Rasmus Palsgård er en af den nye generations dygtigste madskribenter – her er hans bud på månedens fem bedste vine.

Pinot Noir 2014, Kutch, Sonoma Coast, USA 405 kr. v. 12 fl.  laudrup.dk
Fra børsmægler til vinmager. Dette er kort fortalt historien om Jamie Kutch og hans pinot noir-vine fra Sonoma Coast i Californien, der nyder godt af Stillehavets kolde vinde. Man bliver strøget dejligt med hårene af den generøse frugt, der oser af kirsebær og ribs. I munden er vinen saftig og flæsket – som at bide i en fuldmoden rød blomme – og vinens blødhed er nærmest beroligende. Dette er en let forståelig pinot noir uden burgundisk stringens, men vinen er alligevel særdeles stram og elegant på sin egen, amerikanske måde – sådan, som mange pinot-elskere ønsker det.

Champagne Salon  2002, Le Mesnil, Frankrig 3.499,95 kr. v. 6 fl. philipsonwine.dk
Salon er en legende i Champagne-regionen og kendt som den første kommercielle blanc de blancs, der er produceret på ren chardonnay. Årgang 2002 regnes som en af de største i meget lang tid, og lagringspotentialet synes enormt. Dette er indbegrebet af elegance i flydende form. I glasset er der fine noter af citrus og salt samt en svimlende mineralitet. På trods af sine 15 år på bagen er der imidlertid fortsat tale om en fransk vårhare. Køb en flaske eller seks nu, men vent mindst fem år, inden du hiver proppen af.

Cavalli 2012, Tenuta degli Dei, Toscana, Italien 299,95 kr. eriksorensenvin.dk 
Tenuta degli Dei ejes af modeskaberen Roberto Cavalli, der prioriterer bordeauxdruer på sine marker. Hovedparten udgøres af cabernet sauvignon suppleret af cabernet franc og petit verdot. Der er masser af fransk karakter, og så er der skruet gevaldigt op for frugten og viskositeten i en nærmest tyktflydende, pektinrig bærsaft. Her er mørke bær og blommer, og de nye fade overdøver ikke renheden i vinen. Der er masser af tanniner, men de er bløde og afrundede. Det smager pokkers godt nu, men kan også gemmes fem-ti år.

Pinot Noir JS 2010,  Jean Stodden, Ahr, Tyskland 319,95 kr.  eriksorensenvin.dk
Ahr er verdens nordligst beliggende rødvinsområde. Det er sjældent at finde så moden en vin på hylderne, men med syv år på bagen viser den for alvor sine kvaliteter. Næsen er ekspressiv med noter af skovjordbær, rabarber, svampe, muld og flødekaramel. Man fornemmer kvaliteten alene ved den tykke viskositet og koncentration i munden. Der er sarte noter af rabarber, jordbær og vanilje og en cremet mundfylde kombineret med fløjlsbløde tanniner, der nænsomt markerer sig på tungen. Fremragende pinot noir til en flot pris. Drikkeklar nu!

Morstein Riesling GG 2015, Wittmann, Rheinhessen, Tyskland 549,95 kr.  theis-vine.dk
Dårligt er næsen nede i glasset, før man fornemmer, at vi med denne vin har med seriøse sager at gøre. Morstein har Grosses Gewächs-status (tysk for grand cru) og er topvinen i biodynamiske Wittmanns portefølje. Den endnu purunge vin har noter af lime, ananas og mango kombineret med en flintrig mineralitet. I munden udgyder vinen en kraft, som man ikke troede fandtes i riesling, men det gør næsten ondt i munden, så intens er vinen på nuværende tidspunkt. Potentialet er enormt, og mit bedste råd er at gemme den væk i mindst ti år.