Som 26-årige jurastuderende fik Fokke De Jong en god idé. Han ryddede sit kollegieværelse, fyldte det med jakkesæt, og solgte dem til sine medstuderende. I dag styrer den hollandske entreprenør det verdensomspændende tøjmærke Suitsupply, som ved årets udgang har hele 80 butikker verden over og nu også en flagshipstore i København. Luxury Aficionados har talt med Vice President Nish De Gruite om visionerne bag det populære koncept.

Fra jurastudie til modetøj? Hvad er historien bag Suitsupply?

“Fokke De Jong er ikke typen, som fungerer i et system. Han er en mand, som trives med at skabe sit eget, og han er god til det. Da han begyndte at handle med jakkesæt indså han hurtigt, at der var en god forretning. Men hvordan kunne han gøre det bedre og mere effektiv? Han vidste, at et jakkesæt ikke er et impulskøb. Et jakkesæt er noget du undersøger online, eller noget, som din mor eller hustru fortæller dig, du skal købe. Du gider ikke bruge din weekender i en butik, så De Jong besluttede at åbne en butik tæt på motorvejen, så den var let at komme til. Kunderne kunne således nemt komme til butikken, købe et jakkesæt, få det rettet til af en skrædder og hurtigt komme videre igen.”

Men var det passion eller hardcore business, som fik forretningen i gang?

“Absolut begge dele! Selvfølgelig skulle han også betale huslejen, men De Jong føler produktet, og han ved, hvad han kan lide, så for ham er forretningen en kombination af begge dele. Han er utrolig passioneret omkring detaljerne og designet. Desuden er det hans hobby at tage billeder, så alle vores kampanger og reklamebilleder er De Jongs egne idéer. Han nægter at hyre et bureau, for vi skal være kreative. Han er ikke tilhænger af, at man tænker tingene til døde. Så hellere kaste sig ud i det og se, hvor det ender. Vi er en ung gruppe mennesker som alle har massere af energi, vi brænder for det og vi har det sjovt. Vi mener selv, at hver sæson bliver bedre end nogensinde!”

Hvordan køber man et jakkesæt hos Suitsupply?

“Udgangspunktet er jakken. Vi har otte forskellige styles, som vi tager udgangspunkt i. Det handler om at finde den jakke, som passer til den herre, som træder ind i butikken. Den skal passe godt til kroppen, og den skal passe til det, som den skal bruges til. Nogle ret simple krav, og derfor går processen egentlig ret hurtigt. Vi har en skrædder i alle vores butikker, hvilket betyder, at vores kunder kan følge med i, at deres jakkesæt bliver passet til. Vi tilbyder også en særlig made-to-mesure-service, hvor du peger på stoffer, knapper og tråd, og så laver vi jakkesættet, skjorten, frakken eller hvad du måtte ønske. Håndværket er imponerende og det vil vi gerne vise. Skrædderi er en kunst, og kunst skal vises frem.”

Hvordan er Suitsupply anderledes fra andre koncepter?

“For det første laver vi alt selv. Vi designer, producerer, shipper, markedsfører og sælger. Alt bliver lave in-house, hvilket betyder at vi hele tiden er med på beatet og hurtigt kan reagere på trends. Derudover træner vi vores butikspersonale. Det vigtigste ved et jakkesæt er, at det sidder helt perfekt. Man kan bruge tusindvis af kroner på et jakkesæt, men hvis det ikke sidder godt, kan det være ligegyldigt. Vi driver en suit-school, hvilket er et træningsprogram, hvor vi uddanner vores ansatte i tilpasning, materiale, og hvad der rent skræddermæssigt kan lade sig gøre. Det hele afsluttes med en eksamen, og først når den er bestået, får man lov til at komme ud i vores butikker, hvor de i starten arbejder sammen men en mentor, indtil de bliver masters of sales.”

Hvorfor er Suitsupply et luksusmærke?

“Ordet luksus er blevet brugt gang på gang, når prislappen er høj, men for os er luksus noget andet. Hvis du går ind i en butik og møder et uddannet personale, som rent faktisk kan og vil hjælpe dig med at finde det helt rigtige produkt … dét er luksus for mig. Jeg har oplevet at besøge designerbutikker hvor personalet end ikke ikke ænsede mig, selvom jeg havde råd til at købe alt i butikken. For os handler luksus ikke om pris, men om et vellavet produkt, en god service og alt omkring det.”

Hvorfor butik i København?

“København er faktisk den femtestørste kunde i vores webshop, og derfor tænkte vi, at vores loyale kunder i København naturligvis skulle have deres egen fysiske butik. Butikken i Grønnegade har fået en rigtig god start, og vi vil gerne åbne flere butikker i Danmark. Vi er meget ydmyg og utrolig glade for at folk kan lide det vi laver og vender tilbage for at købe mere og så tager vi det derfra. Men det er bestemt ikke den sidste butik i Danmark. Jeg er i øvrigt imponeret over, hvor mange velklædte mennesker, man ser i København. Mange mænd bærer jakker, ikke nødvendigvis et helt jakkesæt – men de er virkelig velklædte!”

Er der en særlig kendt person som i rigtig gerne vil klæde på?

“Vi har faktisk rigtig mange kendte personer, som allerede går i vores mærke. Nikolaj Colster Waldau shoppede eksempelvis i butikken den anden dag, og han havde også et jakkesæt fra Suitsupply på til premieren af den nye sæson af Games of Thrones. Will Smith, John Travolta, Bruno Mars, og de fleste af herrerne i House of Cards er ofte klædt i Suitsupply.”

Er der nogle særlige fashion faux pas som du gang på gang ser mænd begå, og som du virkelig ville ønske de ville stoppe med?

“Der er mange ting, men særligt skal bukser til et jakkesæt sidde i taljen og ikke, som jeans, på hoften. Skridtet må ikke hænge i bukserne, længden må ikke være for kort, hverken på ærmer eller bukser, for så ligner det, at du er vokset ud af det. En generel fejl er, at mænd ikke kender den rigtig størrelse. Et andet godt råd er, at du ikke skal gå med et jakkesæt som i forhold til farver og stil larmer mere end din personlighed. Der skal være en vis balance. Du skal føles dig tilpas. Og husk pæne strømper, for guds skyld.”

Se mere på www.suitsupply.com