Argentinas hovedstad er en moderne, kosmopolitisk storby med et hav af muligheder. Den er præget af europæiske strømninger kombineret med det sydamerikanske festhumør, der gør byen til en livlig, underholdende destination – også i køkkenet.

Rejseplanen er tæt, og jeg har således kun et døgn til at gå på opdagelse i Buenos Aires. Nogen gange er det bare, hvad man har til rådighed, og så skal man få det bedste ud af det. Et godt sted at begynde er at hyre en dygtig guide, og jeg får fat i Agustina Bunge, der driver et eksklusivt guidebureau ved navn Argentina’s Choice. Hun har kontakterne i orden og spiller blandt andet tennis i den samme eksklusive klub som Argentinas præsident. Desuden nærer den tidligere forretningskvinde en stærk kærlighed til sin by.

”Buenos Aires er spændende, fordi vores oprindelse er baseret på en smeltedigel af europæere. Det er en kosmopolitisk by med et stort, varieret udbud af kvarterer, som hver især har deres egen personlighed. Indbyggerne er venlige med den afslappede, imødekommende latinske tilgang til andre. Det er en eksotisk by, som mange turister besøger og siden beslutter at slå sig ned i. Portenios, som de lokale kaldes, fordi de lever ved havnen, får dig til at føle dig hjemme med det samme,” siger hun.

Gastronomi brager frem

Takket være et spændende udvalg af restauranter føler man sig også hurtigt hjemme i den argentinske hovedstad. Sydamerika brager i disse år fremad på den gastronomiske scene med flotte placeringer på blandt andet Worlds’ 50 Best Restaurants-listen, hvor Noma som bekendt har ligget nummer et fire gange. I København ser vi blandt andet den sydamerikanske tendens med gourmetrestauranten Taller, der har baseret menuen på venezuelanske råvarer, mens Rosio Sanchez langer tacos i hobetal over disken i sin tacoshop Hija de Sanchez ved Torvehallerne.

Argentinerne står ikke tilbage for det høje niveau i Sydamerika. Tegui er Argentinas bedst placerede restaurant på den internationale liste med en placering som nummer 68, mens den indtager en flot syvendeplads på den regionale underliste Latin America’s 50 Best Restaurants. Tegui ligger i det hippe Palermo Hollowood-kvarter, der er kendt for sine eksklusive spisesteder, cocktailbarer og festlige stemning. Indgangen er i første omgang let at overse. Den graffitibeklædte facade uden vinduer er en diskret indgang til selve restauranten. Den diskrete indgang skyldes, at Tegui ønsker at bevare stedets mystik, og det er også svært at finde billeder fra restauranten, men her kommer du med inden for i den livlige restaurant.

Paradis for en tusse

Bagest kan man se brigaden i det åbne køkken, der styres af indehaver og topkok Germán Martitegui. Sammenlignet med mange gourmetrestauranter herhjemme og den øvrige del af Europa, hvor der er mere stille og til tider andægtigt, er der skruet op for stemningen på Tequi med løsslupne samtaler ved bordene – folk kommer her for at hygge sig.

Der er én menu, og den består af cirka 10 serveringer. Med vinmenuen, der udelukkende består af argentinsk vin, løber en aften op i 2.200 argentinske pesos (ca. 1.000 kroner). Det er billigt for en aften med mange forskellige serveringer, der er i tråd med tidens nordiske trend med fokus på få, veludvalgte råvarer af lokal oprindelse og med en god fortælling.

Menuen bød blandt andet på saftig kaninfilet og –nyre med vindruer og valnødder; en velafstemt og harmonisk servering. Det samme gjaldt den umiddelbart meget simple brissel, som spises meget i Argentina. Denne var stegt og serveret med en blød forårsløgspuré og svampestøv – sværere behøver det ikke at være.

Tegui er en stor anbefaling værd. Man oplever nye smagssammensætninger og -idéer, og den løsslupne stemning er unik for en restaurant i denne liga.

Vil du med på bar?

Ved middagens afslutning på Tegui bliver Agustina Bunges påstand om, at argentinerne er imødekommende, bekræftet. Ved nabobordet sidder et par på første date. Hun er omkring de 40, smuk og elegant, han midt i 60’erne og bohemetype med John Lennon-briller. De er nysgerrige efter at høre, hvad undertegnede laver alene på restauranten med blok og pen, og det udvikler sig hurtigt til en venskabelig samtale, der ender i en opfordring om at tage med på Bar Isabel rundt om hjørnet.

Cocktailbaren er et af de seneste initiativer fra den chilenske barguru Juan Santa Cruz, og den elegante, art deco-inspirerede bar er så sandelig også et underholdende sted at opholde sig. Alle gæster på den tjekkede bar er åbne og imødekommende, og klientellet er meget internationalt med mange immigranter. Her kan man holde festen kørende til den lyse morgen.

Sig det med blomster …

Et andet must, når det gælder cocktails, er baren Floreria Atlantico, der ligger i det storslåede område Recoleta, som er kendt for sine overdådige bygninger i parisisk stil. Agustina Bunge viser vej ind i en blomsterbutik, som – bevares – er en nydelig … blomsterbutik.

