En japansk forskers idéer om at finde balancen i sig selv igennem sund kost har lagt grund for et nyt hoteleventyr. Første hotel i SHA-gruppen ligger i Alicante, men flere er på vej med blandt andre Barbra Streisand, Naomi Campbell og Kylie Minogue som ambassadører.

For over otte år siden blev spanieren Alfredo Bataller Parietti diagnosticeret med uhelbredelig kræft. Han ledte efter alternative muligheder for healing og blev introduceret til diæten makrobiotik, som siden 1940’erne er blevet udviklet af den japanske forsker Michio Kushi. Allerede otte uger efter at Parietti begyndte på kuren, mærkede han forskel på sin energi og styrke. Efter et halvt år på denne kur var han fuldstændig helbredt. Hele familien og vennerne begyndte på samme kur, og da flere og flere oplevede de positive resultater, besluttede familien sig i 2008 for at bygge SHA Wellness Clinic i Alicante. Målet var at bygge det ultimative refugium, hvor gæster kan komme tilbage i balance med sig selv og få det bedre både fysisk og mentalt.

Bygningen er opført på en bakkeskråning, hvor familiens sommerhus tidligere lå. Her er superlækkert, men på en afslappet måde. Det handler ikke om at flashe sine mærkevarer eller være den mest cool ved poolen. Det handler om at blive sund – at blive den bedste version af sig selv! Den filosofi har kendte personer som Barbra Streisand, Donna Karan, Naomi Campbell og Kylie Minogue nydt godt af, og de er bare nogle af de stjerner, der jævnligt vender tilbage til SHA.

Skræddersyet program

Her er mange former for behandlinger, men alle er kendetegnet ved, at de i større eller mindre grad detoxer kroppen for de mange giftstoffer, man ofte fylder den med. Når man ankommer til hotellet, får hver gæst den helt store helbredsundersøgelse, inklusive blodprøver, som blandt andet måler værdier for organer og iltoptagelse. Fedtprocenten bliver målt, og der bliver skræddersyet et program for gæstens ophold ud fra behov og forventninger. Nogle kommer her for at blive afgiftet, andre for vægttab, søvnterapi, rygestop og antistress. Naturligvis kommer her også gæster, der får den helt store tur med lidt af det hele.

Køkkenet blev i starten styret af ingen andre end Pablo Montoro, som tidligere var souschef på den verdenskendte restaurant elBulli nord for Barcelona. Ferran Adrià, der var chefkok på elBulli, var med til at sammensætte menuen, der skifter efter årstidernes friske sæsonvarer. Desværre er Montoro ikke længere i køkkenet, og det tidligere meget høje gastronomiske niveau er nu kommet ned på et mere rustikt plan. Maden smager dog dejligt, og det er stadig imponerende, hvad køkkenet formår at lave ud fra de mange alternative ingredienser. Og så er det sundt!

Kaloriefattig kost

Makrobiotik byder nemlig kostmæssigt på helt særlige regler. F.eks. er kød, æg, fjerkræ, mejeriprodukter, sukker, lyse kornsorter og tomater bandlyst. Kan det virkelig lade sig gøre at lave gourmet uden disse ingredienser? Ja, det kan det. Pastatyper bliver lavet på spelt og andre grove kornsorter, is på mandel- eller rismælk osv. Det er tilladt at få lidt fisk, men kun et par gange om måneden.

Restauranten har tre forskellige kure. Den mest udrensende er Michio Kushi, hvor man får et morgenmåltid, to retter til frokost og to retter til aften. I alt indtager man kun 700 kalorier pr. dag på denne kur, og man er ikke sulten! Den midterste kur er biolight, hvor man får tre retter til frokost og til aften, og her lander man på mellem 1.000 og 1.200 kalorier pr. dag. Den sidste er SHA-menu, hvor man også får tre retter middag og aften, men hvor der er givet lidt ekstra gas på de lækre ingredienser. Her når man 1.500 kalorier pr. dag. Alt efter kuren tillades det at nyde en enkelt kop kaffe eller et glas vin til maden, men da man jo er her for at detoxe, er det ikke det bedste valg.

