Champagne er et must på årets sidste dag, og husk, at hvis du holder af de franske bobler, kan de sagtens drikkes til middagen også. Undlad dog at drikke tør champagne til sød kransekage – det er en dødssynd.

Bollinger Special Cuvée Brut

Nytår og elegance hænger sammen, og hvem er – blandt mænd – mere stilfuld end James Bond? Hans foretrukne champagnehus er Bollinger, og selv om filmene er fiktion, har de to familier Bollinger og Broccoli (som står bag produktionen af filmene) et nært venskab i den virkelige verden. Bollingers champagner har altid en stor andel pinot noir i sig, hvilket giver en mere fyldig, rig champagnestil. Mens denne cuvée uden problemer klarer sig som aperitif, har den også dybden og rigdommen til at ledsage hvide fisk, lyst fjerkræ og kalvekød. Special Cuvée er altid god at have på hånden, og her står den tilmed til en fin pris.

329,95 kr. pr. flaske v/køb af 12, philipsonwine.dk.

De Sousa Brut Reserve Grand Cru

De Sousa er en lille champagneproducent i Avize, der ligger i underområdet Cote des Blancs. Som navnet ’blanc de blanc’ antyder, består denne champagne udelukkende af chardonnay. Den er yderst elegant med florale noter og et hint af tørret frugt. Den vil egne sig godt som aperitif eller til en forret med hvid fisk eller kammuslinger med eksempelvis beurre blanc til. Specielt på magnumflaske er vinen særdeles indsmigrende med en interessant røget karakter, der ikke i samme grad kommer til udtryk i den normale flaskestørrelse. Magnumflasker gør kun aftenen mere festlig, og prisen for denne er 695 kr.

345 kr., Esprit du Vin.

Moët & Chandon Grand Vintage 2008

Der skal også en årgangschampagne med blandt anbefalingerne, for mens de såkaldte non vintagechampagner er sammensat af mange forskellige årgange, er en vintage-champagne udtrykket fra ét enkelt år. 2008 var et forholdsvis køligt år i Champagne, og det har resulteret i en yderst elegant, charmerende årgang fra verdens største champagnehus, Moët & Chandon. Mens alt for meget af deres Brut Imperial bliver drukket på grund af sit fancy image, synes jeg, at Grand Vintage 2008 kan drikkes på grund af sit indhold. I ordets bedste forstand er den ikke så strømlinet, som man kunne forvente. Til gengæld har den masser af karakter, som kun vil udvikle sig over årene. Eksempelvis rummer den en fin note af karry, som gør den oplagt til mad med et indisk tvist. Der er en skøn opkvikkende syre, champagnen er tør og rank, og så smager den bare rigtig godt.

499 kr., fås hos et bredt udvalg af forhandlere.

Krug Grande Cuvée

Få – om nogen – champagner formår at forbinde luksus og kvalitet som champagneproducenten Krug. Krug Grande Cuvée er husets standardvin, og selv om ’standard’ ikke lyder så sexet, er det så sandelig sagen med Krug, hvis standarder er i en liga for sig. Huset trækker på et bagkatalog af gamle årgange, som er helt unikt, og det er ikke usædvanligt, at bestanddele af en flaske Grande Cuvée er op til 25 år gamle. Det giver en yderst kompleks champagne, der fortjener tid og fordybelse, så vinens mange lag kan komme til udtryk. Det interessante ved Krug er – ifølge min erfaring – at det er en champagne, som alle kan lide. Man behøver altså ikke at være ekspert for at kunne se skønheden i den, og det må siges at være en stor bedrift at skabe en vin, som novicer og aficionados kan mødes over.

Set til 1.049 kr. på vildmedvin.dk

Deutz Brut Classic

Deutz Brut Classic er for mig et kort, der vinder hver gang. Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om én flaske, der har skuffet mig, og det vidner om en meget høj standard. Champagnen er sprød med fine, delikate bobler, der renser og masserer munden, og smagsnoterne byder på friske hasselnødder, citron og grønne æbler. Der er både syre og fyldighed i vinen, og dermed er balancen fuldkommen. Champagnen egner sig perfekt til nytårstalen, eventuelt med et fad østers til – pas dog på med at bruge for meget citron.

375 kr. (året ud 300 kr. pr. flaske v/køb af to), H.J. Hansen/Vinspecialisten.

Champagne G.H. Mumm Rosé

Rosé er en gren på champagnestamtræet, man ikke må glemme. Dér, hvor de hvide champagner kan blive for lette, kan roséerne træde til og dermed sikre muligheden for at fortsætte med champagne gennem hele måltidet. En roséchampagne har som udgangspunkt flere noter af røde bær, især hindbær, og det gør, at man kan parre dem med eksempelvis rosa andebryst med glaserede rødbeder og andefondsbaseret sauce med hindbær i. Det gælder eksempelvis G.H. Mumms rosé, der både har den røde frugtfylde kombineret med den elegance og friskhed, som god champagne skal have.

Forhandles i et bredt udvalg af butikker. Set til 474,95 kr. på salling.dk