Sol, tropevarme, hvide strande, azurblåt hav, verdens venligste befolkning, lav kriminalitet, irgrønne golfbaner. Det er ikke så mærkeligt, at Mauritius er blevet en af verdens hurtigst voksende destinationer for golfspillere.
Først var det Spanien og Portugal, som tiltrak skandinaviske og mange andre nordeuropæiske golfspillere i vinterhalvåret. Så fulgte de mere fjerne rejsemål som Dubai, Florida, Thailand og Sydafrika, som blev tilgængelige ikke mindst på grund af flyselskabet Norwegians offensive prispolitik på fjerne rejsemål.
De seneste par år er endnu en destination dukket op på golfsportens stjernespækkede firmament: Mauritius, en fredelig ø-republik i Det Indiske Ocean, ca. 12 timers flyvning fra Europa og stik øst for Madagaskar. Varmen i det tropiske klima dulmes til dels af Passatvinden og kilometervis af sandstrande langs et hav, hvor temperaturen aldrig kommer under 23˚C.
Landet og dets en million indbyggere har dog meget mere at byde på for alle dem, som ikke ønsker at tilbringe hele ferien på en solseng under en palme med en kølig drink i den ene næve og en god bog eller kærestens hånd i den anden. Her kan du tage på fjeldvandring, dyrke alle former for vandsport, inklusive dybhavsfiskning, dykning, wind- og skysurfing og svømning med delfiner.
- The Legend Course på Belle Mare Plage er hvert år vært for finalen på European Senior Tour.
- Ile aux Cerf-golfbanen ligger på en ø i lagunen.
- The Legend Course på Belle Mare Plage er hvert år vært for finalen på European Senior Tour
- Colin Montgomerie efter at have holet sejrsputtet på The MCB Tour Championship 2015, der blev spillet på The Legend Course.
- Stranden på Constance Le Prince Maurice er absolut brugbar.
Broget folkefærd
Det er også spændende at opleve Mauritius’ rige kulturarv, skabt via befolkningens meget brogede sammensætning. Her lever hinduer, tamiler, buddhister, muslimer, kristne og kinesere i fredelig sameksistens og har gjort det, siden øen blev opdaget af portugiserne i 1505.
Hollænderne koloniserede øen i 1638, og derefter kom franskmændene, som overlod landet til det britiske imperium i 1810. Englænderne blev hængende helt frem til 1968, hvor Mauritius blev erklæret en selvstændig republik og medlem af Commonwealth.
I de forløbne små 40 år er landet blevet stabilt styret i demokratiets ånd, og i dag er Mauritius det næst rigeste land i Afrika. Landets relative velstand skyldes bl.a. en veludviklet tekstileksport, finansvirksomhed og ikke mindst turisme, som har udviklet sig nærmest eksplosivt de senere år. Den tidligere så lukrative eksport af sukker spiller i 2016 en mindre rolle i takt med de faldende priser på verdensmarkedet. Og så er der golf på Mauritius – rigtig god golf, oven i købet.
Årets golfdestination
Indenfor den internationale golfturismes mange institutioner anses IAGTO som den mest seriøse. På organisationens seneste kongres blev Mauritius for anden gang siden 2008 kåret som årets golfdestination i regionen Afrika, Det Indiske Ocean og Mellemøsten.
Mauritius lægger i dag græs til otte 18-hulsbaner, hvoraf de fleste er af international mesterskabsstandard. Desuden er der et par udmærkede ni-hullersanlæg samt en af verdens ældste golfbaner, The Gymkhana Club, anlagt af engelske soldater for over 100 år siden ved byen Vacoas midt inde på øen. Denne korte par-68 bane er den billigste på Mauritius, til gengæld kan den hverken vedligeholdelses- eller layoutmæssigt leve op til standarden på landets øvrige baner. Men ønsker du at spille 18 uprætentiøse huller for 38 euro og samtidig møde lokale spillere, er Gymkhana et godt bud.
De fleste af landets øvrige baner er knyttet til et hotel i luksusklassen, hvor spil på hotellets bane ofte er inkluderet i værelsesprisen. Alle baner bortset fra en enkelt accepterer dog greenfee-gæster, ofte til en ganske heftig pris.
Det kan være vanskeligt at vælge mellem de forskellige tilbud, når golfferien til Mauritius skal planlægges. De syv baner af internationalt format ligger næsten alle ud mod det Indiske Ocean og passer til golfere på alle niveauer. Når det er sagt, er der naturligvis forskelle i sværhedsgrad, layout, pris og tilgængelighed på de enkelte anlæg.
