Midt i Gasteinerdalen ligger den stille og charmerende by Bad Hofgastein, der ud over glimrende skiløb har tiltrukket kurgæster i århundreder. Området byder på subtil aristokrati, tilbagelænet nydelse og nogle af Østrigs absolutte offpiste-højdepunkter

Bad Hofgastein er Bad Gasteins charmerende lillebror lidt længere nede i dalen. Her er mindre fest og ballade samt fokus på luksus, afslapning og ikke mindst vand. Fem mio. liter varmt og radioaktivt mineralvand vand springer nemlig dagligt fra de mange termiske kilder i dalen. Noget af det bliver ledt direkte ind i hotellernes spa-afdelinger, hvor det efter sigende styrker både bevægeapparatet, immunsystemet og huden samt gør has på alverdens dårligdomme hos gæsterne.

Siden det 18. århundrede har området været livlig besøgt af den europæiske adel og overklasse. Konger og kejsere, paver og kardinaler, sheiker, kunstnere og rigmænd har valfartet til områdets eksklusive badehoteller: Kejser Franz, Sigmund Freud, Otto von Bismarck, Franz Schubert, shahen af Iran, den danske kongefamilie og Pave Benedikt XVI for bare at nævne nogle få.

Vandet trækker stadig, men i dag er der flere, der kommer efter det i fast form – som sne. Antallet af skiturister har nu overhalet kurgæsterne, og med over 85.000 besøgende danskere i 2014 lå området på sjettepladsen over vores foretrukne rejsemål i vinterferien.

Hvor skal du bo?

Området byder på smukke palæer og slotte, hvilket er helt anderledes i forhold til de traditionelle alpehuse fra Østrigs andre skisportsbyer. Områdets mange sølv- og guldminer samt de mange aristokratiske gæster løftede velstanden til et usædvanligt niveau og betød, at den ene æstetiske perle efter den anden blev opført, så gæsterne kunne bevare de vante luksuriøse rammer.

Bad Hofgastein byder på en række eksklusive spa-hoteller. Bismarck, Salzburgerhof og Klammer’s Kärnten er således alle gode bud. Vi valgte byens absolutte perle, nemlig det femstjernede Grand Park Hotel, som mest af alt minder om et mindre palads. Hotellet, der er bygget i 1912 i klassisk fin-de-siècle-stil med 85 rummelige værelser og enestående spa-faciliteter, har altid tiltrukket kendte og velhavere fra hele verden. Til min store glæde er mine medgæster meget internationalt sammensatte, uden at der en eneste nyrig oligark iblandt.

Hvor skal du spise?

Byen og området byder på et overflødighedshorn af gode restauranter, der spænder lige fra de rustikke østrigske alpehytter til moderne storbyrestauranter med international snit. Vi spiste på:

Feng-Shui – restauranten Unterbergerwirt i Dorfgastein, hvor der var kælet sirligt for både mad og indretning. Her var udelukkende selvdyrkede lokale råvarer og kød fra lokalt fritgående kvæg. Som kuriosum kan tilføjes, at værten – den charmerende Hans-Peter Bertis – er verdensmester i den traditionelle østrigske dessert Salzburger Nockerl.

Sportsrestauranten – Valeriehaus ved foden af Kreuzkogel i Sportgastein, som bød på en af de bedste wienerschnitzler, jeg længe har spist. Men stedets absolutte styrke er den ’bjergtagende’ udsigt.

Den traditionelle og rustikke alpehytte – Bellevue Alm, der har fungeret som spisested i – hold fast – 600 år. Hytten bød på et hidtil uset niveau af hygge med trægulve, bjælkevægge og -lofter samt et stort åbent ildsted, hvor gæsterne aftenen igennem samlede sig for at synge viser, akkompagneret af husets tre troubadourer. Kokkens specialitet, spareribs, kan stærkt anbefales – ellers tag fonduen.

Frokostrestauranten – Jungerstube, der er honoreret med flere gourmetpriser, og hvis veltrænede vært i korte lederhosen tiltrak sig særdeles stor opmærksomhed fra det kvindelige publikum, mens han underholdt selskabet med anekdoter og vinsmagning.

Fire stærke delområder

De 600 højdemeter ned til Bad Gastein sker på meder. Godt påvirket af de mange obstlere, fadøl og jägerbombs var den 2,5 km lange kælketur en hæsblæsende og ikke ufarlig oplevelse. Den fakkeloplyste kælkebane snor sig ned gennem skoven, og efter ca. ti minutter, adskillige påkørsler af de andre kælkekørere og en flyvende afkørsel ud i den velpostrede bande kunne jeg konstatere, at jeg stinker i kælk. Sidste mand blandt otte deltagere, og mine vage undskyldninger om skæve meder blev kun mødt med hånlige kommentarer.

