Han er en af modeverdenens mest vovede, provokerende og talentfulde designere, og så er han ikke mindst kendt som supermanden, der reddede luksusmærket Gucci. Vi tegner her et portræt af ikonet Tom Ford.

Thomas Carlyle Ford blev født i 1961 i Austin i staten Texas. Forældrene, Tom Ford og Shirley Bunton, var begge succesfulde ejendomsmæglere, og Thomas – som aldrig blev kaldt andet end Tom – brugte meget af sin barndom på sine bedsteforældres ranch i den støvede by Brownwood. Som 11-årig flyttede han med familien til New Mexico, hvor han blev optaget på den prestigefyldte Santa Fe Preparatory School. På dette tidspunkt i den unge Tom Fords liv var det eneste, han drømmte om, imidlertid at flygte fra New Mexico. Han fordybede sig i en endeløs række af Hollywood-film og blev overbevist om, der måtte være et langt mere spændende og glamourøst liv. Da Tom Ford fyldte 17 år, flyttede han derfor med det samme til New York.

Mode-temperament

Tom Ford have et hemmeligt ønske om at blive skuespiller og tog derfor lektioner i smug ved siden af kunststudierne på universitetet i New York. Han kom med i en masse reklamefilm, hvilket fik ham til at droppe studierne for at forfølge drømmen som skuespiller, men han fandt lige så hurtigt ud af, at dette liv alligevel ikke var hans kald. Lange ventetider på settet og den evindelige instruktion i alt fra replikker til kostumer drev ham til vanvid. Han havde ingen kontrol, og det har aldrig behaget Mr. Ford.

Han skiftede retning igen. Denne gang til arkitekturen på Parsons School of Art and Design i New York. Han brugte dog langt mere tid på at overveje, hvordan de små figurer, som var en del af modellen, skulle se ud – og hvilket tøj, de skulle have på. Det var her, det gik op for ham, at han blev ved med at arbejde mode ind i sine projekter, og at arkitektur måske var en lidt for ’seriøs disciplin’ til ham.

Ford fuldførte uddannelsen som arkitekt, men var ikke i tvivl om, at han skulle lave mode. Det passede til ham, det passede til hans fart, og det passede til hans temperament – og hans konstante jagt på nyt. Amerikaneren lavede en portfolio, bankede på en masse døre på 7th Avenue i New York – modedistriktet i storbyen – viste sine ting og imponerende med sin uddannelse fra Parsons. Han undlod dog at fortælle, at han var uddannet fra arkitekt- og ikke modelinjen …

Vejen til succes

Tom Ford var ivrig – så ivrig, at han fik sit første job hos en prominent sportstøjsdesigner, fordi han ringede til kontoret hver dag i en hel måned. Da telefonen endelig blev besvaret, blev Tom Ford spurgt, hvor hurtigt, han kunne komme til samtale. To minutter efter stod han på kontoret, for han havde ringet fra bygningens lobby!

Unge Ford overraskede, imponerende, og hans karriere tog hurtigt fart. Han var ikke engang fyldt 30 år, da han landede jobbet som ledende designer hos Gucci, og han flyttede i 1990 til Milano. På det tidspunkt var selskabet hæmmet af magtkampe i ledelsen, og det var en evig kamp for firmaet at holde trit med markedsudviklingen.

Maurizio Gucci, grundlæggerens barnebarn, havde licenseret mærket til producenter af alt fra askebægre til kaffekrus, hvilket havde haft en uheldig indflydelse på mærkets image. Ansatte og kreditorer jagtede virksomheden for løn og betalinger. Sandheden var, at Gucci var på randen af konkurs.

Guccis redningsmand

Tom Ford, som havde ansvaret for mærkets ’womens wear’, formåede imidlertid at puste nyt liv i Gucci, og hans arbejde blev de første spadestik til en fuldstændig modernisering af mærket i begyndelsen af halvfemserne. Ford steg hurtigt gennem selskabets rækker, først til designchef, senere til kreativ direktør.

Amerikaneren havde nu tilegnet sig den fulde kontrol og gav det italienske luksusmærke en indsprøjtning med en berusende dosis af sexet, kølig glamour, som tog den internationale modeindustri med storm. I 1999 blev Guccis markedsværdi vurderet til mere end fire millarder dollars, og modehuset havde tiltrukket interesse fra nogle af luksusbranchens kæmper, heriblandt Bernard Arnault fra LVMH og Patrizio Bertelli fra Prada. Det blev dog François Pinault fra Pinault Printemps Redoute, som vandt kampen om stjernebrandet – og dets stjernedesigner.

Modebranchens supermand

Finansieret af Pinaults pengetank gik Tom Ford og Guccis administrerende direktør, Domenico de Sole, i gang med at opkøbe andre luksusbrands og bygge det, som skulle ende med at blive Gucci Group. Først med købet af Yves Saint Laurent, hvor Tom Ford tog rollen som kreativ direktør, siden med mærker som Boucheron, Sergio Rossi, Balenciaga og Bottega Veneta. Samtidig investerede Gucci i spirende brands som Alexander McQueen og Stella McCartney.

Hvis der var en Superman i modebranchen, var det Tom Ford, men intet varer evigt. Efter et offentligt og bittert opgør med Pinault om kontrollen af virksomheden stod Tom Ford i 2004 pludselig uden job, selv om han havde skabt Gucci Groups modeimperium.

”Jeg havde designet 16 kollektioner om året og rejst konstant mellem Paris og Milano, men alligevel manglede der noget i mit liv,” som han forklarer. “Jeg var udmattet, ved at brænde ud, og fra den ene dag til den anden ramte jeg bunden. Kalenderen var helt blank, og jeg vidste ikke længere, hvem jeg var, eller hvem jeg skulle være.”

