Er du træt af den danske jul med stress og jag? Så stik af til Copperhill Mountain Lodge i de svenske bjerge. Vi drog sidste år mod det kolde nord for at fejre jul i stærkt afslappede og luksuriøse omgivelser.

Hvis du hører til dem, der allerede i slutningen af oktober begynder at frygte flæskestegen, julefrokosterne og de skrigende unger, så er Copperhill Mountain Lodge muligvis dit nye hideaway i julen. Ikke blot ligger hotellet i fantastiske omgivelser på toppen af et bjerg i det underskønne Åre i Nordsverige – hotellet er i sig selv en oplevelse. Det ligner en milliard og havde da også kostet tæt på en halv at opføre, da det stod færdigt i december 2008. En skandaløs budgetoverskridelse havde for længst drevet det bagvedliggende selskab ud i en svær økonomisk krise, og blot ét år efter den officielle åbning skiftede hotellet for anden gang ejer i forbindelse med en rekonstruktion.

I dag fremstår Copperhill Mountain Lodge imidlertid, som hvad det er: Skandinaviens førende luksusbjerghotel – og det eneste, som er blevet optaget i den anerkendte eksklusive hotelkæde Design Hotels.

Du skal passere adskillige luksuriøse bjælkehytter på den snoede vej op ad Förberget, og pludselig tårner hotellet sig op foran dig. Arkitekten bag, amerikaneren Peter Bohlin, valgte, at det skulle ligge helt oppe på toppen af bjerget, hvilket både ville sikre mest dagslys i de lange, mørke vinterperioder og ikke mindst sikre gæsterne en storslået udsigt.

Bohlin er bl.a. kendt for at designe Microsoft-grundlægger Bill Gates’ hus i Seattle, ligesom han er designeren bag adskillige Apple Store-butikker rundtom i verden. Han driver sammen med to partnere fem arkitektkontorer i USA , og så har han tilmed svenske aner og blev bragt tilbage til sine rødder, da han blev bedt om at opføre et luksushotel hjemme i det svenske højland.

Aspen i Sverige

Historien bag navnet er, at der i 1800-tallet blev udvundet en del kobber fra miner i området. Et kæmpe historisk billede af et hold minearbejdere pryder således væggen bag en af hotellets barer, og overalt finder du links til fortiden.

Hotellet er bygget i træ og sten, og hvert eneste værelse eller suite er præfabrikeret og bagefter løftet ind og placeret i den avancerede trækonstruktion. Hotellets høje placering sikrer som sagt masser af lys og udsigt, og værelserne har enten udkig over skov eller dal. Udsigten mod dalen er dog at foretrække, særligt i vintertid, hvor sneen gør omgivelserne ekstra smukke, og ’mountainview’ bør således noteres som særligt ønske ved booking.

Arkitekturen er en blanding af amerikansk og skandinavisk stil, og Copperhill Mountain Lodge kunne lige så vel ligge i Aspen eller Canada. De lange træflanker for enden af bygningen får sammen med de brede udhæng i taget det store hotel til at virke lettere og falde mere naturligt ind i området. Du kan blive ved med at finde elementer og detaljer, som giver hotellet karakter – såsom den tre etager høje pejs, som giver dig en varm velkomst, når du træder ind i lobbyen med sne på skuldrene og frosne kinder. Overalt ser du en massiv brug af lyst tømmer fra nåletræer, og som en tydelig hilsen til fortiden er lobbyens enorme endegavl beklædt med skinnende kobber.

Ægte svensk julebord

Trods de mange kvadratmeter – hotellet omfatter 112 værelser og suiter, kæmpe lobby, spaområde, loungeafsnit, restauranter og barer – er det alligevel lykkedes at skabe en intim stemning på Copperhill Mountain Lodge. Værelserne er klassificeret i kategorier, men bare rolig – det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre at få et dårligt værelse på Copperhill Mountain Lodge.

Skal du forkæles ud over det sædvanlige, kan det imidlertid stærkt anbefales at booke et silverroom, som er en suite med en generøs størrelse stue beklædt med panoramavinduer, badeværelse med kar – hvorfra du kan se ud over bjergene – terrasse samt separat soveværelse. Der er pelstæpper på sofaen, lyse plankegulve og kobberlamper. Den perfekte hule for en hideaway, med andre ord.

I juledagene bliver der bestemt ikke mindre hyggeligt på Copperhill Mountain Lodge. Så tændes der lys i det prægtige juletræ i lobbyen, talentfulde sangere og pianospillere bringer stemningen frem, og juleaftensdag kommer selveste julemanden på besøg, så børnene kan få deres gaver, mens rensdyrene får sig en pause udenfor.

Denne eftermiddag valgte vi i stedet at bruge i det samisk-inspirerede spaområde i selskab med en kølig chardonnay. Her finder du også hotellets berømte udendørs jacuzzi, hvor du kan sidde og få sne i håret, mens resten af kroppen stimuleres af det varme vand. Senere på aftenen tog vi plads i restauranten og gik så ombord i et ægte svensk julebord bestående af alt fra sild og gravad laks over diverse kødspecialiteter som rensdyrpølse til kogt torsk, Janssons fristelse og ikke mindst nationalretten köttbullar med potatis. Rustik og fyldig mad, som krævede en lige så rustik og fyldig rødvin fra hotellets kælder. Til slut ris à la malta – det svenske svar på risalamande – og så lige en kaffe, cognac og ’godis’ som afrunder på et formidabelt måltid!

Enormt skiområde

Naturen er en stor del af oplevelsen, når du bor på Copperhill Mountain Lodge. Skandinaviens største skiområde venter lige uden for døren, og belejligt nok er der placeret en velassorteret sportsbutik med udlejning af ski og snowboards i kælderetagen. Åre byder på tidligere World Cup-bakker, langrendsruter og kælkebakker ad libitum, og i det hyggelige Björnen-område kan de knap så erfarne skiløbere lære kunsten på milde bakker. Det er bare at klikke støvlerne i skiene og tage afsted. Hotellets egen slæbelift, Copperhill Express, sætter dig naturligvis af få skridt fra indgangen til den opvarmede skikælder, når du forfrossen vender retur. Snart sidder du igen i lobbyen med en gang chili med rensdyrkød og groft brød – eller en solid kop varm chokolade med skumfiduser og flødeskum. Svenskerne forstår altså det der med at hygge.

Copperhill Mountain Lodge kan varmt anbefales som hideaway for en weekend eller i julen eller som udgangspunkt for en eksklusiv skiferie. Hotellet viser sig fra sine bedste sider i det snefyldte vinterhalvår, men det oplyses, at der opleves en stigende interesse for luksushiking i sommersæsonen, ligesom hotellet også er vært for bryllupper og konferencer hele året rundt.

En grandios luksusvilla, kaldet The Villa, kan også bookes, hvis man ønsker en familieferie eller parweekend langt ud over det sædvanlige. Mere info på www.copperhill.se.