Allerede Søren Kierkegaard var inde på, at sandheden skal findes i vinen – men han havde næppe regnet med, at der en dag skulle komme så meget sandhed ud af de røde druer.

Foto: Lasse Salling / pixelpirate.dk

2011-årgangen i Toscana er kendetegnet ved en meget elegant stil med bløde, nærmest ikke-tilstedeværende tanniner, og det lever denne brunello fra Fuligni også op til. Dette er ren livseliksir, der trods den relativt unge alder kan nydes uden problemer nu. Næsen er præget af brombær, rosenblade og en subtil røgnote og tobak. Det er en virkelig elegant vin, der nærmest er burgundisk i stilen. Den kan som skrevet sagtens drikkes nu, men vil udvikle sig positivt de næste fem til ti år.

Eredi Fuligni Brunello di Montalcino 2011, Toscana, Italien 349,95 kr. pr. flaske ved seks flasker, theis-vine.dk

Producenten er synonym med brunello i elegance. Mens visse andre producenter fokuserer på kraftighed og tanniner, får Altesino finesserne og letheden frem i den obligatoriske sangiovesedrue. Vinen kommer fra signaturmarken Montosoli. Næsen oser af blåbær og en smule chokolade, og i munden er vinen blød og behagelig med en burgundisk lethed. Det gør den drikkeklar allerede nu, men man vil bestemt ikke tabe noget ved at gemme den i nogle år.
Altesino Brunello di Montalcino Montosoli 2012, Toscana, Italien 369,95 kr. pr. flaske ved 12 flasker, philipsonwine.dk

Ànima Negra er historien om tre gode venner, der satte sig for at bevise, at man kan lave stor vin på Mallorca. Àn Negra er lavet på den lokale drue callet, og udtrykket i vinen er mørkt og kraftfuldt, men med masser af elegance. Næsen dufter af sød lakrids, vanilje og kaffe, hvilket giver god mening, eftersom vinen har ligget 18 måneder på fad. Der er også en syrlig, frisk karakter af blomme i den harmoniske vin, som vil have godt af at blive gemt i mindst fem år fra nu.
Ànima Negra Àn 2014, Mallorca, Spanien 329,95 kr. pr. flaske ved seks flasker, theis-vine.dk

Marken Rocche dell’Annunziata, hvorfra druerne til denne økologiske barolo kommer, er nævnt i litteratur tilbage i 1100-tallet og har i dag status som en af Barolos bedste marker. Næsen oser af aromatiske kirsebær, mandler og vanilje, mens munden er voldsomt delikat og imødekommende. Det er en pokkers saftig, velsmagende og elegantbarolo, der på trods af sin unge alder er lige til at slubre i sig i store slurke. En meget flot barolo til prisen.
Trediberri Barolo Rocche dell’Annunziata 2013, Piemonte, Italien 299,95 kr. pr. flaske ved 12 flasker, philipsonwine.dk

Tysk riesling hører ganske enkelt til blandt verdens største vine, og denne Grosses Gewächs, Tysklands svar på grand cru, viser hvorfor. Pfalz er kendt for intens mineralitet, hvilket denne vin også besidder sammen med noter af hvid fersken og melon. I munden tager vinen næsten pusten fra én med enorm koncentration af høj syre og en lang eftersmag af citrusfrugter. Dette er en vin på niveau med de store bourgogner, blot til en brøkdel af prisen.
Dr. Von Bassermann-Jordan Forster Pechstein 2013, Pfalz, Tyskland 375 kr., hjhansen-vin.dk