisning af erfarne skiguider.
Vi bookede en halv dag med Guillaume fra Oxygene Ski & Snowboard School for at få finpudset vores teknik, og det var en god oplevelse. Guiderne taler flot engelsk, og de er dygtige til at få folk til at slappe af og lege de nye teknikker ind. Skiskolerne har i øvrigt udviklet et totalkoncept, hvor man både kan leje skiudstyr og -tøj samt få det leveret på sit hotelværelse eller i sin chalet ved ankomsten. Det er dog også muligt at ordne udstyret i skishoppen på alle byens hoteller.
Hvor skal du bo?
Vi boede på det femstjernede hotel Annapurna, der drives og ejes af Frankrigs alpine skisportsstjerne Alexis Pinturault og hans familie. Pinturault er regerende verdensmester i den kombinerede alpine disciplin og vandt ved seneste vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea en sølv- og en bronzemedalje, der begge er udstillet i receptionen på hotellet. Alexis har trådt sine barneskistøvler på bakkerne lige uden for hotellet, som ledes af storesøsteren, Sandra.

Hotel Annapurna er byens højest beliggende hotel med direkte adgang til pisterne, en nyrenoveret spa, fitnesscenter, sauna, frisørsalon, udendørs opvarmet bassin med udsigt til bjergtoppene, en velassorteret bar og en fin restaurant. Værelsespriserne starter i skisæsonen på 615 euro pr. nat for et standarddobbeltværelse, mens hotellets største suite – Everest på 149 kvadratmeter – koster fra 5.050 euro i døgnet. Men vil man bo i den ypperste luksus, skal man kigge på andre muligheder i byen.


Courchevel 1850 har nemlig så mange muligheder, at man kan spise på en ny michelinrestaurant alle ugens dage. Der er en restaurant med tre stjerner, Hotel Cheval Blancs Le 1947,hvor Yannick Alléno står i spidsen for køkkenet. Tre restauranter kan prale af to stjerner, mens tre har en enkelt stjerne.
Oplev lokalområderne
Også de lavereliggende byer som eksempelvis Le Praz byder på lokal charme og gode restaurantoplevelser. Her kan nævnes to absolut gode alternativer, der ikke har stjerner i Guide Michelin. Vi spiste hos François Moureaux på restauranten Azimut, der serverede sublime retter med godt matchende vine. Ved en anden lejlighed spiste vi på Le Bistrot du Praz, der serverede skønne, moderne franske retter og vine på terrassen foran restauranten, som ejer og køkkenchef Antoine Fouchard virkelig har fået løftet til et flot niveau. Det er muligt at køre på ski til Le Praz og nærmest helt frem til restauranterne, der derfor er et oplagt mål for en frokost.
Det fineste hotel i byen er Cheval Blanc, der ejes af LVMH-gruppen og således signalerer luksus over hele linjen. Ud over førnævnte restaurant Le 1947 har hotellet 36 værelser, hvor priserne for en overnatning starter ved 1.750 euro i et superiorværelse på 40 kvadratmeter, der er hotellets mindste værelsestype.
Et skiområde vi vil tilbage til
Også hotellet Aman Le Mélézin er værd at overveje. Det ligger direkte ud til pisterne i byens centrum og tæt på alle shoppingmulighederne. Det japanskinspirerede hotel byder på udsøgt service, 31 lækre værelser og suiter med smuk udsigt over pisterne samt restaurant Nama, der serverer velsmagende sushi og andre japanske retter under ledelse af Keiji Matoba. Hotellet har en skøn cocktailbar, wellnessområder og aktivitetsrum til børnene. Værelsespriserne starter ved 1.100 euro pr. nat, men inkluderer halvpension, der også kan nydes på andre hoteller i området, som Aman Le Mélézin samarbejder med.


Her ses en Sea bream carpaccioe med Ponzu Sauce
Der er således ingen tvivl om, at en vinterferie i Courchevel 1850 byder på muligheder for at opleve ægte luksus, både hvad angår skiterrænet samt hoteller, shopping og gastronomi.
Læs mere om Hotel Aman Le Mélézin her.