Kalender via iPad

Selve hotellet er tegnet af arkitekterne Carlos Gilardi og Elvira Blanco Montenegro. Hotellet er utrolig smukt og moderne uden at være for pyntet eller virke kunstigt. Serviceniveauet er helt i top, og der er styr på de små detaljer. Som gæst bliver man bedt om at sende et foto til hotellet inden ankomst, så personalet kan genkende alle gæster fra første dag. Man bliver naturligvis hentet af privatchauffør i lufthavnen (hvis man ønsker det), og når man ankommer til hotellet, får man en iPad, hvorpå man kan bestille behandlinger, udflugter, holdtræning osv. Da hotellet har mange aktiviteter og behandlinger hver dag, er det superpraktisk med iPad, for i kalenderen er alle ens aftaler noteret. Det er en genial detalje, som andre spahoteller godt kunne hente inspiration fra.

De 2.000 kvadratmeter spa er imponerende. Her er alt, hvad man kan ønske sig til at nyde opholdet. SHA har indtil videre høstet hele 23 internationale awards på de kun fem år, hotellet har eksisteret. SHA har 93 suiter, og her er hele 200 ansatte. Det er hotellets filosofi, at her så vidt muligt altid skal være to personer på arbejde til hver gæst for at sikre, at oplevelsen bliver så god som muligt. 60 pct. af gæsterne kommer her alene, hvilket vidner om, at dette ikke er en destination for familiens ferie, men et sted, man tager hen for at gøre noget godt for sig selv og finde tilbage til balancen efter nogle stressede hverdage.

Friske batterier

Den gennemsnitlige gæst er på SHA-hotellet i otte-ni dage, men hotellet anbefaler, at man følger et program, der er tilpasset ens behov, i de 14 dage, som de fleste programmer tager. Der er planer om en udvidelse af spaområdet med yderligere 2.000 kvadratmeter, som kommer til at rumme en større spa samt 14 private lejligheder. Hotellet har gæster, der er her fem til otte måneder om året, og for at tilgodese dem bygger man nu private lejligheder. Med 330 solskinsdage om året og en temperatur, der aldrig kommer under 15 grader, kan man godt forstå lysten til at være her så meget som muligt.

SHA er blevet så populært, at ejerne gerne vil udvide til andre lande, og de første destinationer bliver USA og Mellemøsten. Her har man allerede fået byggetilladelse, og man håber at kunne have hotellerne klar inden for to år. En ting er sikker – man kommer til SHA i én tilstand og tager hjem i en anden. Batterierne er ladet op, og normale gener som at være oppustet, have migræne osv. er væk. Nu er det så op til den enkelte gæst, om man vil fortsætte den sunde stil, når man kommer hjem!

SHA Wellness Clinic
Calle de Verderol 5
03581 El Albir, Alicante
Spanien
+34 966 81 11 99
www.shawellnessclinic.com

Makrobiotik

Den 87-årige Michio Kushi (t.v.) er grundlæggeren af moderne makrobiotik og årsagen til, at mange mennesker over hele verden har fået et bedre liv – f.eks. Alfredo Bataller Parietti her på billedet. Makrobiotik har dokumenteret effekt på mange sygdomme som bl.a. kræft, diabetes og migræne.

Kushi blev i 1995 udnævnt til præsident for verdensforeningen for naturmedicin. Han anses i dag for at være en af verdens førende eksperter inden for naturmedicin, og det var med udgangspunkt i Kushis kostplan – kombineret med akupunktur, naturmedicin, fysisk aktivitet, yoga, tai-chi, fysioterapi, latterterapi og andre former for terapi – at SHA blev grundlagt.