Hvad det blotte øje ikke bemærker er, at der bag en dør gemmer sig en trappe ned i kælderen, hvor selve baren ligger. Det er med andre ord en cocktailbar, der i tidens ånd ikke skilter synderligt med sin eksistens, og at dømme ud fra mængden af gæster, er der ingen grund til at bruge penge på markedsføring.

Atmosfæren er uformel og afslappet, og der er masser af interessante cocktails at vælge imellem. Floreria Atlantico er det perfekte sted at fortsætte aftenen efter en god middag.

Sagen er bøf

Man kan ikke sige Argentina uden at sige oksekød. Landet er kendt for sit pampaskvæg, der græsser på de store, grønne vidder, og et ugentlig fast ritual for stort set alle argentinske familier, rige som fattige, er asado. Det er det argentinske begreb for en barbecuefest, hvor familien samles om den store grill. Her kommer alt lige fra brisler og anden indmad til mørbrad over de varme kul, og for at illustrere argentinernes kærlighed og trang til kød behøver man kun at kigge på mængden. Der beregnes et halvt til et helt kilo kød pr. person, og i gennemsnit spiser hver argentiner knap 60 kilo kød om året.

Derfor er det oplagt at benytte tiden i Buenos Aires til at besøge landets bedst rangerede kødrestaurant, La Cabrera, der ligger i Palermo Soho, en anden del af det hippe Palermo med sine mange barer, butikker og restauranter – Buenos Aires’ Vesterbro, kunne man sige.

La Cabrera er en såkaldt parrilla, hvilket er den mest autentiske form for steakhouse i Argentina. Her står trænede kokke ved de store smedejerngrillriste over åben ild og steger det ene stykke kød efter det andet. La Cabrera er placeret som nummer 19 på Latin America’s 50 Best Restaurants, og succesen har gjort, at kokken og indehaveren Gastón Riveira har åbnet en tilsvarende restaurant blot 50 meter derfra. Der er garanti for god stemning, ikke mindst takket være de modne mandlige tjenere, der med charme og opmærksomhed både betjener og underholder på bedste vis. Indretningen er uhøjtidelig og levende med små luftballoner i loftet og masser af farver på væggene.

Overvældende tilbehør

Konceptet på La Cabrera er deleserveringer, og det er utænkeligt, at nogen går sultne fra restauranten, der denne lørdag ved middagstid hurtigt bliver fyldt til randen af såvel lokale som turister. Samtlige portioner er fuldvoksne, hvad enten vi taler om en mozzarellasalat eller de mange forskellige stykker kød fra gris, okse, kylling og lam.

Alene mængden af tilbehør, der følger med gratis, er overvældende og tæller blandt andet majskompot, stegte grøntsager og forskellige puréer, eksempelvis af hvidløg. Det hele kan skylles ned med et glas fra det store udvalg af vine, og bestiller man et glas, har man nærmest allerede fået den første tredjedel af en flaske foran sig – de er ikke nærige med noget på La Cabrera.

Som de på fleste andre bøfrestauranter verden over er maden simpel med det gode kød i centrum. La Cabrera er derudover alene et besøg værd på grund af den gode stemning, som sjældent ses herhjemme. Uanset hvor argentinere går hen, gør de det for at more sig. Jeg siger ikke, der skal danses tango på bordene, men vi kunne godt bruge noget af den stemning herhjemme.

Her skal du bo

Hvis man gerne vil opleve fordums storhed i Argentina omkring år 1900, bør man overnatte på Park Hyatt Duhau Palace. Den hvide bygning er spækket med marmor fra inderst til yderst, og hotellet er at studie i, hvordan man kan modernisere med respekt for den oprindelige bygning. Hotellet er placeret i hjertet af Recoleta, som er Buenos Aires’ mest eksklusive bydel. Her finder man luksusbutikker og en lang række af byens vigtige bygninger, ikke mindst Teatro Colón, der af National Geografic er kåret til verdens tredjebedste opera.

Er man mere til det festlige liv med barer, afslappede restauranter og moderne indretningsbutikker, er Palermo Soho det oplagte valg. Her ligger mange boutique-hoteller, og et af de hyggeligste er L’Hotel Palermo. Det intime hotel vinder på sin charme og hyggelige kroge. Eksempelvis er der i baghaven en lille pool og fri adgang til te og kaffe hele døgnet. I receptionen er de særdeles servicemindede og parate til at give tips og tricks til byen. Et perfekt hotel til dem, der foretrækker intim stemning samt fred og ro lige midt i hjertet af byen.

Argentina’s Choice

Når man skuer ud over Buenos Aires med sine ca. 15 mio. indbyggere, forstår man, hvorfor en god guide er guld værd. Ønsker man en skræddersyet oplevelse i byen – eller Argentina i det hele taget – er Argentina’s Choice og Agustina Bunge det oplagte valg. Bureauet arbejder med personlige relationer og kan få sine gæster ind, hvor det ellers er svært. Buenos Aires er en by fuld af historie, og den udfoldes bedst med en god guide.

Læs mere på argentinaschoice.com, eller kontakt Agustina Bunge direkte via mailadressen agusbunge@gmail.com.