Nationalpark Vadehavet byder på utrolige naturscener. Mest kendt er fænomenet sort sol, når millioner af stære fylder efterårets nattehimmel, men det er et lige så smukt syn, når hundredvis af sæler bare daser på Rømøs strande. Vi har dog en helt tredje naturfavorit, nemlig tonsvis af udsøgte østers, der bare ligger og venter på dig.

Foto: Christina Hauschildt

Rømø er lig med lange gåture på stranden, ridning på islandske heste i unik natur, sæler, fugle, wellness og solnedgange over Vadehavet. Alt sammen værd at køre langt efter, men målet for vores tur er østers – østers i massevis.

Når månen og tidevandskræfterne blotter Vadehavets banker, behøver du nemlig ikke at gøre andet end at bukke dig ned og samle en af verdens mest eksklusive og sexede fødevarer op i dine hænder. Er du velforberedt, griber du din østerskniv, åbner skatten lige der under den høje vestjyske himmel og modtager havets allervådeste kys som belønning. Naturligvis med et glas champagne til. Fristelsen er ikke til at modstå, og med guidede østersture ud på bankerne kan man omgås tidevandet sikkert – og ovenikøbet også få en masse interessante fortællinger om både naturen og østersens historie.

Vandring efter østers

Vi går ud på vadefladerne i nærheden af Havneby. Havet har trukket sig tilbage, og vi bevæger os på en havbund, der er spækket med snegle og muslinger i alle afskygninger. Vi kigger mest ned, mens vi går, for den uendelige mosaik af skaller i alle former og farver er et fascinerende syn. Visse steder langs Vadehavet skal du være forberedt på at vandre flere kilometer i gummistøvler og vådt sand for at komme ud til den nærmeste østersbanke – men ikke her ved Havneby. Et par hundrede meter ude støder vi på de første stillehavsøsters, skarpe og knudrede i skallen og bevoksede med blåmuslinger.

”Jeg har ofte østerselskere med ude, som ikke kan vente med at smage,” fortæller vores guide, naturvejleder Bente Krog Bjerrum fra Naturcenter Tønnisgård. Hun samler en østers op og skyller den i en pyt. De fleste østerskendere på tur er, ud over en citron, bevæbnet med en østerskniv, men andet kan også gøre det. Bente Krog Bjerrum hiver en hobbykniv og en bidetang op af lommen, og 1-2-3 har hun åbnet den første østers.

Sexet og sund

Enten kan man lide østers, eller også kan man ikke. Men selvom man ikke jubler over smagen af rå østers, er det alligevel en oplevelse. Skaldyrets eksklusive og sexede ry, champagnen, der hører til, og det at stå der midt i Vadehavet og spise burde kunne omvende selv de største østershadere. Den glatte, salte oplevelse giver et lille gys – og så er østers en af de sundeste råvarer, du kan komme i nærheden af.

Især det høje indhold af zink kombineret med et lavt kalorieindhold er unikt for østers. Dertil kommer selvfølgelig dens ry for at være lidt af et elskovsmiddel. Om det virkelig er tilfældet, kan videnskaben ikke rigtig blive enig med sig selv om. Mange østerselskere er dog ikke i tvivl, og alene forventningen om øget sexlyst kan være nok til, at skaldyret får den effekt. En ting er dog sikker – zink er vigtig for produktionen af testosteron og sædkvaliteten generelt.

Fra dødsstraf til fri håndhøst

I flere hundrede år var Vadehavets østers kongens ejendom, og der var dødsstraf for den, der gentagne gange vovede at indsamle dem uden tilladelse. Dengang prydede den europæiske østers bankerne, men dens succes på de adelige middagsborde blev også dens død. I begyndelsen af 1900-tallet var der ikke en eneste østers tilbage i Vadehavet. De var spist – hver og en. Hundrede år senere begyndte en ny østers af vise sig, stillehavsøstersen. Måske var den vandret ad vandvejen fra opdrætterfarme i Tyskland og Holland, eller måske var den kommet til i ballasten på skibe fra fjernere egne. I hvert fald fik den hurtigt fat, og i dag findes der altså atter østers i Vadehavet – ifølge den seneste måling hele 700 tons. Det er desuden nu ganske lovligt for private at samle ind til eget forbrug.

Der er uenighed blandt biologer om, hvorvidt østersen skader blåmuslingen og dermed Vadehavets fugleliv. Østersen forsvinder ikke igen, men det har været diskuteret, om man skulle give tilladelse til kommercielt fiskeri i nationalparken for at minimere forekomsten. Frygten er dog, at man samtidig ødelægger for meget af de banker, hvor blåmuslingen lever side om side med den invasive stillehavsøsters. Derfor er det kun håndfiskeri, der er tilladt.

Selvhentede østers og fødevaresikkerhed

Henter man selv sine østers, er det på eget ansvar, men holder man sig til nogle enkle regler, er det ikke forbundet med den store risiko. ”Når vandtemperaturen er under 15 grader, er der ikke risiko for at få algetoksiner og bakterier med i købet. Saml kun østers et stykke fra kysten, hvor de tilbringer mere tid under vand end dem helt inde ved bredden, og spis kun østers, der er helt lukkede,” forklarer Bente Krog Bjerrum. Med disse råd kan det ikke undre, at den typiske sæson strækker sig fra slutningen af september til slutningen af april.

Det varer ikke længe, før tidevandet atter dækker bankerne, og da vi har fyldt en kurv med østers, vender vi gummistøvlerne i retning mod stranden. Vi stopper op et øjeblik og nyder den dybe stilhed. Kun en strandskades sporadiske skrig tiltrækker sig ørets opmærksomhed herude på havbunden en vindstille søndag eftermiddag. Derhjemme venter grillen og endnu et glas champagne.

Guidede østersture:

På Rømø arrangerer Hotel Kommandørgården guidede østersture med efterfølgende tilberedning og spisning i hotellets vadehavshytte. www.kommandoergaarden.dk

Naturcenter Tønnisgård tilbyder ture i hele sæsonen med naturvejleder. www.tonnisgaard.dk

Sort Safari arrangerer ikke kun fugle-, men også østersture. www.sortsafari.dk