Det er ikke nok bare at forbedre ellers succesrige produkter og tjenester. Virksomheder skal skabe radikale ændringer på markedet, hvis de også vil have succes i fremtiden, mener forfatteren bag bogen ’Gamechangers’, Peter Fisk. Vi har mødt briten, der kommer til Danmark for at rådgive fremtidens vindere.

Hvilke virksomheder og brands vil overleve på et marked under hastige forandringer? Mon ikke de fleste direktioner og bestyrelser gerne vil have en grydeklar opskrift? Det gør de mærker, der opfinder nye markeder eller udvider de eksisterende, siger briten Peter Fisk i sin bestseller ’Gamechangers’. Det lyder måske banalt, men ikke desto mindre går langt de fleste brands efter små forbedringer af deres produkter og tjenester i stedet for at ’tænde det lange lys’.

Peter Fisk gæster København midt i marts, hvor han bliver en af de mest markante talere på den store nordiske salgs- og marketingskonference ’The Summit’. Vi har forud for konferencen mødt den efterspurgte rådgiver – der i øvrigt er uddannet rumforsker og var medansvarlig, da British Airways lancerede Concorden sammen med Air France. Skal vi høre om klassiske travere som Airbnb og Uber, når du gæster København? ”Nej, jeg har godt hundrede andre cases med, selvom Airbnb og Uber jo har skabt et helt nyt marked for sig selv. Tesla er faktisk et bedre eksempel, fordi stifteren, Elon Musk, gik ind i et meget konkurrencepræget marked og gjorde noget radikalt – og det er de radikalt tænkende, der er de ægte gamechangers.”

Prøv at forklare det?

”Tesla havde et mål om at være verdensførende for elbiler i 2025. Men i stedet for at være hemmelighedsfulde delte de deres teknologi med f.eks. BMW og Toyota for at øge investeringerne i markedet og dermed udvide det. Dernæst har Tesla ikke kun arbejdet på at udvikle de bedste elbiler, de er i gang med at skabe et supercharger-netværk, så selve opladningen og tilgængeligheden af ’brændstof’ gøres lettest mulig for kunderne. Tesla mener nemlig, at pengene ligger i produktionen af biler. På længere sigt vil folk ikke eje, men leje biler. De selvkørende biler vil på sigt være eldrevne, og det er her, at Elon Musk har set noget radikalt.”

Andre eksempler?

”Der er masser. Se f.eks. Nespresso, der introducerede highend-kaffe via kapselmaskiner. Nespresso vurderer selv, at markedet for kapsler ligger i omegnen af 500 euro pr. husstand pr. år. Ved at sende en kaffemaskine på gaden og skabe et abonnementssystem på kapsler har Nespresso skabt og sikret sig selv en lukrativ og ny forretning. I stedet for produkter har Tesla og Nespresso skabt ’communities’, hvor abonnementer er relationen til kunderne. Det community eller netværk er vejen til de loyale kunder. Og hvis ellers kundeservicen holder, hvad virksomhederne lover, er her en forretningsmodel, de fleste vil misunde dem.”

Har vi nogle danske virksomheder med samme radikale tankegang?

”Jeg har flere med til ’The Summit’ i stil med Pandora, der i stedet for at tænke i det enkelte produkt har skabt et globalt marked for byg det selv-smykker. Igen en tilsyneladende banal tilgang, men ikke desto mindre et radikalt træk, der har ændret vilkårene på netop det marked. Et andet eksempel er Momondo, der med ’The DNA Journey’ har opnået en opmærksomhed i Asien og USA, der faktisk ikke kan købes for penge. Her kigger Momondo kun indirekte på eget produkt, men fokuserer på at ændre et mindset. Genialt, fordi et nyt mindset påvirker menneskers adfærd og dermed forretningen for virksomheden.”