Det japanske kobekød er legendarisk for sin unikke smag, men hidtil har det krævet en rejse til solens eget rige for at smage bøffer fra den fantastiske kvægrace wagyu. Nu er det imidlertid blevet tilladt at eksportere en vis mængde, og det har fået MASH-kæden til at hente en god bid af himlen til sine succesfulde restauranter.

Kobe er kødets svar på champagne. Man kan sagtens finde glimrende efterligninger, men den ægte vare kommer fra et geografisk nøje afmålt område. Kød fra den specielle japanske waygu-ko kan således fås flere steder i Japan, men det bedste af det bedste kommer fra det originale område omkring millionbyen Kobe.

I mange år har det være forbudt at eksportere kobekød, men nu er reglerne lempet, og det har fået MASH-kæden til at slå hurtig til.

”For os var det nærmest en selvfølge, at vi skulle have kobe på menukortet. Vi sælger forskellige udskæringer, så man ikke behøver at være millionær for at smage kødet. Men det er selvfølgelig ikke helt billigt,” medgiver direktør Jesper Boelskifte fra MASH.

Og hvordan smager det så? Vi bliver på den nye og i øvrigt vanvittig elegante restaurant i Rungsted Havn stillet over for tre udskæringer, nemlig en kobebøf fra låret til 5.500 kr. pr. kg, en kobebøf fra rygstykket til 4.100 kr. pr. kg og så som reference en solid amerikansk ribeye-bøf til små 1.000 kr. pr. kg.

Vi starter med koberyggen, der har en fantastisk dyb og kraftfuld smag. Vi mærker tydeligt fedtmarmoreringen, der giver kødet et godt modspil og en usædvanlig fast struktur, selvom stykket er mørt og nemt at tygge. Smagen bliver siddende længe efter sidste bid, lidt som når en god rødvin fordeler sig guddommeligt i hele munden.

En ny verdensorden

Det er svært at forestille sig, at denne overvældende oplevelse kan gøres meget bedre, men kobebøffen fra låret er ikke desto mindre en klasse højere. Her virker marmoreringen ikke helt så kraftig, men stykket er endnu mere mørt. Smagen er tilsvarende mere intens, så selvom vi kun får 100 gram kød pr. mand, virker det, som om vi får det dobbelte. Her er ingen pommes frites eller pebersauce til at forstyrre indtrykket, vi får det rene, uforstyrrede stykke kød – nærmest som en pendant til japanernes tradition for at spise ren rå fisk som sashimi.

Til sidst får vi den amerikanske ribeye, en kleppert på 400 gram med hele svineriet i form af pommes frites, bearnaisesovs og en enkel, men delikat tomatsalat. Var jeg blevet spurgt dagen før, havde denne bøf stået for det mest sublime i hele den vide okseverden, men med et slag må den lide den tort at blive tvangsnedrykket til anden division.

Kobekød kan kun beskrives som en bid af himlen.