For Casper Christensen er en drøm gået i opfyldelse med den aktuelle film ’Dan Dream’, som han har skrevet sammen med sin faste makker Frank Hvam. Men den 48-årige komiker har drømme, der rækker endnu længere ud i verden.
Foto: Polfoto
”Ja, det er på mange måder en ny film, vi har lavet denne gang. F.eks. har jeg og Frank jo for det meste tøj på!” Casper Christensen smiler ironisk, for han er udmærket klar over, at han gennem filmen og serien ’Klovn’ i de senere år har bygget et lettere stereotypt billede op af sig selv. ”’Klovn’ har været en enorm succes, så det nemmeste havde været bare at køre videre i dette spor. Men Frank og jeg havde brug for en ny udfordring, og derfor har vi med den nye film ’Dan Dream’ bevidst forsøgt at gå nye veje. Ved at basere vores plot på en historisk begivenhed og fokusere på en anden tid har vi givet os selv et fundament til at bygge en helt anden slags fortælling op,” forklarer Casper Christensen.
- Foto: Polfoto
- Foto: Polfoto
- Foto: Polfoto
Skæbnesvangert crash
Den historiske begivenhed er den dag i 1983, da elbilen Hope Whisper efter enormt tidspres skulle have verdenspremiere på en messe i Forumhallen i København. Bilens designer sad i bilen under et dække og ventede på, at det skulle blive trukket væk, så han kunne køre et par omgange på Forums cykelbane. Uheldigvis faldt han under de mange taler – bl.a. af statsminister Poul Schlüter – i søvn, så da tæppet endelig blev trukket væk, crashede bilen direkte mod cykelbanens bander.
”Jeg husker selv begivenheden, og hvor pinlig præsentationen var,” fortæller Casper Christensen. ”Min far var direktør i Rådet for Større Færdselssikkerhed og kendte elbilens designer, så det var et uheld, vi talte meget om derhjemme. Der havde været store forventninger til Hope Whisper, og hvad den kunne betyde for dansk bilindustri. Der blev jo talt om milliardordrer verden over, og så endte det hele i et skæbnesvangert crash. Det scenarie var som taget ud af en episode i ’Klovn’!”
Troværdig kopi
Efter en tur til Nordjylland fik Casper Christensen carte blanche af Whispers bagmand, Thure Barsøe-Carnfeldt, til at lave sin film, og herpå gik skriveprocessen og arbejdet med at bygge en troværdig kopi af 1983 op.
”Det var virkelig inspirerende, fordi vi i manuskriptet hele tiden skulle tænke over, om vi visuelt kunne føre vores mange idéer ud i livet. Derfor skød vi kun meget få scener i København omkring restauranten Peder Oxe, fordi den stadig ligner sig selv. Vi måtte skrue en masse afslørende vejskilte ned og filme klokken fem om morgenen, men det lykkedes. Resten af filmen foregår på Fyn i den opdigtede by Bjerringsund, og her var det noget nemmere at finde et troværdigt 1980’er-miljø. Vi havde et problem med en bagerforretning, men så fandt vi en rigtig slagter og lavede den om til et bageri med autentiske skilte og rekvisitter. Hele filmen blev indspillet på seks uger, og det kunne kun lade sig gøre, fordi vi holdt os nærmest slavisk til manuskriptet. I TV-serier er der meget mere frirum til at improvisere,” oplyser Casper Christensen.
Genial type
Filmen er klassisk for makkerparret Hvam/Christensen og fyldt med absurde hændelser, tåkrummende situationer og platte vittigheder, tilsat et persongalleri af outsidere og generelt håbløse individer.
”Filmen er blevet, som jeg ville have den. Historien er god, og folk spiller faktisk rigtig godt,” siger en tydelig stolt Casper Christensen. ”Jeg er supertilfreds med min egen rolle som filmens svar på Thure Barsøe-Carnfeldt. Mange dengang grinede af ham og hans vildt ambitiøse planer, men han turde drømme stort, og han var en genial type. Han opfandt f.eks. princippet bag den digitale CTP-teknologi, som alle trykkerier anvender verden over i dag. Selv i dag som 76-årig opfinder Thure nye ting. Personer som ham har været med til at flytte danskernes tro på, at vi kan være med på allerhøjeste niveau. I dag har vi enere som Mads Mikkelsen, Noma og Bjarke Ingels, og vi griner ikke længere, når nogen drømmer stort og siger, de vil være verdens bedste. Vi er sågar begyndt at være stolte af vores enere! På samme måde har vi et indirekte budskab i filmen om, at vi skal huske at tolerere og acceptere minoriteter. Filmens hovedpersoner er en handicappet, en farvet og en homoseksuel, og gennem handlingen vil publikum forhåbentlig reflektere lidt over, hvor meget vi har rykket os siden dengang. Men jeg synes stadig, vi kan nå lidt længere.”
Den rigtige beslutning
Selv drømmer Casper Christensen også om at nå længere, nemlig med sine manuskripter. Han oplevede en 40-årskrise, hvor han følte, at han kørte i ring, hvilket resulterede i en mindre depression. Til gengæld fik han taget sit liv op til revision og besluttede at flytte til Los Angeles for at prøve sit talent af.
