Efter 200 år i den benhårde jagtbranche kunne det aristokratiske britiske mærke Purdey denne sommer indvie en ny fabrik. Vi har været på besøg for at se den største investering i nyere tid inden for finere jagtvåben.

Den nye Purdey-fabrik er en 200-årsjubilæumsgave fra moderkoncernen, Richemont, der står bag andre luksusbrands som Cartier, Baume & Mercier, Montblanc, IWC og Dunhill. Fabrikken er stort set en nyopført kopi af den gamle, men med alle de moderniteter, som er påkrævet af arbejdstilsynet, samt desuden med lidt plads til at ekspandere, hvis der skulle blive behov for det.

Det var med en vis spænding, at vi indfandt os ved porten og ventede på at blive lukket ind. Vi valgte at tage trappen op, hvor væggene var dækket af malerier, tryk og gamle fotografier, men de fleste af dem var åbenlyse reproduktioner. Der burde ellers være originaler nok i en 200 år gammel virksomhed til at udsmykke et trappeparti.

Når man kommer ind i hovedværkstedet, er det første, der slår én, at det hele er splinternyt. Arbejdsbordene, der står i fire rækker langs med hele rummet, er helt nye og rene. Vægge og gulve står selvfølgelig nymalede i lyse farver, og man savner virkelig noget patina. Det vigtigste er dog, at bøssemagerne får optimale vilkår til at lave nogle af verdens fineste jagtvåben, hvilket de har fået nu.

Rummet er meget lyst på grund af de mange høje vinduer, og værkstedet skal nok få tilført lidt rustik charme med årene. Våbensmedene er særdeles glade for deres nye arbejdsplads, og Purdey er da heller ikke tænkt som et museum, men som et sted, hvor innovation og produktudvikling skal stadfæste mærket som den førende jagtvåbenproducent inden for luksussegmentet.

Skydebane i kælderen

På værkstedet arbejder skæftemagere, bøssemagere og gravører side om side i et stort lokale, hvilket giver en livligere atmosfære end på nogen af de andre værksteder, jeg har besøgt. Hver håndværker har en forholdsvis beskeden plads, hvor alt værktøj er inden for rækkevidde.

I underetagen finder man den obligatoriske maskinpark med drejebænke og CNC-maskiner, og der er naturligvis en række andre mindre lokaler til f.eks. lodning af løb, computerarbejde og kontorer. Jo, dette er en rigtig fabrik.

Da den gamle fabrik alligevel skulle jævnes med jorden, valgte man at grave en etage længere ned for at anlægge en skydebane i kælderen. Den er en 50-metersbane, hvor man prøveskyder alt fra haglbøsser til kaliber 600-dobbeltrifler. Dette er selvfølgelig en meget stor hjælp, ikke mindst, når dobbeltriflerne skal justeres. Tidligere skulle man køre den lange vej ud til skydebanen uden for London og justere våbnene over et ildsted i et lille skur – eller køre hele vejen tilbage for at kunne lave selv den mindste justering. Nu kan man nemt afprøve våbnene, gå et par etager op og foretage ændringerne på værkstedet.

Desværre fik jeg ikke lov til at lave en prøveskydning, men der er ingen tvivl om, at en kaliber 600 vil sætte den lyddæmpende polstring gevaldigt på prøve.

Kongelig hofleverandør

Et sæt parbøsser fra Purdey koster fra et par mio. kr. eksklusive moms, og producenten er kendt for at operere i dette høje prisniveau. Bøssemageren har nemlig i 200 år været blandt de fineste i London og er den eneste i branchen med en ’Royal Warrant’ til H.M. Dronning Elizabeths hof – og altså må kalde sig hofleverandør til den engelske dronning. I Storbritannien kan man nemlig være leverandør til hele tre hoffer, ud over til dronningens nemlig også til H.K.H. Hertugen af Edinburghs (dronningens gemal) og H.K.H. Prinsen af Wales’ (bedre kendt som prins Charles).

Purdeys succes begyndte, ved at stifteren James Purdey leverede et par pistoler til dronningens tipoldemor dronning Victoria. Denne bestilling resulterede i, at Purdey blev kendt, og den unikke relation til de britiske monarker har bestået lige siden.

Det seneste årti har Purdey taget sin historiske innovative arv alvorligt og lanceret flere nyheder, bl.a. en moderne hanebøsse med ejektor, der blev lanceret i 2014. Den seneste nyhed er et haglgevær fremstillet af damaskusstål. Både løbet og låsen er af denne ståltype, og udtrykket er meget moderne, selvom teknikken er ældgammel.

Det billigste Purdey-gevær er Sporting-modellen med en startpris på små 400.000 kr. inklusive moms. Nogle af komponenterne bliver fremstillet i Italien, men samles, færdiggøres og graveres på fabrikken i London. Prisen er nede på et niveau, hvor langt flere kan være med, og modellen skulle efter sigende være helt exceptionelt god, hvilket trods alt er en vigtig detalje.

’The Long Room’

I 1994 købte luksusvaremærkegruppen Richemont det engelske bøssemageri. Købet var reelt en blåstempling af, at luksusjagtvåben hører hjemme blandt alle de andre højt forædlede luksusvarer, men også en understregning af, at jagtkulturen i sig selv har en fremtid. Det var den daværende ejer af Purdey i over 50 år, Richard Beaumont, der henvendte sig til Richemont for at sikre, at den anerige engelske våbensmed kunne overleve ind i det 21. århundrede. Den generelle brancheudvikling taget i betragtning var det et begavet valg, og Purdey er faktisk den næstældste virksomhed i hele Richemont-gruppen.

I 1883 flyttede Purdey til Audley House i det mondæne Mayfair, hvor man stadig kan finde de smukke jagtvåben. Et af værelserne, ’The Long Room’, er velbevaret, og det er herfra, våbnene bliver solgt i dag. Resten af butikken byder på jagttøj og -tilbehør, og har man som jæger aldrig besøgt Audley House, vil jeg anbefale at lægge vejen forbi, næste gang man er i London.

For mere information: www.purdey.com