Med sine 200 km er området et af Østrigs største, men det er dog ikke helt sammenhængende. Bus eller bil er påkrævet fra tid til anden, hvilket trækker fra i den samlede vurdering.

Området byder på ca. 1.800 meters højdeforskel. Det højeste punkt er Kreuzkogel i Sportgastein med sine 2.686 meter, det laveste punkt er Dorfgastein i 830 meter. Længste piste er fra Hohe Scharte ned til Bad Hofgastein med 10,5 km ubrudt rød piste fordelt over 1.400 faldmeter.

Hvert af de fire delområder har sine styrker. Bor man i Bad Hofgastein, er det mest oplagte at udforske Stubnerkogel og Schlossalm. De er begge fine, kegleformede bjerge, hvor det er muligt at stå på ski på samtlige sider. Her er der rige muligheder for både åbne bjergsider og store freeride-sving plus lidt lavere skovskiløb, hvis sigtbarheden er ringe.

Søg skiløb offpiste

Det bedste skiløb i området er imidlertid uden for pisten. Jeg testede to ruter under mit besøg. Først den let tilgængelige bagside af Kreuzkogel, der bød på store mængder uberørt jomfrusne og hele 1.400 nordvendte og stejle faldmeter.

Den anden rute kræver lidt logistik samt en fysisk indsats – og formentlig derfor er den forholdsvis uberørt. Til gengæld er oplevelsen fuldstændig magisk, når først man er nået frem med tog, taxi, kabine og så de sidste højdemeter til fods med skiene over skulderen.

Det 3.122 meter høje Schareck i Goldberggruppen inviterer til 1.600 faldmeter fænomenal puddersne til midt på låret – hele vejen ned til Sportgastein. Hånden på hjertet, det er noget af det bedste offpiste-løb, jeg har oplevet i hele Europa.

Rolig afterski

Afterskiløbet i selve Bad Hofgastein er meget stille efter østrigske standarder. Bedste bud er Gastein Alm, som gør en hæderlig indsats, men hvis du skal opleve stemning, som du kender den fra Moserwirt i St. Anton, Schatzi Bar i Iscghl eller Hinterhag i Saalbach, skal du op til Bad Gastein, hvor skandinaverbaren Haeggblom og den amerikansk inspirerede Silverbullit hører til i den absolutte elite. Hvis heldet tilsmiler dig, kan du på Haeggblom opleve en norsk gut skråle nordiske hits kun iført guitar.

Er du til den mere subtile og elegante form for afterski, skal du ikke snyde dig selv for et besøg på Grand Hotel de L’Europe – en imponerende bygning, opført i 1907 og rammen om et af Østrigs 12 kasinoer. På med Bond-kostumet, så har du 600 kvadratmeter spilleparadis, hvor du kan nyde din martini, som du foretrækker – shaken or stirred.
For mange hardcore skiløbere vil Gasteinerdalen sikkert virke for usammenhængende, men samlet set er området klart anbefalelsesværdig og et eller flere besøg værd – især, hvis man sætter pris på ’affordable luxury’ og gode spa-oplevelser.

Mere end sne

Har du lettere højdeskræk, får du her et par bud på oplevelser, der kan holde din fobi i ave – ingen risiko, men garanteret høj puls:

På toppen af Stubnerkogel kan du marchere 140 meter på Europas højeste hængebro i 2.300 meters højde.

Prøv den 300 meter lange ’Flying Fox’-flyvetur hen over vandfaldet i Bad Gastein, hvor du hænger fritsvævende, men dog spændt fast i harness.

Er du spirituel eller helsenysgerrig, bør du besøge Gastein Heistollen, hvor vi med tog blev fragtet to km dybt ind i et bjerg og i en semimeditativ tilstand udsat for – en forhåbentlig – helbredende radonbestråling i 41,5 graders varme. Det var en stærkt anbefalelsesværdig oplevelse, men dog ikke for folk med klaustrofobi.

Thumbs up i Gasteinerdalen

– Fire separate og nuancerede skiområder med et stort antal pister både over og under trægrænsen
– Velegnet til øvede skiløbere med udfordrende røde pister med god hældning i Schlossalm-området
– Mere snesikkert end det meste af Østrigs lavland og med det høje Sportgastein som  backup
– Mange gode traditionsrige restauranter med masser af atmosfære
– Masser af spa, luksus og afslapning
– Meget andet end skiløb
– Nogle af Østrigs bedste offpisteruter, hvis man leder lidt.
– Adgang til hele Amadé-området med mere end 760 km piste og 270 lifter.