Comosøen ligger godt gemt i Norditalien omsluttet af høje bjerge, men er absolut ingen hemmelighed længere. Søen er et voldsomt populært feriested, og om sommeren er byerne langs søens bred invaderet af turister. Men uden for sæsonen er der mere roligt i denne unikke italienske oase.

Foto: Sophia Hviid

Luigi, chaufføren fra Grand Hotel Villa Serbelloni, venter på os ved udgangen af Milanos centralstation. Til min store overraskelse genkender han mig fra mit ophold på hotellet nogle år tilbage og udbryder hjerteligt: ”Welcome back, mister Friis.” Så føler man sig velkommen!

Turen fra Milano til Bellagio ved Comosøens bred tager en time eller to, afhængigt af hvor mange forhindringer man møder på de snoede bjergveje. Luigi udviser frisk kørestil i den sølvfarvede Lancia og får med en blanding af håndtegn og flittig brug af hornet de andre bilister til at give plads. ”Womaaaan driiiver!” udbryder han konstant – også om den ældre herre, der er lidt lang tid om at sætte i gang, da lyset skifter fra rødt til grønt. Så efter godt en time har vi overstået de hundredvis af hårnålesving og kan trille ind på gårdspladsen foran hotellet.

Femstjernet hotel

Det hæderkronede Grand Hotel Villa Serbelloni ligger i første række til søen i byen Bellagio. Hotellet blev oprindeligt bygget i 1852 som sommerresidens for en velhavende familie fra Milano. Men allerede ca. 20 år efter blev bygningerne omdannet til hotel og har fungeret som sådan lige siden.

Villa Serbelloni har 95 værelser og suiter, og stilen er tung og pompøs med masser af marmor, ornamenter og mørke tapeter. Hvert rum er individuelt indrettet, og man føler sig hurtigt som en brik i en historiefortælling. Atmosfæren er stilig uden at være anstrengt, og selv de meget seriøst udseende musikere, der spiller klassisk musik under middagen, kan lokkes til at spille et Abba-nummer, mens de storgriner. Det er dog udelukkende min ledsagers fortjeneste, for hendes smil kan de tre italienske charmører ikke stå for, og de vurderer åbenbart, at vi må være svenskere.

Fordums storhed venter

Det skal siges, at hotellet netop nu gennemgår en omfattende renovering, som vil bevare hotellets klassiske stil og nænsomt føre det tilbage til fordums storhed. Hotellet er i dag ejet af Rockefeller Foundation, som ikke fattes penge, og forventningerne til resultatet er store. Hotellet har to restauranter, hvoraf Mistral byder på molekylær gastronomi og kan bryste sig af en enkelt michelinstjerne. Jeg foretrækker dog La Goletta, som er mere uformel, og som serverer helt klassiske italienske retter udført til perfektion. En veltillavet pastarat med et glas kold hvidvin serveret ved poolen er ikke at foragte.

Poolen og den lille private strand foran hotellet er i øvrigt et fortrinligt sted at tilbringe dagen, hvis ikke man lige gider bådture og andre aktiviteter på søen. Efter et par dage på hotellet er tjenerne godt inde i rytmen, og de efterhånden ikoniske orange Aperol-drinks, som klæder den italienske varme så godt, bliver serveret for os nærmest pr. automatik. Nej, livet er ikke så ringe her ved Comosøens bred.

Clooney-effekten

Da den amerikanske skuespiller George Clooney tilbage i 2002 valgte at betale ti mio. dollars for den 22 værelser store Villa Oleandra i byen Laglio, var der ikke et øje tørt i lokalsamfundene omkring Como. Senere har mange lokale dog ytret sig særdeles negativt over den evige flok af paparazzi, der flokkes om Clooneys hus og de nærliggende restauranter og caféer i håb om at få et billede af den populære skuespiller eller hans mange celebre sommergæster.

Det lokale turistkontor skønner, at amerikanerens tilstedeværelse ved Como har betydet en stigning på ca. 25 pct. i de samlede turistindtægter, også kaldet Clooney-effekten i lokalmunde. I 2004 tilføjede Clooney endnu en villa til samlingen, nemlig Villa Margherita, som ligger i umiddelbar nærhed af hans første. Årligt er der rygter om skuespillerens salg af villaerne og afsked med Como, men lokale kilder bekræfter over for mig, at Clooney stadig bor i villaerne fra tid til anden.

Som om tiden står stille

Byen Bellagio har lige siden romertiden altid været de riges legeplads, men medmindre man har til hensigt at erhverve sig en af de store historiske villaer i vandkanten, er priserne overkommelige. Der er restauranter i alle prisklasser, og flertallet er gode og hyggelige. De små stejle og brostensbelagte gader er charmerende, og i de mange små butikker, hvor der sælges lokalproducerede silkeslips og tørklæder, er det, som om tiden har stået stille.

Det italienske skønmaleri fuldendes af Vespa-scootere ved kantstenene og butikker med hjemmelavet is, hvor børn står og hopper i forventningens glæde. Bellagio er vanedannende, og selv på en regnvåd eftermiddag virker alle glade her.

Taxa til vands

Når man er ved Comosøen, bruger man ikke bilen til at komme rundt. De små bjergveje med alt for meget trafik er et rent helvede, især om sommeren. Men hvorfor også sidde og svede i en bil, når man kan komme hele søen rundt med båd? Der er adskillige bådfarter, hvor man kan købe dagspas til hele søen eller dele af denne, og så hopper man af og på, hvor man ønsker det.

Har man travlt, kan man tage hydrofoilbådene, der hastigt bringer dig frem til destinationen, men hvorfor have travlt her ved Como? Den helt rigtige stil a la Luxury Aficionados er selvfølgelig at leje en klassisk Riva-motorbåd med kaptajn og så nyde turen rundt på søen arm i arm med sin udkårne og en flaske iskold spumante i vinkøleren.
Hotel Grand Villa Serbelloni kan arrangere dette og sørge for afhentning og returnering ved hotellets bådebro – men en drink med George kan de endnu ikke garantere.

Faktaboks
Grand Hotel Villa Serbelloni
Via Roma 1, 22021 Bellagio, Lake Como, Italy
Tlf.: 0039 031 950 216
www.villaserbelloni.com