”Da jeg stod i Hollywood Hills, vidste jeg, at det var den rigtige beslutning. Her var så meget historie og puls, og jeg var pludselig en del af det. Jeg begyndte stille og roligt med at læse manuskripter fra andre forfattere og give dem feedback. Jeg fik nogle kontakter, og da rettighederne til ’Klovn – The Movie’ blev solgt til et amerikansk distributionsselskab, fik jeg en agent. Herefter var jeg til et hav af møder med amerikanske studier og produktionsselskaber, og selvom det meste var ligegyldig smalltalk, så kunne jeg mærke, at det var det, jeg ville. Min skrivelyst kom tilbage, og jeg fik et par gode opgaver med at levere manuskripter til nogle serier på den amerikanske TV-kanal HBO samt en spillefilm til Marc Foster, der bl.a. har instrueret James Bond-succesen ’Quantum of Solace’. Samtidig fik jeg sat fokus på, hvad jeg gerne ville med mit liv, og det var i højere grad at skabe noget, jeg selv var afsender på og havde lyst til at lave. Det liv har jeg i dag, også takket være et dansk produktionsselskab, som jeg har stiftet,” fortæller komikeren.
Tiltrængt afbræk
Casper Christensen har om nogen været med til at definere humorens udvikling i Danmark de seneste årtier. Han oplevede som ung udvekslingsstudent i USA de nye standupshows, og da han vendte tilbage til Danmark, var han selv med til at introducere fænomenet på Restaurant DIN’s i København. Det store gennembrud kom som vært på TV-showet ’Husk lige tandbørsten’, inden han lagde landet øde med intelligent, absurd radio sammen med resten af Tæskeholdet.
”Jeg håber, jeg har været med til at sætte et aftryk. Jeg har altid forsøgt at forny mig, f.eks. også med TV-programmet ’Mandrilaftalen’, som ingen spåede den store succes. Det er igennem den konstante udvikling, at man kan bevare gnisten, og jeg føler stadig, jeg har en stor drivkraft i mig. ’Dan Dream’ var et tiltrængt afbræk fra ’Klovn’-universet, faktisk så meget, at Frank og jeg nu har fået lyst til at lave en ny sæson til TV. Men jeg kan mærke, at jeg sætter større og større pris på selve håndværket, og at nysgerrigheden efter at skrive fylder mere end lysten til at revolutionere. Jeg er glad for, hvor hurtigt jeg i dag kan rette manus til og gennemskue plots, og det vil jeg helt sikkert fortsætte med. Jeg tror også, at komikken kommer til at fylde mindre i nogle af mine kommende film. Jeg elsker Woody Allen, der laver interessante og morsomme film, hvor man bare ikke griner. Allen formår at fortælle historier om mennesker, der er vedkommende, og som man føler med. ’Blue Jasmine’ fra 2013 er en af de bedste film, jeg har set i mange år,” oplyser Casper Christensen.
Langt fra Las Vegas
Selvom direktørsønnen fra Birkerød således så småt er begyndt at flirte med den seriøse humor, kommer han aldrig til at slippe komedien. Han elsker stadig gode sitcoms og har netop nu et oplæg til en TV-serie til bedømmelse hos Robert Downey Jr.
”Noget af det mest forrykte i mit liv er stadig, da jeg på min 17-års fødselsdag landede i Las Vegas som udvekslingsstudent. På en eller anden måde havde en 60-årig dame fået overbevist den lokale kirke om, at hun ville være en højt kvalificeret ’værge’ for sådan en som mig. Hendes børn boede imidlertid alle stadig hjemme, 30, 35 og 40 år gamle – den ene var mere vanvittig end den anden. Miljøet var pænt beskrevet det, vi kalder white trash, og den ældste søn var vietnamveteran. Med min ankomst blev han nødt til at sove på en sofa i stuen, og reglen var, at jeg om natten skulle vippe med en lyskontakt for ikke at vække ham på vej ud på toilettet – ellers ville han instinktivt myrde mig. Den første aften fik jeg en automatriffel til at gemme som sikkerhed under sengen, og der var naturligvis også godt med alkoholproblemer i hjemmet. Der var ingen regler overhovedet, og jeg har været med til at skyde med stjålne politipistoler, have en bazooka med i skole, transportere hash rundt og besøge nogle af familiens venner, der var på flugt i ørkenen. Det ophold var så absurd, også når man tænker på, at det foregik i et Las Vegas, der aldrig holdt lukket. Jeg elskede det,” understreger Casper Christensen.
Blå bog:
Standupper, manuskriptforfatter, skuespiller og TV-vært. Født i Kerteminde 22. august 1968, men vokset op i Birkerød. Oplevede som 18-årig udvekslingsstudent i USA det nye fænomen standup og var med til at introducere genren i Danmark.
Var DR-vært på populære børne-og ungdomsprogrammer som ’Transit’ og fik i 1995 sit gennembrud som vært på først ’Husk lige tandbørsten’, siden på radioprogrammet ’Tæskeholdet’ og TV-showet ’Casper og Mandrilaftalen’. Har efterfølgende skrevet de danske sitcoms ’Langt fra Las Vegas’ og ’Klovn’ samt biografsucceserne ’Klovn – The Movie’ og ’Klovn Forever’.
Har siden 2009 arbejdet på deltid i Los Angeles som manuskriptforfatter på amerikanske TV-serier og film. Bor herhjemme på Frederiksberg med sin kone Isabel Friis-Mikkelsen og tre børn, heraf to fra et tidligere ægteskab. Har fået trukket strøm til en elbil i garagen, men sværger stadig til en Jaguar F-Pace …