Efter et helt års kamp med depression, alkoholisme  og stoffer lykkedes det Tom Ford at vende tilbage. Han lancerede sit eget mærke i 2005 med briller og en skønhedslinje, siden fulgte modetøjet efter.

Fem bade om dagen

Tom Ford elsker at arbejde. Selv har han udtalt, at 90 procent af hans succes skyldes hans ’drive’. Før han blev far, gik der ikke en time af døgnet, hvor han ikke arbejdede. Hvis han var vågen, arbejdede han – og han har altid haft svært ved at sove mere end tre-fire timer om natten. Sådan var han, og arbejdet var sjovt. Den eneste konstans i hans liv, der ikke var relateret til arbejde, var tre til fem karbade om dagen. “Ikke fordi jeg var beskidt, men bare for at ligge i vandet og tænke – eller ikke tænke,” som han har forklaret.

“Perfektionisme er noget, man er født med. Allerede som treårig var jeg meget kræsen med, hvilket tøj jeg skulle have på, samtidig med at jeg kunne sige til min mor, at hun burde ændre sin frisure, eller at den kjole, hun havde på, var grim,” fortæller han.

Når forældrene skulle i biografen, flyttede Ford rundt på møblerne, fordi de stod forkert. Hans kreativitet var næsten en besættelse. Perfektionisme var, og er til dels stadig, en sygdom for supermanden.

Meditativt at blive far

Verden kender Tom Ford som den selvsikre, velklædte og let neurotiske modedesigner, der kan forvandle alt til guld. I virkeligheden er Tom Ford en meget genert person. Han afskyr store fester, men elsker en middag med få, gode venner. “De fleste tror, at jeg lever et meget anderledes og glamourøst liv. De ser mig i et retoucheret foto i en parfumeannonce eller i et interview i et magasin og antager, at der render nøgne piger rundt i mit hus, mens vi vælter os i sprut og stoffer,” som han fortalte i et nyligt interview med ES Magazine.

Virkeligheden er, at Tom Ford sidder derhjemme og spiser aftensmad med sin partner gennem 29 år, Richard Buckley, og deres fireårige søn, Jack. Sandsynligvis ser de lidt tv og er i seng inden kl. 22.00. Selv siger Ford, at det har ændret ham fuldstændig at blive far. Ikke mindst har det hjulpet ham til at lære at slappe af og beskriver ligefrem det at være far som meditativt. “Der er stressende og bekymrende tanker om dit barn, hvilket tager tankerne væk fra dit arbejde. Det er en pause fra sig selv,” som han påpeger.

Den tid, hvor Tom Ford tog adskillige bade om dagen, er også fortid. Nu er han nede på to, og efter at have fået et lille barn i huset er perfektionismen aftaget – lidt.

Forskellige muser

Hvad inspirerer en af verdens største modeikoner? Når det kommer til kvinder, bliver Tom Ford inspireret af sine veninder. Han observerer meget nøje, hvad de har på. Lytter til dem, taler med dem og stiller helt konkrete spørgsmål om, hvad de synes om f.eks. en bestemt taske eller en bestemt farve.

Veninderne har typisk børn, arbejde og et travlt liv. For Tom Ford handler stil om individualitet, og derfor har han ikke kun én, men flere muser med meget forskellige aldre og kropstyper. “I den verden vi lever i, stræber alle efter at se ens ud, og mange kvinder får den samme slags plastikkirurgi,” som han siger. “Alle læber ligner hinanden, alle bryster har samme form, og unge piger vokser op med troen på, at de også skal have restylane eller botox, fordi det er sådan, deres mødre og alle andre kvinder ser ud. Det keder mig, lige så meget som jeg hader at se kvinder klædt fra top til tå i mit design!”

Tom Ford foretrækker, når kvinder vælger en jakke, fordi de virkelig elsker lige præcis dén jakke, sætter den sammen med noget andet, og gør den personlig. Netop derfor finder Tom Ford inspiration hos så forskellige personligheder som modellen Lauren Hutton, skuespillerinden Julianne Moore og sangerinden Beyoncé, som alle har masser af karakter – og vidt forskellige udseender.

Endnu en film på vej

Som 54-årig er arkitekten, designeren, stilikonet, forretningsmanden, entreprenøren og familiefaren slet ikke færdig med at udforske og udfordre sin kreativitet. Tom Ford gjorde lidt af et karriereskift, da han i 2009 debuterede som filminstruktør med det smukt filmede drama ‘A Single Man’ med Colin Firth og Juliane Moore i hovedrollerne.

Til de flestes overraskelse blev filmen, som portrætterede instruktørens egen midtlivskrise, en Oscar-nomineret kæmpesucces, og nu er Tom Ford efter en længere pause aktuel med sit næste filmprojekt. Amerikanerens thriller ’Nocturnal Animals’, som han både har skrevet, instrueret, produceret og finansieret, er baseret på Austin Wrights bog ’Tony and Susan’ fra 1993 og får stjernen Jake Gyllenhaal i hovedrollen.

“Jeg kan lide at skabe ting, at bygge ting. Hvad enten det er at skabe et firma, designe en kollektion eller endda at producere en film – det er dét, som gør mig glad og lykkelig. Det er dét, jeg elsker at lave,” fremhæver Tom Ford.

Shop Tom Ford i hovedstaden

København har for alvor markeret sig på verdenskortet som førende mode-metropol, hvor det er muligt at shoppe de ypperste luksusmærker. Sidste år blev Tom Fords makeup, dufte og grooming til mænd lanceret i Magasin. Nu følger den eksklusive forretning Kassandra i Grønnegade trop og har som noget helt nyt i Danmark accessories, tasker og sko fra det eksklusive amerikanske mærke på hylderne.