Vi var med, da Ruinart inviterede til finalen i Nordic Challenge, hvor nogle af Nordens dygtigste og mest talentfulde sommeliers skulle smage på forskellige.

Når verdens ældste champagnehus, Ruinart, inviterer en håndfuld danske sommeliers og journalister til champagnesmagning arrangeret af deres egen Cellar Master, Frédéric Panaïatis, skal man være et skarn, hvis man ikke tager imod. Anledningen var sommeliers-konkurrencen Nordic Ruinart Challenge, som blev afholdt i A-Huset, Stockholms nye kulturelle mødested for mad, vin, mode, kunst og kultur.

At drikke champagne bliver stadigt mere populært herhjemme, og hvor en meget stor del af champagnesalget tidligere foregik i ugen mellem jul og nytår, har kulturen omkring champagnen ændret sig. Der sælges derfor nu rigtigt mange flasker champagne gennem hele året.

Med den øgede interesse for champagne følger en større bevidsthed om, hvilke huse, druer og årgange, der bliver serveret samt ikke mindst hvilken historie, der knytter sig til husene. Og på restauranterne stiller gæsterne større krav til sommelieren om at kunne anbefale den helt rigtige flaske champagne til menuen.

En svær udfordring

Ruinart blev grundlagt i 1729 af Nicolas Ruinart i byen Reims. Huset fik succes fra starten og udnyttede, at den franske konge tillod at transportere vin i flasker. Det betød, at vinen med bobler kunne sælges uden for Champagne-distriktet.

Huset Ruinarts største og mest kendte produkt er signaturchampagnen Blanc de Blanc, der udelukkende laves på chardonnay fra markerne omkring slottet og i Montagne de Reims. Champagnen sælges i den karakteristiske, buttede, klare flaske, som er inspireret af de oprindelige champagneflasker fra 1700-tallet.

Den skulle vi selvfølgelig smage. Men vi blev også præsenteret for en blindsmagning af fire forskellige glas mousserende vine, som vi skulle bedømme og karakterisere. Desuden skulle vi vurdere den optimale serveringstemperatur, lagringspotentiale og selvfølgelig hvilken type retter, en champagnetype med fordel kunne serveres til – det skete i øvrigt på lige fod med de professionelle sommeliers, som deltog i konkurrencen Nordic Ruinart Challenge.

Et stærkt dansk hold

Da konkurrencen begyndte, sænkede stilheden sig over lokalet, og koncentrationen indfandt sig hos både de 24 professionelle sommeliers og de få journalister, der havde fået lov til at være med. Der blev duftet, vinene blev slynget i glassene, boblerne blev studeret, og der blev smagt på sagerne. For de professionelle en svær opgave, og for os i presseafsnittet en endnu sværere opgave.

Fra Danmark deltog Søren Ledet fra Geranium, Nina Jensen fra Anarki og Johan Gardar Joensen fra Alberto K, så det var et stærkt hold, vi var repræsenteret af. Dommerpanelet bestod foruden af Ruinart Celler Masteren selv af champagnelegenden Richard Juhlin, sidste års vinder, Heidi Iren Hansen, samt Heini Petersen, der er formand for de norske sommeliers.

Værdifuld viden

Dommerne kom på arbejde, mens vi spiste en dejlig frokostmenu, som den svenske mesterkok Sayan Isaksson havde sammensat. Til maden fik vi selvfølgelig forskellige champagner fra Ruinart, lige fra den originale Blanc de Blanc over Ruinart Rosé til R de Ruinart.

Årets vinder blev den svenske sommelier Maya Samuelsson, som ud over den ærefulde titel modtog præmien, der er en firedages studietur til Champagne sammen med andre vindere fra hele verden.

Vi danskere måtte tage hjem fra Stockholm uden at komme på podiet, men til gengæld med en inspirerende dag i bagagen samt med ny og værdifuld viden om champagnens mysterier, der fortsætter med at fascinere sommeliers og andre vinkendere.