To hoteller – fire baner
Efter over 30 besøg på Mauritius har jeg som singlehandicapspiller et nogenlunde overblik over, hvad landet kan tilbyde inden for golfsportens verden. Efter min mening er det sikreste valg et af Constance-gruppens to hoteller, Constance Le Prince Maurice eller Constance Belle Mare Plage. Dels er begge hoteller nogle af landets bedste, det seksstjernede, ultra eksklusive Constance Le Prince Maurice har således ved flere lejligheder rangeret blandt de 10 bedste ’small luxury hotel’ i verden. Det noget større og femstjernede Constance Belle Mare Plage er nu heller ikke det værste sted at opholde sig…
Hotellerne ligger et kvarters kørsel fra hinanden (gratis shuttle bus), og gæsterne har som de eneste på øen to 18-hullers baner at boltre sig på, uden at det koster en eneste rupee. De to baner er tilmed helt forskellige. ’The Legend Course’, som åbnede i 1994, er en relativ kort, flad parkbane med vand på 16 huller, smalle fairways og flotte greens i USPGA-standard. Driveren bør blive i bag’en på de fleste huller, hvor præcision er nøgleordet.
Banen har de seneste fem år været vært for finalen på European Senior Tour, the MCB Tour Championship, med Colin Montgomerie som vinder i 2015. Turneringen, der spilles over 54 huller, afholdes i år fra 9.-11. december, og det siger lidt om banens høje kvalitet og vanskelighedsgrad, at mange af verdens bedste golfspillere har svært ved at bryde par på banen.
Gratis for hotelgæster
Den anden bane hedder ’The Links Course’ og er Legends direkte modsætning med sit åbne, kuperede landskab og brede fairways. Banen åbnede i 2002 og kendetegnes bl.a. ved adskillige bunker af lavasten, ofte strategisk placeret i spilleretningen. Her er der ’kun’ vand på seks af hullerne, hvilket dog ikke hindrer tusindvis af bolde i at blive våde hvert år. To lange par 4-huller med en sø foran greenen får selv lokale medlemmer til at slå korset tegn, inden de slår ud – især da begge huller normalt spilles i strid modvind.
Constance Belle Mare Plage blev i maj en del af netværket ’European Tour Destinations Properties’, hvor nogle af verdens bedste golfresorts indgår. Det burde sige lidt om kvaliteten.
Gæster på Constance Le Prince Maurice og Constance Belle Mare Plage spiller altså gratis på begge baner. Legend-banen er udelukkende forbeholdt gæsterne på de to hoteller, mens der er et begrænset antal greenfee-spillere på Links. De må betale 125 euro for en runde.
Ud over den ubegrænsede mulighed for at spille på de to nævnte baner har man yderligere to fremragende baner til rådighed inden for 30 minutters kørsel af begge Constance-hotellerne. Den første er Ernie Els’ bane fra 2008, ’Four Seasons Anahita’, der er en meget lang og flot mesterskabsbane, som altid er i perfekt stand. Banen, der i maj for første gang vært for Europa Touren, koster 165 euro i greenfee.
Attraktiv destination
Den anden bane hedder ’Ile aux Cerf Golf Club’ og er en del af luksushotellet Shangri-La’s Le Touesserok. Ile aux Cerf-banen fra 2003 er tegnet af Bernard Langer og ligger smukt på en ø i lagunen. Et par gange om dagen er der gratis bustransport fra Constance-hotellerne til den lille båd, som bringer spillerne ud til den idylliske bane. Greenfee er på 150 euro.
Der er således en naturlig grund til, at Mauritius er blevet en meget attraktiv destination for især nordeuropæere i vinterhalvåret. For nylig åbnede Avalon Golf & Country Club 18 huller på den sydlige del af øen, hvor der i forvejen er to baner, Golf du Château samt Le Paradis. Flere er tilmed undervejs, bl.a. uden for turistmekkaet Grand Baie i nord.
Den lange flytur kompenseres i høj grad ved, at der kun er tre timers tidsforskel. Det måske allerbedste ved Mauritius er landets utroligt venlige befolkning, det høje serviceniveau, den lave kriminalitet, klimaet, maden…
Spørgsmålet er, om der i det hele taget findes et bedre sted at holde ferie? Selv for dem, der ikke spiller golf?