Når verdens mest kendte champagne, som også er et ikon i den internationale luksusindustri, præsenterer noget nyt, sker det med pomp og pragt. Dom Pérignon præsenterede sin P2 under stor opmærksomhed ved en event i Island, og vi var selvfølgelig med.
Navn, label og selv flasken er kendt over hele verden, og det godt indarbejdede brand Dom Pérignon fra luksusgiganten LVMH ændrer normalt ikke ved sit koncept, men nu er der faktisk en interessant nyhed fra champagnehuset.
Dom Pérignon P2 1998, som vi for nylig blev præsenteret for, er ikke bare en årgangschampagne. Kendere vil vide, at Dom Pérignon allerede for længe siden har frigivet en 98’er, så hvad er nu dette? P2 står for den anden plénitude, som skal forstås som det andet højdepunkt i champagnens udvikling. Det betyder, at da man i 2005 (Dom Pérignon er altid lagret minimum syv år) sendte årgang 1998 på markedet, lod man en del af champagnen blive i kældrene i de oprindelige flasker. Her har champagnen så udviklet sig yderligere, og nu mener kældermester Richard Geoffroy, som har været ansvarlig for produktionen af Dom Pérignon siden 1990, at det er tid til at sende anden bølge på markedet.
Dom Pérignon har tidligere gjort noget lignende med produktet Oenothèque, men det navn forsvinder nu til fordel for plénitude-benævnelsen.
- Richard Geoffroy er som Dom Pérignons kældermester manden, der beslutter, hvornår anden og tredje bølge af samme årgang skal sendes på markedet. Med P2 er det anden gang, Dom Pérignon sender champagne fra årgang 1998 på markedet.
- Denne private og meget spektakulære villa i Island var en del af rammerne ved lanceringen af P2.
- Smagen af P2 er kompleks og mineralsk, men man har stadig den cremede fornemmelse i munden, som Dom Pérignon er kendt for. Første glas blev serveret ved foden af den vulkan, der var skyld i askeskyen i 2011. Asken, der føg om ørerne på os, var som bestilt for at legemliggøre de mineralske undertoner i smagen.
Rolig og kompleks smag
Dom Pérignon er kendt for sin fuldfede, cremede smag med god syre og intensitet, og alt dette finder man som forventet også i P2. ”Vi leder efter det helt rette niveau af energi, intensitet og liv til P2. Til det næste peak, som så bliver P3 og vil kræve mindst 30-40 års lagring, vil vi kigge efter en roligere og mere kompleks smag på champagnen,” fortæller Richard Geoffroy med en underfundig attitude, der ikke afslører, om man kan forvente en P3 fra 1998-årgangen, eller om man vil komme til at vente forgæves.
Efter P3 sker der ikke de store ting med champagnen, som blot vil udvikle sig stille og roligt i op til 100 år. Det skal lige tilføjes, at ens Dom Pérignon 1998 hjemme i kælderen ikke automatisk bliver til P2. Den udvikler sig selvfølgelig og bliver bedre, men P2 er fremkommet, ved at champagnen lagres med gærresterne i flasken. Dette giver en mulighed for en langt mere signifikant udvikling af smagen, og man har opdaget, at denne udvikling foregår i bølger. Så efter år med meget lille eller ingen udvikling sker der pludselig noget, og det er altså disse ’toppe’ i udviklingen, man forsøger at bestemme for så at sende champagnen på markedet, når den er allerbedst.
Bedre end penge i banken
Noget andet, vi til gengæld med stor sikkerhed kan se frem til, er frigivelsen af P3 fra hhv. 1970- og 1982-årgangen, som bliver virkelig interessant. Priserne bliver formentlig i den absolutte top, og hvis det nye koncept viser sig at blive en succes, kan vi nok forvente stigende priser på den almindelige Dom Pérignon, da der med stor sandsynlighed vil blive gemt stigende mængder champagne i kælderen til senere frigivelse af P2 og P3 fra de pågældende årgange. Det er jo næsten som at sætte penge i banken at gemme champagne – bortset fra at man ikke længere får noget nævneværdigt afkast af at låne banken penge, mens årgangschampagne i kælderen er en sikker vinder, da efterspørgslen på årgangschampagne bare stiger og stiger.
Dom Pérignon P2 1998 forventes at koste omkring 2.500 kr. og vil kunne købes hos udvalgte forhandlere engang i september, men produktionen er begrænset, så der kommer nok ikke mange flasker i handlen.